自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

因為佢本人唔識咩叫開心,每次都想佢開心,每次見完面自己都唔開心又內疚,已經十年以上係咁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

帶佢出去玩下,
參加兩三日團又好,喺香港本地又有好
出街食下嘢,
帶小朋友見下佢同佢傾下偈。

大宅

都係見面飲下茶,行下買啲嘢,照顧佢需要,我媽咪都放負但我唔會比佢影響自己情緒,做好本分就夠

男爵府

每一個人都是獨立個體,我食飯你會飽嗎?
最好不要理,一個人活了幾十年,唔會唔知自己做緊乜。 其實三歲的小孩都知自己做緊乜。 等於 D 人放一張圖上網然後作故仔,自己知道的。

珊瑚宮

raylife 發表於 24-4-4 06:42
每一個人都是獨立個體,我食飯你會飽嗎?
最好不要理,一個人活了幾十年,唔會唔知自己做緊乜。 其實三 ...

如果係自己父母都唔理
如果佢係因為情緒出現問題而負能量,做仔女都可以不聞不問?

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

可以去下老人中心,教會,有好多活動俾長者,令到佢開心d.
其實佢點解唔開心呢?要搵個原因出來

水晶宮

2024年龍年勳章

ifcsir 發表於 24-4-4 05:47
因為佢本人唔識咩叫開心,每次都想佢開心,每次見完面自己都唔開心又內疚,已經十年以上係咁
...

係由你懂事開始就已經見佢唔開心?凡事放負?唔好介意我以下的形容:
好可憐好委屈的樣子?有冇每次同你呻,佢後生果陣點樣捱?點樣付出點樣犧牲?甚或老公點樣唔生性?
例如帶佢出去飲茶食飯,你叫佢鐘意食咩就叫啦,佢會一副可憐兮兮唔敢叫餸的樣子?你每月仲有冇比家用佢?有的話,比果陣會唔會稍為寬容一陣?
你係獨女?有冇其他兄弟姊妹?你的內疚係來自自責?自覺冇能力讓佢住好D,食好D?
有些人好喜歡自己唔開心,就要身邊人陪佢唔開心,我唔知呢種可唔可以叫情緒綁架,相反,你開心嗎?佢就會更加放負而且會心生妒忌,心裡更加會詛咒別人「睇你好得幾耐」...
呢種人的性格或者同佢人生經歷有關,或者佢內心有好多好多傷口,但唔關你事的,你唔係專業人士唔好嘗試將佢從負面拉返出來,因為佢的放負已經生根好似老樹盤根錯縱複雜。你可以盡孝去探佢,買嘢比佢,但要學會,唔好讓佢影響你情緒,佢同你呻時,左耳入右耳出就算。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...

要清楚係"性格"性放負
定係
真係個人唔開心既情緒表現

後者要小心處理

男爵府

Fishqqma 發表於 24-4-4 06:45
如果係自己父母都唔理
如果佢係因為情緒出現問題而負能量,做仔女都可以不聞不問?
...
你自己有答案

珊瑚宮

raylife 發表於 24-4-4 07:32
你自己有答案

你也有。

珍珠宮

回覆樓主:

老人家好多有情緒病,抑鬱症,佢獨居嗎?唔係個個老人都可獨立生活,要睇性格,否則真係會抑鬱,但仔女有自己家庭,好難做到同住,最多只可多聯絡多陪伴,必要時只有向社工/醫生求教。
樓主亦唔好自責,呢段路亦係老人家必經之路,要靠佢自己開解自己睇得開,最好係keep 住有多啲同輩朋友傾訴,呢個係最好方法。

珍珠宮

D..D 發表於 24-4-4 07:28
要清楚係"性格"性放負
定係
真係個人唔開心既情緒表現

對,如果性格不嬲鐘意無病呻吟,甘就當耳邊風應吓算,唔好比佢影響

複式洋房

...

珍珠宮

回覆樓主:

老人家都有可能情緒病,腦退化都會情緒差,搵次有機會陪佢睇醫生同醫生講下。
上面講得啱,陪下佢出外面走走,曬下太陽心情都可能好啲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

增加正能量就能夠減少負能量,增加正能量可以多陪伴,一齊做D開心嘅事,家人知道老人家有咩喜好,鐘意去邊,喜歡食咩,有無孫?例如:我家老人喜歡見孫,聚餐,旅行,見到D孫傾吓講吓開心好多!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Rita 發表於 24-4-4 07:15
係由你懂事開始就已經見佢唔開心?凡事放負?唔好介意我以下的形容:
好可憐好委屈的樣子?有冇每次同你呻 ...

不能同意更多!

複式洋房

抽多d時間陪佢,傾下計同發放多d正面既訊息

侯爵府

Fishqqma 發表於 24-4-4 06:28
帶佢出去玩下,
參加兩三日團又好,喺香港本地又有好
出街食下嘢,

有呀,謝謝你

侯爵府

birdflysky 發表於 24-4-4 11:19
抽多d時間陪佢,傾下計同發放多d正面既訊息

有的,謝謝你

侯爵府

臭猪猪 發表於 24-4-4 06:54
可以去下老人中心,教會,有好多活動俾長者,令到佢開心d.
其實佢點解唔開心呢?要搵個原因出來
...

是的,但全部都拒絕左

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊