自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

pauline_c 發表於 24-4-6 13:21
太長遠,我暫時觀察住先,我地喺香港嘅醫療有買保險,退休前唔使擔心住。
唔知將來阿仔喺邊度住,香港樓無 ...

醫療退休前,梗係冇所謂啦
我都係計劃退休後啫
不過你唔急嘅,你冇咁快退休
我哋香港人既樓到時留來收租+逆按揭,筆錢在珠海好好洗了!
仔就資助首期

伯爵府

wingyaumama 發表於 24-4-5 16:26
我有朋友都考慮每年住內地唔同嘅地區 ,租金上佢話千幾二千就可以租到三房兩廳!
但我自己就考慮到因為真 ...

咁其實同租樓住有乜分別?買間樓又俾人住過晒,咁我不如租。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-4-6 14:11
醫療退休前,梗係冇所謂啦
我都係計劃退休後啫
不過你唔急嘅,你冇咁快退休

做逆按揭唔係要自住咩?仲可以放租?
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

男爵府

Kuri 發表於 24-4-6 14:49
做逆按揭唔係要自住咩?仲可以放租?

佢話可以,但要睇情況

伯爵府

caughtinhell1 發表於 24-4-5 09:34
回覆 liverpool2023 的帖子

我香港有樓,大陸本嚟有2兩層托瀨放得早。就喺有樓先會留意樓價。買完樓唔理自 ...

係,我agree

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

大陸咁大咁多地方可以去,買左樓咪成日要去同一個地方?見到前面有人話福建樓好貴,我識人幾年前買左又唔係咁貴,而家更平,又賣唔出,600蚊租俾人做貨倉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主自己上去望下,感覺好緊要,千其咪聽人講! 人哋覺得好但未必適合你,不妨租住先,覺得邊區好先再決定買! 雖然幾十萬唔多,但萬一買錯鬼城盞嬲豬

珍珠宮

Happyhappylive 發表於 24-4-5 08:52
如果諗住渡假 唔好月租屋,住酒店或公㝢, 退休上去住就買,可以装到自己喜歡舒服D,看自己谂法
...

同意!如果退休定居,買。如果只係渡假,住酒店好過啦!我就係有間大陸樓,每年上去兩三次,每次去4-5日,又要清潔(已經有親戚朋友肯幫手執下,我只係再簡單抹一抹),又要換床單、洗床單…真係人都癲!

子爵府

Kuri 發表於 24-4-6 14:47
咁其實同租樓住有乜分別?買間樓又俾人住過晒,咁我不如租。

因為這幾年我都唔會經常上去,只係得閒才上去休息一兩天,浸下溫泉、游下水、做下 gym;如果月租我又覺不需要! 跟團旅行我又唔太想!

間樓 而家交畀酒店做管理, 所有嘢佢哋負責曬, 我又有租收,到再過多幾年, 睇情況自己收返再重新裝修過!

伯爵府

回覆:依家香港多唔多人買大陸樓?

大陸樓每月的管理費和其他稅需要多小銭?

水晶宮

回覆樓主:

係買大陸樓前,得閒睇下小紅書先。 我成日話大陸樓5年以上開始殘,15年樓已經係等於香港既唐樓級別。
attach0/tmp/phpAiTChu

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-4-13 13:06
係買大陸樓前,得閒睇下小紅書先。 我成日話大陸樓5年以上開始殘,15年樓已經係等於香港既唐樓級 ...

大陸全部樓都係咁?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊