自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小艾美 發表於 24-4-10 07:22
小朋友要求上興趣班,我一定比,唔係個個小朋友都鍾意,有啲咩都冇興趣只愛玩。
我有兩個小朋友,一個前者 ...

我細個其實係想學,都羨慕有啲同學有得學唔同嘢,不過屋企環境唔好,所以冇咩學。
到我自己出嚟做嘢之後,除咗進修,我都有搵一啲自己有興趣嘅嘢學,例如日文、結他、配音。

男爵府

回覆樓主:

我自己三個小朋友,平時一、三、五放學上劍橋英語同拼音。
恆常興趣班主要集中喺星期六方便自己帶,星期日就童軍游水。
暑假會報好多不同興趣活動俾佢地,例如小廚師、魔術、非洲鼓、hip hop、畫畫、黏土。因為雙職,我盡量塞滿佢地時間表。
我女幼稚園好好,本身都多課外活動。有玩小鼓、古箏、跆拳、劍擊、芭蕾舞、鋼琴、交通安全隊、小童軍。阿仔升咗小學就有玩木笛、鋼琴、話劇、籃球、羽毛球、幼童軍。
同意游水係生存技能,必學。運動類唔係玩比賽,純粹想強身健體。琴未考過級,玩過一次校際音樂節。朗誦同奧數冇出去學,自己教。
冇堂上嘅時間就參加下親子義工活動。

侯爵府

teresayan07 發表於 24-4-10 09:47
幼稚園時咩都想比佢試下.. 唔考試唔比賽.. 純興趣... 唔想學就停..
上到小學就慢慢減到2-3樣.. 但要開始認 ...

呢個安排幾好,有哂計劃
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

回覆樓主:

我小朋友細個嗰時,有學游水(高班,一年班)學鋼琴(至初中)

英文一個閱讀(一星期一堂一個鐘)一個寫作(1星期一堂一個鐘)一個鬼佬哥哥會話(一星期一堂個半鐘)另外個普通話姐姐會話(一星期一堂個半鐘),就係咁多…..

中一二加數妍,中三之後就完全冇補習只有校內課外活動(三項以內)應該吾算多

伯爵府

ifcsir 發表於 24-4-10 06:18
見好多好細個,其實都好忙,咁做好處是否日後啟發興趣?

中英數常識是基本都明白

二體二藝
香港係方便多野玩
都開心的
有點小成就,過程中學到好多野

珍珠宮

csc1016 發表於 24-4-10 17:50
我自己三個小朋友,平時一、三、五放學上劍橋英語同拼音。
恆常興趣班主要集中喺星期六方便自己帶,星期日 ...

星期六日你自己帶小朋友去興趣班?咁佢地上緊堂,你會如何打發時間?舟車勞頓你辛苦嗎?
我個仔想學游泳,不過要坐巴士去,我諗緊報唔報好,因為我會好辛苦。

男爵府

我兩個K1,K3
女 游水 2日 , 普通話 ,畫畫
仔 游水 2日, 普通話,劍擊(童軍&K-POP 學校上 )

男爵府

Minnie2010 發表於 24-4-10 19:07
星期六日你自己帶小朋友去興趣班?咁佢地上緊堂,你會如何打發時間?舟車勞頓你辛苦嗎?
我個仔想學游泳, ...

大部份屋企附近。都係坐喺度等,睇吓手機聽下歌。有啲係學校時間上,有啲係同一個地方上兩個活動,琴就老師上門。
我小朋友游水坐的士去,行路返屋企。

侯爵府

2024年龍年勳章

幼稚園時期多時間,而且想細路發掘興趣,所以乜都有玩幾年,升到上小三就鎖定有咩興趣真係鍾意,但就算減極到最少兩體兩藝,無補習啲時間都只係剛剛夠用。

幾個仔女減到依家仲學緊既有:游水、籃球、曲棍球、騎馬、溜冰、奧數、英語辯論、英語戲劇、創意寫作、豎琴、長笛、中提琴、合唱團。因為三個都學唔同既野,我幫佢地執時間表約老師、請假補堂、安排接送都花好多心機。

大宅

yauchuchu 發表於 24-4-10 20:34
幼稚園時期多時間,而且想細路發掘興趣,所以乜都有玩幾年,升到上小三就鎖定有咩興趣真係鍾意,但就算減極 ...

執幾個細路既時間表同安排人接送真係花好多時間。同埋啲野成日變。又要交學費。改期。補堂。老師唔教又要搵個個.....我有時望住個時間表都覺得好神奇。

侯爵府

2024年龍年勳章

乖寶寶布布 發表於 24-4-10 20:44
執幾個細路既時間表同安排人接送真係花好多時間。同埋啲野成日變。又要交學費。改期。補堂。老師唔教又要 ...

係呀,呢樣真係好煩,所以fix咗個時間表就最好唔好改,我地學校考試都照上,但撞正比賽、放假去旅行就麻煩啲,有時補唔到堂當豪俾佢。
我地樂器係老師上門,我或c6會駕車接送老師,游水私人教練黎會所游泳,奧數、debate就組班請老師到會所教,但運動類時間好梗,所以編時間一定就咗sports先。

伯爵府

Nbs 發表於 24-4-10 06:23
唔計普通話同Phonics, 我女上嘅有:
鋼琴, gymnastics, 中國國畫,童軍,田徑,swimming
除swimming 係基 ...

我仔學小提琴,距好鍾意。每日都會練琴,游水就想距鍛鍊身體,兼減肥

大宅

yauchuchu 發表於 24-4-10 20:53
係呀,呢樣真係好煩,所以fix咗個時間表就最好唔好改,我地學校考試都照上,但撞正比賽、放假去旅行就麻煩 ...

我補習都係大部分上門。運動group埋差吾多時間會所上。星期日除非考試前,都空出來休息出去玩。興趣班都係屋企附近。唱歌無辦法要去老師度,佢有自己studio。校隊最麻煩,突然密集式訓練,冇得改,迫住調動其他所有野 補堂盡量安排,有時比賽又冇左好多堂....幾個夾埋啲學費好誇張 有時驚自己mark錯嘢,會間中check下。我用Google schedule 分不同顏色不同細路.....

子爵府

回覆樓主:

暑假會學游水,生存技能必學。

平時學一運動一靜態的興趣班,訓練小朋友專注力,又可以學識堅持。同埋最仲要小朋友鍾意有興趣,咁先唔會倒錢落海。

侯爵府

2024年龍年勳章

乖寶寶布布 發表於 24-4-10 21:02
我補習都係大部分上門。運動group埋差吾多時間會所上。星期日除非考試前,都空出來休息出去玩。興趣班都係 ...

嘩!你完全講中晒,就係咁麻煩,每個月都編到我頭都大,我手機有兩個calendar app,一個係自己公事,一個係細路,佢地啲schedule 用google calendar share俾c6 & 長老(費事佢地突然上門睇孫但唔係屋企),五顏六色但好清晰,每月彩色列印張A3 size俾工人等佢照住接送。每次自己睇返張時間表都好有成功感,覺得自己排得好好,仲有時間去family day一去玩。

侯爵府

熱媽 發表於 24-4-10 07:29
我眼見某啲小朋友學好多興班,係小朋友本身話想學,佢哋太有活力唔去興趣班,煩到媽咪叫救命。我有同媽咪們 ...

好動

珍珠宮

瀟灑兔兔 發表於 24-4-10 20:59
我仔學小提琴,距好鍾意。每日都會練琴,游水就想距鍛鍊身體,兼減肥
...

小朋友肯練琴真係好乖。我個女日日找藉口唔練習。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊