自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

睇下對邊個啦,我認我對老公係好小器

別墅

我小器

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

由細到大,呀媽都話我好小器,但年齡越大,好多野睇法都唔同左,呀媽都話我冇咁小器

複式洋房

回覆樓主:

唔小氣,但會記仇

子爵府

對克人憎的物體非常小器,例如呀嫂及姑奶!

大宅

可唔可以講多d背景同發生左咩事?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

細個小器,人愈大愈睇得開,學識寬容,不過我唔天真, 唔好諗住我好相與就欺負我,哈!

333s    發表於 24-4-13 10:21

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我小器,重記仇添,我成日都係咁同身邊人表明

象牙宮

sun6628 發表於 24-4-12 14:11
我成日以為自己吾小氣,其實我、我家人、我99姑仔..我發現大部份人也是小氣,只是果件事係咪發生在自己身上 ...

發現大部份人也是小氣。係。具體標準是什么?
人生中並沒有人可以十全十美,每個人都一定有個缺點,每個人都一定有點毛病,畢竟 人無完人 ,
我 concept 你對我唔小氣。我就大方對你。(大家有冇發覺) 當自己付出太過多時。真係令人心理不平衡。
我家人、 對我小氣。(金錢, 勞動力)。掙想得益。而不想付出。經濟條件比我更好。
99 二姑仔.. 大氣,行為大方。其它人都係小氣。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

野原美冴 發表於 24-4-12 14:56
我小器㗎,不過我又好善忘,有時d人講嘢激嬲我,嗰一刻我嬲到噴火,但表面上可以扮無嘢的。不過,我又好善 ...

me2,好小器,易嬲,但又好快冇野。
Childhood is journey, not a race.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊