自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

「食物供應商每年需要為學生提供嘅即棄午餐飯盒多達3,600萬個。
張宇人建議由食物供應商每日將已經煮好嘅嘅飯餸送去學校,即場分畀學生,學生要自備乾淨嘅餐盒排隊攞飯餸。食完之後,食物供應商負責收集廚餘帶走處理。
張宇人認同呢項嶄新嘗試,喺開支上比起直接向學生派飯盒會貴啲,或者會為學校帶嚟人力資源分配問題。但佢話萬事起頭難,環保工作從來都係無財不行,而且要改變生活上一貫嘅安排亦唔容易,呢項計劃需要食物供應商、學校管理層、家長、學生4方面持份者通力合作先有望成功,到時再睇政府要點樣跟進。」

子爵府

https://hk.news.yahoo.com/ray-online-張宇人籌備9月起推動學校減即棄飯盒-食物供應商每日即場分派飯餸予學生-064512599.html

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Adiezz 發表於 24-4-12 19:21
「食物供應商每年需要為學生提供嘅即棄午餐飯盒多達3,600萬個。
張宇人建議由食物供應商每日將已經煮好嘅嘅 ...

問題係分餸時間耐,其實好似飯堂咁自己拎都唔錯
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

慳咁好多飯盒呀
學生自己拎幾多食幾多
唔洗浪費
應該要行

男爵府

小學生洗手已好多時間,陪飯老師、助理、家長、校工多得佢唔少,學生無得休息或玩,每班一般也只有一個水龍頭

伯爵府

其實碗碟可以由供應商提供, 食完後倒廚餘, 並收集碗碟回去清洗。

侯爵府

2024年龍年勳章

學校裝兩排戶外水龍頭讓學生排隊洗食具都幾好。讓學生學習下自理。以前讀小學是排隊洗自己食具的,。之前有議員提議中小學值日生制度,每個學生都機會清潔自己課室也不錯。減輕校工工作,增加歸屬感。以前讀書時學校有值日生,班主任編排平時少接觸的同學合作執班房,會一路偷雞在黑板塗鴉一路扮擦黑板,女仔又停落黎講校園鬼故,值日值到唔願放學,要老師趕才走,這些都是美好回憶。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

即場分飯,咁唔方會有時間食完飯休息下
總有離別的時候

男爵府

tammy_my 發表於 24-4-12 19:39
其實碗碟可以由供應商提供, 食完後倒廚餘, 並收集碗碟回去清洗。
識人做過飯盒供應商,佢話最難請係派飯姨姨,如果仲要回收埋碗碟去清洗,咁一定要人工高先請到人,到時候啲飯盒一定會加價。
反而要啲學生自己負責清理/帶走自己份餐具,都係一種訓練,日本啲小學生都係咁做。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Adiezz 發表於 24-4-12 19:22
https://hk.news.yahoo.com/ray-online-張宇人籌備9月起推動學校減即棄飯盒-食物供應商每日即場分派飯餸予 ...

「堅離地」的計劃,
供應商那來咁多車同人手(由12noon-1pm去全港學準時派飯),
仲要每個學生自備食具逐個派飯,
按飯量食幾多,“筆”幾多.

排半小時, 唔知全校師生派完未呢?

痴M 巾 定 玩曲呀, 張廿蚊?

佢代表已有經營困難的飲食界,
不是應反對雪上加霜咩???

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 24-4-12 20:00
「堅離地」的計劃,
供應商那來咁多車同人手(由12noon-1pm去全港學準時派飯),
仲要每個學生自備食具逐個 ...

6百個學生,半小時,排最尾就慘了

侯爵府

咁做咪最終加飯錢

「…環保工作從來都係無財不行…」
而家市民真係無財呀

男爵府

環保閉門造車計劃,小一、二、三都洗唔倒好盒筷,飯盒約增六倍價,個工場要與飲食隔開否則感染,也會洗唔乾淨,細路食左都唔知,碗也會裂、藏污,亦嚇走家長義工

子爵府

芒果米池 發表於 24-4-12 20:17

如果要排隊拎飯,就需要分流放午膳,或者叫值日生或高年級幫手

大宅

咁不如放學放1點,各自返屋企食啦。

rainbow000    發表於 24-4-13 00:44

伯爵府

虎到金來勳章

以前做過小學現場分飯餸俾小學生, 飯商提供一人一個盤子,一班30人左右, 邊行學生乖就俾邊行出來拎飯先,有試過供應商雞翼數量俾少左, 唔夠分,又試過D牛排有大件大細件, D學生即場同老師投訴,話唔公平, 一班要3個姨姨去做, 一個負責飯,一個負責菜,另一個負責2個餸.
食完收盤去點齊數量拎回公司洗, 如果唔見餐具, 員工要賠架.
做左唔夠半學期, 四人有3人都辭職, 好多野做, 人工係最低工資.

侯爵府

自己帶個即棄飯盒返去裝又得唔得呢?

珍珠宮

pakyumama 發表於 24-4-12 20:58
以前做過小學現場分飯餸俾小學生, 飯商提供一人一個盤子,一班30人左右, 邊行學生乖就俾邊行出來拎飯先,有試 ...

呢個真係有畫面
普通件雞翼仔,都有小朋友嘈唔公平
真係煩到嘔
話佢地又唔係
有啲小朋友好期待中午果餐,真係喊出來

複式洋房

日日好攰 發表於 24-4-12 20:51
咁不如放學放1點,各自返屋企食啦。

男爵府

芒果米池 發表於 24-4-12 20:17

我諗應該係每班分飯,咁都係大概30人,至於人手,應該係靠學校,可能係校工,可能係學生,食完應該直接放入飯盒袋,返屋企先洗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊