自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

兩個小學,成日因事而嘈,小事大事咩事都可以嘈,玩玩下又嘈,嘈多兩句就郁手郁腳,跟住又打起上黎,睇見都煩,其實可以點處理?真後悔生小朋友。

伯爵府

係咪女仔郁手郁腳?
我女又係成日蝦哥,就起飛腳~
我們由細到大都教哥哥唔可以打女仔~所以我仔唔會郁手,但有口角~

男爵府

Liuvyn 發表於 24-4-12 21:19
兩個小學,成日因事而嘈,小事大事咩事都可以嘈,玩玩下又嘈,嘈多兩句就郁手郁腳,跟住又打起上黎,睇見都 ...

x2
盡量分開兩隻嘢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Liuvyn 發表於 24-4-12 21:19
兩個小學,成日因事而嘈,小事大事咩事都可以嘈,玩玩下又嘈,嘈多兩句就郁手郁腳,跟住又打起上黎,睇見都 ...
你最尾果句
好比李+X講:富貴於我如浮雲

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

不論男女, 不論長幼,
罰先出手/出腳那位

翡翠宮

Locherry1215 發表於 24-4-12 21:39
係咪女仔郁手郁腳?
我們由細到大都教哥哥唔可以打女仔~所以我仔唔會郁手, ...

如哥哥唔可以還拖, 至少要識保護自己

妹妹如起飛腳,就捉起佢隻腳在半空, 令她失去平衡, 就不敢再用手打.
如再用手打, 就拖她腳向後退,
向左走,向右走...
我實戰經驗, 但不是兄弟姊妹

如妹用手打, 捉住她兩隻手, 用身體壓埋牆邊, 冇得起飛腳

你教你兒子不可打女仔,
但妹妹將來的男友/丈夫也咁有風度嗎?

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 24-4-12 21:58
如哥哥唔可以還拖, 至少要識保護自己

妹妹如起飛腳,就捉起佢隻腳在半空, 令她失去平衡, 就不敢再用手打. ...

好在我女一話佢就停~我無出過手~
佢地會撞下掂下,無真打~
我話女仔起飛腳得,但唔好著裙~
我女只會著裙~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

總之打交、兩個都罰~

要教識忍耐力、就算對方挑釁、都要忍住、話畀媽媽聽~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

Locherry1215 發表於 24-4-12 21:39
係咪女仔郁手郁腳?
我們由細到大都教哥哥唔可以打女仔~所以我仔唔會郁手, ...

你首先要教個女唔可以郁手打哥哥,佢每次郁手你做呀媽打返佢,等佢感受下比打!

翡翠宮

Locherry1215 發表於 24-4-12 22:00

點可以容許兒童有家暴概念.
穿褲就可以起飛腳?

宜家不是打色狼呀
小心兒子被踢中jj

珍珠宮

減齡達人勳章

係咪女仔郁手郁腳?

應該是男仔女仔都一定唔可以打人!

你淨係教哥哥唔可以打女仔,即無意中教了妹妹可以打人

男爵府

回覆 Jasmine-4711 的帖子

好多時都唔會睇到邊個出手先,問佢哋都一定係話對方先,一齊罰佢哋又唔甘心,永遠覺得自己冇錯,係人地錯。

珍珠宮

減齡達人勳章

Locherry1215 發表於 24-4-12 22:00

嘩~~你教女的方法好有問題!點解灌輸d錯的觀念㗎!

唔可以打交,係因為不可用暴力,唔係因為性別,亦唔係因為衣著呀!

男爵府

回覆 Locherry1215 的帖子

我只係問佢哋打交解唔解決到問題,佢地都識話解決唔到,但係就不停指責對方出手先,話對方唔啱,日嘈夜嘈。

男爵府

回覆 20170101 的帖子

成日都要睇住佢哋,一行開轉頭又嘈,真心煩!

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

生得多過一個就預左有咁既情況
睇留言真係震撼三觀

控制情緒,理性溝通,拒絕暴力

水晶宮

Liuvyn 發表於 24-4-12 22:15
回覆 Locherry1215 的帖子

我只係問佢哋打交解唔解決到問題,佢地都識話解決唔到,但係就不停指責對方出手 ...

如果仔女倒瀉嘢,倒到成地成枱都係,你第一個反應會係咩?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你最好制止出手, 如女出手太狼, 仔唔覺意擋一擋, 有時D無情力, 會發生意外。

幾十年前, 親戚2兄弟爭野玩, 個细出手打大佬, 打得緊要,個大佬用手擋, 一手撥開, 點知細企唔穩, 跌落地, 個頭撞到傢俬, 即時無知覺, 打999, 到醫院死咗。 好危險。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

如果佢哋嘈緊時唔覺我嘅存在,我會錄片俾返佢哋睇,俾佢哋自己評價返自己可以點樣處理得好啲

子爵府

兄弟姊妹邊有吾打架,細個實打,分開佢哋,再睇下件事系點

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊