自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

一齊罰做練習,罰扣用機時間
唔理邊個啱錯
一齊罰
唔想加操,減時間,最好同我安安靜靜

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Locherry1215 發表於 24-4-12 22:00
好在我女一話佢就停~我無出過手~
佢地會撞下掂下,無真打~
我話女仔起飛腳得,但唔好著裙~

點可以起飛腳呀?著褲都唔可以啦!

珊瑚宮

小談心 發表於 24-4-13 06:38
一齊罰做練習,罰扣用機時間
唔理邊個啱錯
一齊罰

老式管理方法

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我見我阿嫂係兩個侄仔細個時,如果打交一律兩個罰,無得上訴,因為唔會一開始就打,會嗌交先,咁嗌交果時已經可以搵第三者黎仲裁,而唔係出手,只識打交第日唔會有成就咁教育佢地。

珊瑚宮

野原美冴 發表於 24-4-12 22:13
嘩~~你教女的方法好有問題!點解灌輸d錯的觀念㗎!

唔可以打交,係因為不可用暴力,唔係因為性別,亦唔係 ...

係囉,點會咁教女?

珊瑚宮

mimi199188 發表於 24-4-12 22:25
兄弟姊妹邊有吾打架,細個實打,分開佢哋,再睇下件事系點

我細過冇,我小朋友都冇。

珊瑚宮

kittylam 發表於 24-4-12 23:20
我兩個仔從來唔打交,一次都冇。

係囉,唔明點解果個jm講到冇人唔打交打大。

珊瑚宮

Locherry1215 發表於 24-4-12 22:34
我唔係教個女打阿哥,佢起飛腳唔會飛走阿哥/痛~係個動作~
佢應該係想嚇阿哥,咁咪同佢講著裙唔好起飛腳 ...

呢個動作已經有問題啦, 挑釁。

子爵府

我兩個囡都成日鬧交,有時出手。多數個大囡出手,但細囡好任性有時係佢錯先。
我都話邊個出手打人就唔岩,但有時大囡會唔服覺得我偏心
我明白你呀,日日嘈幾次,為少少事而嘈。轉個頭又frd 番,之後又嘈

大宅

rainbow000 發表於 24-4-13 00:28
回覆 happyhealthy 的帖子

呢個方法我有試過,無你咁勁,只係罰三日無ipad,但第一日2個已經發哂癲,想請 ...

我一早已講定,佢地都要做,佢地自己知理虧。當然反抗,但我堅持,佢地都無辦法,我唔怕佢地嬲,父母係要有威嚴先可以維持秩序。後面又求又保證唔再犯,我都無心軟,你要佢地覺得痛先有效,仲要唔好諗住一次就得,佢見你幾次都堅持先知咁樣無着數。

大宅

之前成日聽啲人話生兩個有伴玩 我覺得有伴打交鬧交

水晶宮

細路哥一陣鬧交,一陣friend番,呢d係兄弟姐妹生活的日常。基本上無隔夜仇,直至父母介入,處理不當,令仔女覺得偏心,咁樣不滿、憤恨、積怨就慢慢滋生。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

可以嘈交,但點都唔可以郁手郁腳打交,打交兩個都罰,無得話唔甘心,下次教邊個出手先,另一個即刻行去搵大人告狀,咁就淨係罰出手果個。平時做預防定佢地嘈交打交,教佢地遇到衝突點做好,用唔同情境教,多啲家庭活動令兄分姊妹感情好啲,相親相愛

侯爵府

2024年龍年勳章

Kammui916 發表於 24-4-13 09:33

唔一定,我啲仔女未只試過打交,哥哥好錫細佬妹,有咩好野食會互相分享,會一齊玩

子爵府

Liuvyn 發表於 24-4-12 22:10
回覆 Jasmine-4711 的帖子

好多時都唔會睇到邊個出手先,問佢哋都一定係話對方先,一齊罰佢哋又唔甘心,永 ...

same here, 我兩個,一個小四一個小一,日日都吵架,玩玩下又吵,之後又要一齊玩,之後又吵,不停重複,次次大家都話對方收口/收手先,根本冇可能睇到邊個先,唔通24小時mon住。
你兩個是否年紀差好近。我見話差6,7年以上會好啲,差2,3年根本上都係會吵架。

侯爵府

2024年龍年勳章

Fishqqma 發表於 24-4-13 07:20
係囉,唔明點解果個jm講到冇人唔打交打大。

有時睇父母點教,我細個時長輩湊大,佢直頭教我「佢打你、你咪打翻佢囉」,或者教大要讓細所以大唔准打細,女仔要斯文所以唔准郁手,呢啲唔公平既concept會加深仔女間矛盾,更加容易打交。
利申:我仔女唔打交

珊瑚宮

yauchuchu 發表於 24-4-13 10:02
有時睇父母點教,我細個時長輩湊大,佢直頭教我「佢打你、你咪打翻佢囉」,或者教大要讓細所以大唔准打細 ...

係。 所以我唔太鍾意畀老人家湊小朋友。小朋友跌親,有啲老人家教佢打地下。 根本郁手郁腳就唔啱,起飛腳唔係因為著裙怕露底囉, 個小朋友咪會覺得咁我著褲咪可以起飛腳踢囉。

珊瑚宮

Kammui916 發表於 24-4-13 09:33

小朋友細係要教的。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 zitamamama 的帖子

就係差兩年幾,細既搞搞震,大既說話挑釁,開頭係玩玩下,之後就失控。已不停教只要玩到唔高興就要停,要分開,要靜靜,但兩個都唔會,最後就打起上來,你一腳我一腳。

子爵府

Liuvyn 發表於 24-4-13 10:36
回覆 zitamamama 的帖子

就係差兩年幾,細既搞搞震,大既說話挑釁,開頭係玩玩下,之後就失控。已不停教只 ...

我兩個差兩年幾,都係咁,我係細既説説挑釁,大既把口唔得,講講下比人激到還唔到口就出手meet人,之後又互meet。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊