自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Locherry1215 發表於 24-4-12 22:34
我唔係教個女打阿哥,佢起飛腳唔會飛走阿哥/痛~係個動作~
佢應該係想嚇阿哥,咁咪同佢講著裙唔好起飛腳 ...

如果佢諗完又真係覺得著裙唔應該起飛腳,然後入房換返條褲先飛,你就ok?
教個仔唔可以打女仔,但就容許個女撩交打,哥哥就要打不還手
唔怪得而家越嚟越多公主港女啦

子爵府

回覆 happyhealthy 的帖子

我好認同你講法,真係堅持先有用,佢地大叫大喊到俾鄰居投訴左2次,保安上黎以為虐兒,我就怕左佢地亦好醒自此知我死穴

珍珠宮

Liuvyn 發表於 24-4-12 22:10
回覆 Jasmine-4711 的帖子

好多時都唔會睇到邊個出手先,問佢哋都一定係話對方先,一齊罰佢哋又唔甘心,永 ...
同埋出手先,可能係對方出口術再先,激嬲咗對方出手,所,我兩個都鬧,不能幸免

公爵府

我會係我望住下,兩個打一場,知道痛,以後就唔會打。。當打第一次後,就要咁做。有時講道理曬氣

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Jasmine-4711 發表於 24-4-12 21:49
不論男女, 不論長幼,
罰先出手/出腳那位

Agree!
一定要次次都要罰,罰罰吓佢哋就會醒

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

kittylam 發表於 24-4-12 23:20
我兩個仔從來唔打交,一次都冇。

我兩個仔咁耐以來(大嗰個已經19歲),都係得兩次咁多

珍珠宮

Liuvyn 發表於 24-4-12 21:19
兩個小學,成日因事而嘈,小事大事咩事都可以嘈,玩玩下又嘈,嘈多兩句就郁手郁腳,跟住又打起上黎,睇見都 ...

如果父母公道,小朋友一定搵父母解決問題,而唔係郁手

珍珠宮

兩個小學,成日因事而嘈,小事大事咩事都可以嘈,玩玩下又嘈,嘈多兩句就郁手郁腳,跟住又打起上黎,睇見都 ...

可以好似法庭甘跟香港法律,鬧交無所講,邊個出手就罰邊個,成家食蛋糕布甸之類佢就停賽一次,或扣零用錢,如果两個有出手就系毆鬧,两個都要罰,重有家中如地鐵一樣,吾可以粗言穢語,否則又系罰錢,千奇吾可以話亞哥就下細妹或亞妹讓亞哥之類說話

珍珠宮

Locherry1215 發表於 24-4-12 21:39
係咪女仔郁手郁腳?
我女又係成日蝦哥,就起飛腳~
我們由細到大都教哥哥唔可以打女仔~所以我仔唔會郁手, ...

咁你有無話埋個女唔可以起飛腳?女仔起飛腳真係好肉酸粗魯

珍珠宮

2024年龍年勳章

Liuvyn 發表於 24-4-12 22:10
回覆 Jasmine-4711 的帖子

好多時都唔會睇到邊個出手先,問佢哋都一定係話對方先,一齊罰佢哋又唔甘心,永 ...

一定要一齊罰,仲要罰幾鑊金。佢哋先會收斂。

唔好諗住好聲好氣要聽一早聽咗,罰最好係佢哋最緊要嘅野,唔好心軟。要喊要癲有得佢哋。只要你癲過佢哋,企硬1-2次好快有成效

公爵府

2024年龍年勳章

Liuvyn 發表於 24-4-12 22:15
回覆 Locherry1215 的帖子

我只係問佢哋打交解唔解決到問題,佢地都識話解決唔到,但係就不停指責對方出手 ...

咁似以色列同巴勒斯坦、你屋企喺加沙?

別墅

mimi199188 發表於 24-4-12 22:25
兄弟姊妹邊有吾打架,細個實打,分開佢哋,再睇下件事系點

我同我兩個細佬真係唔打,我大個咗成日話我地3個天生食咗懵仔丸出世

大宅

我兩個就唔會郁手郁腳,只係互相投訴同鬧下交,我試過無論邊方面錯,兩個都要罸炒寫”我們要彼此相愛”第一次炒50次,如有第二次加炒多10次,如此類推,跟住會送比對方,貼在衣櫃上,每日都見到。而家兩個都大啦!感情仲好好,搬屋佢哋都要返張紙,話要留念喎!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

檸檬芝士餅 發表於 24-4-13 12:45
如果佢諗完又真係覺得著裙唔應該起飛腳,然後入房換返條褲先飛,你就ok?
教個仔唔可以打女仔,但就容許個 ...

男爵府

罰佢地拖着手,攬住對方一齊罰企

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

你以前有無打交?我以前有,啊媽出刀嚇我哋。其實好危險

大宅

打交兩個都罰,等佢地冷靜咗之後互相講Sorry。一只手掌拍唔響,打交兩個都有錯。如果你淨係罰一個,第二個會話你偏心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

兩個都要罰 , 先出手嗰個罰重啲

子爵府

嗌交打交一定會有,唔好太暴力太過份就由得佢地自己解決。我有兩個,我同佢地講如果佢地打交,我看唔到邊個對邊個錯,只能兩個都罰,所以我叫佢地唔好咁蠢

水晶宮

其實點解會容許阿妹打阿哥?係咪阿妹細細個懂事開始已經郁手郁腳而你冇及時阻止同教返啱佢,搞到大咗都係咁?我都有一仔一女,兩個相差三年,雖然阿女小姐脾氣,但從不打哥哥,最多講野語氣衰啲,見佢對哥哥唔尊重,我同老公一樣會開聲話阿妹,人與人之間不論大細同性別,都應互相尊重,唔啱玩就各自玩,唔可以存在邊個打邊個,邊個蝦邊個

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊