婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

我一向M量好多,所以有貧血,上樓梯會喘氣,久唔久會頭暈,有次仲暈咗喺公司。醫生check到我嚴重貧血,血指數得7,差點要輸血,所以建議我戴藥用子宮環。

未戴環之前,M come左三日(量多),第4日開始少,便戴環,一戴環立即重新M come,不過量就冇之前咁多,但都係鮮紅色,要用M巾的,一直流足兩星期。另外,醫生有開鐵丸比我食。兩個星期後明顯條氣好左,上樓冇再氣喘,個感覺好正!

第二次M come隔咗3 X日才來,量明顯少了。

戴環個多月後再覆診抽血,D血指數升返去13,好開心,今次有救啦!

第三次來M隔2 X日(少過28日),只來了3日,量好少,心諗慢慢就會越嚟越少量,盼望着。

到第4次只隔1 X日就來而且D量多返,但都比未戴的量少,來左3日停左1日,又好似重新M come 咁,又量多返,一直流左差唔多兩星期,慢慢開始少,心諗忍耐下,慢慢個子宮會適應的。

誰知第二日又好似重新嚟M甘量多返,今日仲痾左環出嚟,跟住就血崩了,好多血塊湧出來,我好驚。

因為我在瑪麗戴環的,所以立即上瑪麗急症,佢安排我入院。脫環後大量出血大約一小時就開始清了。醫生話可能我M量多把個環沖左出來,建議我重新再戴,咁我問醫生會唔會再沖出嚟,醫生話唔排除,但見我戴左環後,冇食鐵丸,血指數升返晒,仲有11,代表個環有效,所以幫我戴返。希望今次不會再脱落啦!

請問大家有冇我這情況?

男爵府

你好 我個情況同你差唔多 量多 我血色數得6點幾 已入院輸兩次血 我都係瑪麗覆診 醫生都建意我載藥性子宮環 但我仲考慮緊

洋房

karenhyy 發表於 24-4-14 01:32
你好 我個情況同你差唔多 量多 我血色數得6點幾 已入院輸兩次血 我都係瑪麗覆診 醫生都建意我載藥性子宮環 ...

你好!我反而想戴,不想輸血。
之前問私家醫生,佢話我生兩個都是開刀,怕我子宮口窄,不建議我戴,但瑪麗話我夠位,我一口答應就戴左,我不會再生仔,所以冇後顧之憂。
今次個環跌返落嚟,我仲以為自己不適合戴環,但醫生叫我再戴返,我都再試。
如果你唔打算再生仔,(其實除環都可以再孕,只係又call醫生除麻煩啫),我建議你戴,貧血帶來好多麻煩的。

男爵府

多謝你嘅建議 貧血令我日日頭痛頭暈 好疲倦 真係好想解決問題

洋房

karenhyy 發表於 24-4-14 20:09
多謝你嘅建議 貧血令我日日頭痛頭暈 好疲倦 真係好想解決問題

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊