自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

C6堅持要同6299去青松苑拜佢阿公阿婆,要帶3岁,7岁小朋友,3岁.我自己個心唔係好舒服,但老公覺得日光日白冇嘢。
佢多年前自己曾喺薄扶林撞過,但宜家又堅持要湊小朋友去。仲話自己陽氣夠可以保護佢
我哋下午2點左右去到,小朋友要注意咩?果度近民居,係咪冇咁陰?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

20170101 發表於 24-4-16 07:31
C6堅持要同6299去青松苑拜佢阿公阿婆,要帶3岁,7岁小朋友,3岁.我自己個心唔係好舒服,但老公覺得日光日白 ...

兩點咁晏?一早十點去到,最遲12點走

大宅

回覆樓主:

帶咁細小朋友上午好去,1點前離開。

la_source    發表於 24-4-16 09:17

侯爵府

3歲咁細,再同老公講下啦。
我女9歲6歲,未去過拜山,呀媽話十幾歲先去,小朋友去到有時覺好好奇,又口多多,又手多多。

公爵府

小朋友起運後才能去,否則會影響到日後運程
另外未足6歲都不適宜

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

去衣紙舖買 百解符。
出門口前袋一張响身,然後回家前,打開張符由頭到腳掃三下,然後燒左佢跨過去先返家。

伯爵府

根據以上理論,幾歲嘅小朋友早死父母都唔拜得,真陰功。

大宅

C6堅持要同6299去青松苑拜佢阿公阿婆,要帶3岁,7岁小朋友,3岁.我自己個心唔係好舒服,但老公覺得日光日白 ...

屯門? 細個無事無幹,屋企人都會帶我去行下,但好彩無咩事發生過不過細時又無諗咁多,印象中環境其實都幾靚

如果擔心,去完之後去d多人嘅地方行下街

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實去之前可以 brief 咗個小朋友先啦,當然都要睇平時個小朋友係咪曳或者多口?其實依個都係教育嘅一部份,我嗰個之前 K3 已經去殯儀館,仲入埋去靈枕室望先人。

登陸火星    發表於 24-4-16 13:04
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

青松仙苑嗰邊?我每年至少去一兩次以上,屯門醫院康復大樓同青山醫院左鄰右里,嗰啲陰唔陰我感覺唔到,只覺得屯門日照好強,每次去都好曬。我見圍村細路係山頭都係咁拜,市區真係都怕?仲話二點都晏?

男爵府

回覆 Protea 的帖子

自己只去過一兩次唔係好記得了,不過要帶埋小朋友去個心硬係唔知點咁

子爵府

meinatmn 發表於 24-4-16 08:54

我婆婆係我5歲去世, 我印象中已經清明/重陽都會去拜, 係呢到都見過好多posts話小朋友唔好去拜山, 其實我覺得有啲親疏有別....

水晶宮

真係好奇而家仲會有小朋友唔到十幾歲唔好拜山呢D 說法? 我真係孤陋寡聞

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔女剛識行,都去拜山喇,當年仲係要去鄉郊山頭添。 而家好多只係去咩寺咩山,唔明咁細唔好去既理念。尊敬先人,懷念親人,唔係應由細教導咩?

我仔歲幾時,更返內地拜山,一個山拜完又去一個山,雖然有車,但有啲路程都要行成半個鐘以上既。佢全程好乖自己行,當時個個親友讚佢添。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

諗諗下,都明白父母愛子女之心既,不過,就唔好過份保護喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

我細女幾歲時
我c6有帶去拜(唔係青松苑)
唔到你唔信
嗰晚即發燒
真係咁啱得咁蹺又好,點都好
至此唔敢再帶去

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我地屋企果啲好細就去拜山,只要提醒佢哋咪亂講野,亂摸東西,唔好周圍望

珍珠宮

人多會唔會好d?我每次去見有好多小朋友拜

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

meinatmn 發表於 24-4-16 08:54

中國是以孝道為重的社會,父母都不拜,真係好不孝!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇你自己點諗,我2個女都係歲幾就帶埋上山,係真係山頭個啲,要經過好多個墳既,我會俾舊玉佢地帶,當然老一輩仲有更好既俾佢地
因為要拜2個,所以中午去一個,另一個就3點後等路解封俾車上行少一半,年年如是

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊