自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://topick.hket.com/article/3746629/%E3%80%90%E6%B5%81%E6%84%9F%E3%80%91%E6%B5%81%E6%84%9F%E7%8F%BE%E6%AD%BB%E4%BA%A1%E5%80%8B%E6%A1%88%E3%80%808%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E7%AB%A5%E5%85%A5%E9%99%A2%E4%B8%80%E6%97%A5%E5%BE%8C%E4%B8%8D%E6%B2%BB

患者沒有接種流感疫苗,走得好快.RIP

agnes178    發表於 24-4-21 10:18

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

Rip

男爵府

RIP

伯爵府

xyz_yy 發表於 24-4-20 18:25
https://topick.hket.com/article/3746629/%E3%80%90%E6%B5%81%E6%84%9F%E3%80%91%E6%B5%81%E6%84%9F%E7%8F ...

聽到都驚呀

已刪除用户

珍珠宮

2023年兔年勳章

https://topick.hket.com/article/3746629/%E3%80%90%E6%B5%81%E6%84%9F%E3%80%91%E6%B5%81%E6%84%9F%E7%8F ...

Rip

子爵府

虎到金來勳章

Rip

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

回覆樓主:

我係呢到起碼講左5O次叫人幫小朋友打流感針,如果怕痛可用噴鼻式。可式有D自私精死硬派唔打。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

RIP

子爵府

回覆樓主:

今早關日華先至講,過去數年全球受新冠疫情影響,民眾較少外出,未能接觸到其他病毒,出現免疫負債,建議市民及早接種新冠及流感疫苗,預防繼發性細菌感染,避免引致出現嚴重併發症,同時做好個人保護措施,到人多地方最好戴口罩。佢又講本港幼童及12歲以下兒童的流感疫苗接種率,只界乎四至六成,屬於較高接種率的中學生亦只有六成,認爲情況不理想,未能做到免疫屏障。

https://www.881903.com/news/local/2529371

男爵府

MMVV 發表於 24-4-20 20:54
今早關日華先至講,過去數年全球受新冠疫情影響,民眾較少外出,未能接觸到其他病毒,出現免疫負債,建議市 ...

亞女小學年年都出通告問學生打唔打/噴唔噴鼻洗感針,會派護士上學校打,反而中學要自己揾診所打,12歲以下唔應該接種咁低。

水晶宮

xyz_yy 發表於 24-4-20 21:06
亞女小學年年都出通告問學生打唔打/噴唔噴鼻洗感針,會派護士上學校打,反而中學要自己揾診所打,12歲以下 ...

我仔三年級嗰年

甲乙都中過

好鬼恐怖

一發燒就高燒

仲要燒到冇反應咁

水晶宮

回覆樓主:

rip

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

入院冇一日喎,係18號入院18號死亡。。。唔知佢有病徵幾耐呢?

子爵府

牛年勳章

RIP

翡翠宮

love2talk 發表於 24-4-20 21:13
我仔三年級嗰年

甲乙都中過

嗯,係呀,我仔都試過,好多年前了, 又係中流感,佢亦係一燒就高燒,唔退,個人燒到冇晒意識咁,諗起都驚同而家都心仍痛

翡翠宮

MMVV 發表於 24-4-20 20:32
我係呢到起碼講左5O次叫人幫小朋友打流感針,如果怕痛可用噴鼻式。可式有D自私精死硬派唔打。
...

其實點解唔肯幫小朋友打?我仔已大,冇乜留意呢啲了

公爵府

2024年龍年勳章

kc_01k 發表於 24-4-21 01:29
其實點解唔肯幫小朋友打?我仔已大,冇乜留意呢啲了

今朝新聞關醫生有講,佢話問過家長點解唔幫小朋友去打針,個家長話唔使同佢講,佢係唔會俾小朋友打針㗎~~ 呢段在之後嘅新聞cut咗,可能有小朋友確認過身,播出嚟好似感覺在怪責小朋友家長

補返新聞link~~

本港流感整體活躍度微升 關日華籲家長盡快帶子女打針減出現重症機會
https://news.tvb.com/tc/local/662318aef9f46891bd384d8e?utm_source=newsappshare&utm_medium=referral

-

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊