醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇人試過耳仔生蛇好返後耳仔仲有扯住感覺, 特別係食嘢咀嚼時會比較明顯 (只係有扯住感覺但唔痛, 只係偶然會有少少微微陰陰痛), 請問呢種扯住但唔點痛既感覺幾時先會好返?

麻煩哂!

別墅

發表於 7 天前 |只看該作者
唔好輕視呢種情況,可能係因為耳仔生蛇時有啲神經受到刺激所致。最好諮詢醫生意見,唔好等到痛先去睇。祝早日康復!

別墅

發表於 7 天前 |只看該作者
回覆 SelenaSenger_FB 的帖子

知道, 多謝你意見 。
我都諗住去睇多次西藥問意見, 中醫睇過2位都唔得, 耳仔仲係有扯住感覺, 唉, 真係好煩。

象牙宮

發表於 6 天前 |只看該作者
MARI123 發表於 24-4-23 23:38
請問有冇人試過耳仔生蛇好返後耳仔仲有扯住感覺, 特別係食嘢咀嚼時會比較明顯 (只係有扯住感覺但唔痛, 只係 ...

生蛇後遺症 隨時持續幾年

病毒會永遠潛伏在神經線中,就算治療好了之後,仍然會病發。
建議病人,生蛇治愈後應該接種疫苗。 而且當皮疹癒合後,可能會出現「生蛇」後遺神經痛及皮膚持續性疼痛的徵狀(可長達3個月至1年以上)。
這些痛楚於10級痛楚中最少達3級痛,並且持續達至或出現於發疹的90天後,有機會直至10年之久。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊