自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

爸爸終於走了, 感恩病痛受苦時間不算太長, 也感恩遇到有心的醫護人員照顧,
以後爸爸再無牽掛 !

請問大家 :
如同事朋友在守夜前已給帛金, 沒去靈堂, 是否出殯後給他們利是 ?
媽媽說女婿是要做帛金 (即是$xxx1 ), 但網上說外嫁女,女婿因著孝服是不用做帛金 ? 當然我們會出份錢做白事的

公爵府

牛年勳章

媽媽話要, 就做

水晶宮

出殯前收帛金要比返吉儀

事後收到帛金,唔使補吉儀

公爵府

2024年龍年勳章

其實一家人都係心意嚟~
媽媽開口話要,我睇唔到有乜理由唔俾

-

公爵府

2024年龍年勳章

jadepearl 發表於 24-4-26 13:52
爸爸終於走了, 感恩病痛受苦時間不算太長, 也感恩遇到有心的醫護人員照顧,
以後爸爸再無牽掛 ! ...

唔會之後俾利是,白事唔需要之後回禮 。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 loveclementine 的帖子

不好意思, 我講得不清楚. 我們都想出份錢, 媽媽說女婿以帛金名義做

公爵府

做完事 出殯後就唔會回吉儀,買糖/朱古力就得

公爵府

2024年龍年勳章

jadepearl 發表於 24-4-26 14:05

不好意思, 我講得不清楚. 我們都想出份錢, 媽媽說女婿以帛金名義做 ...

因為佢唔同姓,另一門,名義上可以係帛金,但係嗰個係爸爸唔使分咁清,你哋唔齊頭俾加多一蚊就得。

我哋最近幫無兒無女嘅親人夾錢搞白事,大家每人夾$15001。

-

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

jadepearl 發表於 24-4-26 09:52
請問大家 :
如同事朋友在守夜前已給帛金, 沒去靈堂, 是否出殯後給他們利是 ?
媽媽說女婿是要做帛金 (即是$xxx1 ), 但網上說外嫁女,女婿因著孝服是不用做帛金 ? 當然我們會出份錢做白事的
如同事朋友在守夜前已給帛金, 沒去靈堂, 是否出殯後給他們利是 ? >>> 不用後補, 最多買D利事糖, 請同事食.
媽媽說女婿是要做帛金 (即是$xxx1 ) >>> 亞媽要求就順一順老人家意思, 又不是大數目.

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

同事嗰度,如果你有時間又行得開,可在儀式前拎吉儀去公司俾同事 (如果交俾其中一個代分派,佢有可能要拎返屋企,唔太好)
如果無時間,唔派吉儀亦無妨。我話擺落朋友信箱(佢住好近我媽)佢都話唔駛,師傅亦話其實而家都簡化晒,好多人唔在乎

女婿帛金我就無做,不過你媽媽咁講,咪用帛金形式囉,應該無咩所謂

伯爵府

loveclementine 發表於 24-4-26 10:00
唔會之後俾利是,白事唔需要之後回禮 。

纓紅後返工我有比利是做咗帛金同花牌既同事,大吉大利。

侯爵府

女婿係半個仔,不會做帛金

媽媽話收既帛金多過支出(支出六位數),子女無需要再夾錢

只係買野出錢

但要求將來親友有白事,每人要俾返同一數目

公爵府

2024年龍年勳章

ilovebb2019 發表於 24-4-26 14:26
纓紅後返工我有比利是做咗帛金同花牌既同事,大吉大利。

纓紅利是唔係派俾有送上山嘅親友嗎?
我哋師傅係咁講,無出席嘅唔使俾。

子爵府

回覆樓主:

女婿我記得應該係做花牌唔洗做帛金,但如果你媽想你老公做帛金咪照做。

侯爵府

2023年兔年勳章

答:完成儀式後只派紅包利是或回糖,吉儀已經不適合

媽媽說女婿是要做帛金 (即是$xxx1 ), 但網上說外嫁女,女婿因著孝服是不用做帛金 ?當然我們會出份錢做白事的,媽媽說女婿以帛金名義做
答:做儀式時女婿及你加子女一齊做一個花牌,最簡單不做任何儀式就封帛白做白事;一切以媽媽意願去跟從

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

侯爵府

jadepearl 發表於 24-4-26 10:05

不好意思, 我講得不清楚. 我們都想出份錢, 媽媽說女婿以帛金名義做 ...

因你外嫁女(已冠夫姓),所以,不用夾$,但女婿就做帛金以表心意?

伯爵府

loveclementine 發表於 24-4-26 10:46
纓紅利是唔係派俾有送上山嘅親友嗎?
我哋師傅係咁講,無出席嘅唔使俾。
...

有送上山嘅親友一定要派,都係取其大吉大利。我唔派糖比同事可以封雙數利是。之前舊公司高層家有白事,全公司同事夾帛金同送花牌,佢返工後都係派利是。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我老豆過身時,我老公無做帛金,老公都有穿孝服(喪禮使費,扣除帛金總數,三兄妹平分)

男爵府

早前我爸走了,我係我爸個女,所以有夾番份錢做白事。咁我都係外嫁女,我老公有俾帛金。
不過,我媽冇講過話洗吾洗俾帛金,我老公自己決定俾帛金。如果你媽出到聲,就跟佢意思做。

伯爵府

我上個月先做完爸爸白事,有預先俾帛金但無出席喪禮嘅同事就事後俾纓紅利是,老公不用做帛金,只同我做一個花牌俾爸爸

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊