自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁多家長爭住做,目的真係為學校出一分力,還是想睇住自己仔女?

水晶宮

babybaby071 發表於 24-4-27 11:51
咁多家長爭住做,目的真係為學校出一分力,還是想睇住自己仔女?

Both !正常
自由太多會令世人失去平衡

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

babybaby071 發表於 24-4-27 11:51

我朋友做咗好多年,但係冇著數, 仲要出錢又出力。

BBG1    發表於 24-4-27 12:56

大宅

咁又做?出錢又出力?

珍珠宮

babybaby071 發表於 24-4-27 12:04
咁又做?出錢又出力?
為仔女

公爵府

好處咁係,大家成績一樣,絕對會收家教會既同學,特別有關聯既學校。。以前讀幼兒園見過幾個都係。

男爵府

babybaby071 發表於 24-4-27 12:04
咁又做?出錢又出力?

我都有參加家教會,但無去到做委員嗰種地步,只是做家長義工,得著係對小朋友了解多啲,小朋友對學校有更大歸屬感,大家有更多話題,同學仔認識我,小朋友又開心。

大宅

加菲貓3 發表於 24-4-27 12:07
好處咁係,大家成績一樣,絕對會收家教會既同學,特別有關聯既學校。。以前讀幼兒園見過幾個都係。 ...

即係有目的啦,就唔好有些家長講到自己幾咁偉大和付出無私的付出⋯⋯

大宅

liverpool2023 發表於 24-4-27 12:11
我都有參加家教會,但無去到做委員嗰種地步,只是做家長義工,得著係對小朋友了解多啲,小朋友對學校有更 ...

係,有些義工家長真係出心,但有些家長做事就唔係咁樣講到自己幾辛苦努力為學校,到頭來都係八卦收風。

男爵府

babybaby071 發表於 24-4-27 12:14
係,有些義工家長真係出心,但有些家長做事就唔係咁樣講到自己幾辛苦努力為學校,到頭來都係八卦收風。
...

我都八卦收風架!有咩問題?
收得風多,咪了解學校情況,了解點幫小朋友囉!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

當然一定會有私心啦,同埋睇吓你有幾仆心仆命,去到升中學有啲要走後門嘅都要靠學校
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

esmehouse 發表於 24-4-27 12:15
當然一定會有私心啦,同埋睇吓你有幾仆心仆命,去到升中學有啲要走後門嘅都要靠學校 ...

升中仲可以走後門嗎?
我睇升中全部都係靠實力喎!成績/特異
考小學就真是比較多憑關係憑背景

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

...

其實有乜好八?

翡翠宮

...

事實上乜人都有
我相信有啲真係岀心岀力幫手
亦有啲係另有目的
不能一概而論

大宅

peony_so_hk 發表於 24-4-27 12:27
事實上乜人都有
我相信有啲真係岀心岀力幫手
亦有啲係另有目的

係呀,一定有些無私家長。

登陸火星    發表於 24-4-28 08:04
goldpiglet    發表於 24-4-27 13:41

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

liverpool2023 發表於 24-4-27 12:17
升中仲可以走後門嗎?
我睇升中全部都係靠實力喎!成績/特異
考小學就真是比較多憑關係憑背景
識人小學有直屬中學,入唔到咪走後門入咗,另一個係小朋友只屬 B2 頭,由於佢朋友係家教會成員,同中學部校長好熟,佢朋友就幫佢走後門入咗去,仲要佢係跨區,間學校係 B1C

加菲貓3    發表於 24-4-27 12:35
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

...

辛苦努力,同八卦收風有衝突嗎?

大宅

Charlotte_mom 發表於 24-4-27 12:31
辛苦努力,同八卦收風有衝突嗎?

八卦無問題嫁,但唔好把八卦傳到去校長嗰度,又或者做學校條針!

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有人有有人冇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

babybaby071 發表於 24-4-27 12:56
八卦無問題嫁,但唔好把八卦傳到去校長嗰度,又或者做學校條針!

咁睇吓正面影響,定負面影響啦
曾經做過pta,睇校巴(三剎位嚟,因投訴多)
家長谷有人話,1/9第一日返學,個校車保母放咗個一年班落車,無人接,好彩有家長發現,照顧到家長嚟
件事即刻有人傳俾我(做咗咁多年有人脈),我亦即刻通知校務處同搵校巴老闆「報警」(我唔鬧人嘅,但事態嚴重需要老闆知道同跟進)隨後向家長交代

係唔係八卦?明顯係
係唔係將家長消息傳返學校?明顯係
係唔係學校條針?更加係

但影響係正面定負面?應該係正面的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊