懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我39備孕咗大半年,上個月月尾發現bingo 咗,好開心。點知幾日後有流啡,見好多人都話正常,再過多幾日流血,大概一塊護墊嘅份量,好緊張入急症,入到去醫生睇過話冇事,仲話好小事,之後去寶血check, 個醫生話啲血喺另外邊唔影響bb, bb正常咁發展緊,當時聽完佢咁講安心咗好多,而醫生都比咗安胎藥我。直至前星期三,突然大出血,直頭有血塊,當時都好夜,唯有去政府醫院,照完又係話bb冇事,仲有心跳。不過我好不安,因為真係超多血。我仲要問醫生,好冇聽日私家再check下,佢同我講其實剛剛先照完冇嘢,唔洗特別再去私家啦,咁我信咗佢。之後幾日都keep住有出血,但慢慢少,咁醫生都同我講過如果啲血慢慢少就冇嘢,如果突然再多血咗先需要再急症。不過個心始終好唔放心,提早幾日去寶血check,check到裡面好多積血,亦都搵唔到個bb,叫我一個星期後再去check多次。呢個時候我已經等唔切搵第二個醫生再睇,佢發現個胎已被啲血壓扁咗,所以已經冇咗,叫我去醫院做人工流產。佢個解釋係基因問題引致我身體排斥所以先會咁,當然我覺得呢啲嘢冇得考究係咪真係咁,有諗過其實我唔聽政府醫院講,可能成個結局就唔同咗😭
明天早上就要去廣華做人工流產了… 第一次懷孕就有呢個經歷,真係覺得好傷心。一嚟好擔心會好痛排唔清,二嚟都好擔心會影響之後好難懷孕,因為我都唔細喇😢
想問下,有冇人流過產之後仲可以順利懷孕?因為之前迷信睇過相士,佢話我好難有,有都好易陀唔穩,今次應驗咗,令到我真係好擔心我係咪永遠都唔會成功😭
而家內心真係好多不安,心靈上都好有壓力😢
大家有冇經驗可以分享下?

補充一下… 我大出血前其實都有陸陸續續出少少血,所以有去睇中醫打算安胎,但食完中藥第二日就大出血要入院,唔知關唔關事…

水晶宮

咁早週數流產9 成係染色體問題,尤其你高齡
個胎要流,你做咩都唔會阻止得到
(3 次9 週流產,之後41 歲自然生咗細女)

大宅

太早期其實冇咩可以做, 不必回想太多

別墅

加油向前重新再黎
刮官後順利懷孕再生埋出黎大有人在
咩都唔好理,坐好小月,養好身體先

複式洋房

Nbs 發表於 24-4-29 08:16
(3 次9 週流產,之後41 歲自然 ...

多謝你嘅安慰真係好驚下次又係咁..
你41歲自然有冇中醫調理幫助?

複式洋房

Nbs 發表於 24-4-29 08:16
(3 次9 週流產,之後41 歲自然 ...

複式洋房

回覆 awless 的帖子

係… 我都明白。突然發現要順利懷孕到生呢個過程一啲都唔簡單。
真係好驚同樣事件會再發生… 諗緊中醫會唔會幫到手。

複式洋房

回覆 qoobbchun 的帖子

多謝安慰嚟緊坐好小月子真係好重要。

水晶宮

yoyoli_0215 發表於 24-4-29 09:38
多謝你嘅安慰真係好驚下次又係咁..
你41歲自然有冇中醫調理幫助?
...

我絕少睇中醫,只係咳好耐先會睇
我生細女仲要係無計排卵日子一次行埋就中

複式洋房

回覆 Nbs 的帖子

我諗因為咁啱你嗰個月粒卵子好靚,所以掂下都會中。我諗呢啲某程度上都天意嚟

水晶宮

yoyoli_0215 發表於 24-4-29 13:22
回覆 Nbs 的帖子

我諗因為咁啱你嗰個月粒卵子好靚,所以掂下都會中。我諗呢啲某程度上都天意嚟 ...

係㗎
而且嗰陣我已經放棄,諗住都有大女,所以我將大女 d bb 物件捐晒 (之前一路留住), 疊埋心水算數
跟住就有細女,所以我叫佢做我的miracle baby 的
所以你都唔好灰心,好多嘢個天會做決定,平常心就得

大宅

保重

大宅

兩年前,我第二胎係9W停咗心跳,醫生嗰陣話呢個週數學多數係染色體問題,叫我唔好自責唔好捻自己做錯咩,無做咩導致佢冇咗,因為無意思。託賴我第一胎係好順利同埋備孕只係3個月就有咗,所以我完全接受唔到第二胎咁突然冇咗,我好傷心。但除咗儘量養好身體等佢返尼我都唔知可以做咩。
引產後我休息咗幾個月再努力,到今日已經備孕咗一年,暫時都未有好消息,其實真係好灰心。不過樓主,我身邊都好多朋友試過小X,數數埋埋已我所知都5-6個,佢地引產完休息一排都好快有返,所以要相信自己呀,加油!

大宅

同埋唔洗因為自己個年齡比太大壓力自己、雖然話高齡好多風險,但我囡幼稚園同學都好多媽咪高齡,而家香港地好普遍,我老公堂家姐41歲第一胎,43歲第二胎添。加油。

複式洋房

回覆 tomatochips 的帖子

我會的

複式洋房

回覆 ninewest882 的帖子

我都發現原來都幾多人試過,不過可能冇問,當事人都唔會刻意去講,所以有啲驚訝…不過我真係好驚食藥之後嘅痛… 我嗰隻係放脷底..
問咗幾個,幾個都話食完勁痛勁辛苦,所以其實朝早已攞藥,但到而家都仲未敢踏出呢一步。

複式洋房

回覆 ninewest882 的帖子

好勁… 呢個年紀仲得

大宅

抱抱,加油呀,而家最重要係養好身體,接返Bb返黎!
好明白嗰種痛同難受,我記得嗰段日子好難捱,唔明白點解會發生係自己身上?
我都唔開心左3個月,成日都自責係咪自己有啲咩做錯咗。最後,好彩諗通咗,為左接返BB努力養好身體,bb好快黎搵返我,依家就黎一歲了。

為左bb你要加油呀

複式洋房

回覆 kokoyan 的帖子

抱抱咁你之前係藥流定吸宮?
同埋可以教下路點樣養好身子嗎?
暫時淨係知排完開始要飲炒米水,接觸到嘅水都要係薑水,唔好吹親,要著長衫長褲..

複式洋房

ninewest882 發表於 24-4-29 15:03
兩年前,我第二胎係9W停咗心跳,醫生嗰陣話呢個週數學多數係染色體問題,叫我唔好自責唔好捻自己做錯咩,無 ...

我哋簡直一樣啊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊