自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

▲ 衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君。

醫管局今日(30日)舉行記者會,呼籲市民提高警覺,以應對上升的呼吸道感染疾病活躍程度。衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君、衞生防護中心傳染病處高級醫生黃凱基、醫管局總行政經理(聯網運作)李立業及醫管局家庭醫學統籌委員會主席梁堃華將會出席。

黃凱基表示,本地季節性流感活躍程度維持在高水平,料會持續一段時間,本地新冠活躍程度有輕微上升,而除流感及新冠外,其他呼吸道感染亦同時流行。本港今年1月初踏入冬季流感季節,近兩星期公立醫院入院率有明顯上升。4月起甲型流感(H1) 活躍程度持續上升,佔超過8成。

流感方面,今年共錄得559宗須入住深切治療部的成人個案,22宗嚴重兒童個案。嚴重兒童個案中有3宗死亡個案,年齡介乎0至15歲。

新冠方面,本地新冠活躍程度有輕微上升,最活躍的病毒為JN.1。由4月21至27日,共錄19宗嚴重及與新冠有關的死亡個案。

李立業稱,過去兩星期,急症室首次求診人次維持在高位,內科病床時使率亦在高位徘徊,兒科病床使用率有上升趨勢。

伯爵府

delete

伯爵府

【流感來襲】當局料未來數周或有更多爆發及重症個案 建議市民戴口罩

【流感來襲】衞生防護中心預料未來數周,流感會有更多爆發和重症個案,呼籲市民若出現發燒,在人多擠迫或到訪安老院舍時,應戴上口罩。

中心指,最新數據顯示,流感活躍度繼續處於高水平,自年初踏入冬季流感季節後,雖然二、三月情況有緩和,但到四月流感活躍度明顯上升。

至今有559宗成人嚴重個案,當中346人死亡。而22宗兒童嚴重個案,有三人死亡,兩類個案均有逾七成人無接種疫苗。

而主流病毒株,由年初的甲型H3轉為現時的甲型H1,當局指這個情況在2015/16年亦發生過,當時流感季節維持了17周,當局預計今次會持續多幾星期。

衞生防護中心傳染病處主任張竹君稱:「由H3轉做H1,變成大家可能再有一輪感染,我們預計可能都要幾星期,但很難說確實多長。今年的冬季(流感高峰期)拉長了,當然不排除會否緊接夏季,疫苗建議無變的,而疫苗與現時流行病毒株都是吻合的。

ohmygosh    發表於 24-4-30 21:56

象牙宮

回覆樓主:

每年有邊個月唔係高峯期丫,冬天易病又話高峯,夏天又話高峯

伯爵府

無話可說 發表於 24-4-30 17:26

咪係

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

疫情從來都未斷過,大家不能鬆懈,做好個人衛生,人多的地方同交通工上都要戴好口罩。

珍珠宮

無話可說 發表於 24-4-30 17:26

咁又唔係咁講!以往的確唔係個個月都高峰期!

珍珠宮

見唔少人明顯病,我懷疑佢哋係Covid,繼續返工,無戴口罩,聽過佢哋有人講話而家當普通流感,唔洗咁緊張。
我唯有見佢行埋嚟就走開。唔想病。唔係人人都流感輕症。

珍珠宮

新冠方面,本地新冠活躍程度有輕微上升,最活躍的病毒為JN.1。由4月21至27日,共錄19宗嚴重及與新冠有關的死亡個案。

JN.1, 日本傳過來?

侯爵府

回覆樓主:

呢排公司, 學校都多人病。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

未中過嘅同事都中喇,呢排好多人病,細路仔好易高燒

珍珠宮

elbar 發表於 24-4-30 16:00
▲ 衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君。

醫管局今日(30日)舉行記者會,呼籲市民提高警覺,以應對上 ...

今日記者會

attach1_sign/tmp/phppy2URG
attach2/tmp/phpqP8iJj

大宅

回覆樓主:

呢排新冠d病菌傳染力都好強,上次五萬幾人中既時候,我老公中咗我都冇中,今次月中我老公中咗知道既時候已經傳染咗俾我,之後我朋友中佢亦好快傳染咗俾個女,好彩既係病徵唔係好嚴重,大家都唔係好辛苦,我前後兩日就已經冇乜病徵,第三日已經精神晒!但大家都係要小心啲,因為有啲抵抗力弱嘅都好嚴重,我親戚新年前中咗,跟住一路都未好返三月尾嘅時候仲走埋

水晶宮

家有小朋友要留意!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係要小心啲。

嗰日聽到樓上有人全家中,仲發高燒中,仲有心機同啲保安傾計。亦係咁,我至無意聽到。

個心都離一離。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

白毛毛 發表於 24-4-30 18:47
見唔少人明顯病,我懷疑佢哋係Covid,繼續返工,無戴口罩,聽過佢哋有人講話而家當普通流感,唔洗咁緊張。
...

我早2星期第一次中,放工突然好凍發冷腳痛返屋企探熱39度幾,第2日做檢測2條線不過我好番無晒病徵成個星期先陰,其實中Covid唔一定有病徵好似我咁頭1日發冷發燒腳痛,第2日已經無晒病徵,我就陰咗先返工好多人就好自私唔帶口罩周街走

侯爵府

我自己守到一個月前中咗,燒足五日,三十九度幾,JN都唔嘢小

水晶宮

回覆樓主:

我呢半年都唔知咩事。舊年9月中甲型,2月中乙型,岩先早兩星期普通感冒。中甲型有發燒食特敏福好快好。乙型最辛苦有發燒幾日,但喪咳,咳足成個月。今次普通流感,都有少少發燒,鼻塞。好彩食左3日藥冇咩野。

男爵府

診所大排長龍又黎一波。。

侯爵府

明顯4月係多人病咗,睇公司同事請病假就知,我自己家人都先後中Covid ,都是4月發生。但不同星期中,即不是自己家人互相傳染

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊