自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

最血腥一天! 美北卡州警匪槍戰 4警殉職擊斃1重犯美國北卡羅萊納州夏洛特市前(29日)發生警匪槍戰。執法人員到民宅逮捕持槍重罪通緝犯,卻遭強大火力攻擊,造成4名員警殉職、另有4人受傷。雙方交火3個小時,重罪通緝犯遭擊斃並且逮捕兩名嫌犯。

當地警察局長表示,這是他值勤32年來,看過最血腥的一天。在民宅車庫找掩護,員警和通緝犯隔空交火,槍聲大響。美國北卡羅來納州夏洛特市一處社區,29號發生激烈警匪槍戰。

夏洛特居民威廉絲:「就砰砰砰砰砰,當我可以進家裡時砰砰砰,然後又再一次。當我到這裡時,又是砰砰砰砰砰砰。」特警隊持槍伺機行動,目標就是藏身在民宅中持有槍械的重罪通緝犯;但一進入屋內,馬上遭到嫌犯槍擊,不過警方也立即反擊開火。雙方駁火長達3小時,警方在前院擊斃通緝犯,但竟又再遭到攻擊。最後特警隊出動裝甲車強行突入,才將屋內2人逮捕歸案。

目擊者蕾茵:「他們(員警)拿著大槍從車裡跑出來,然後當特警隊開始行動時,他們穿過人們的草坪,然後突然開始不斷射擊,發出大聲槍響。」然而這場血戰也造成4名員警中彈受傷,另有4人不幸殉職。美國總統拜登聽取槍戰簡報後,向夏洛特市長通話,表達哀悼之意。而夏洛特警察局長詹寧斯則說,這是他值勤32年來,最血腥的一天。

夏洛特警察局長詹寧斯:「今天對於夏洛特市和執法單位來說,絕對是悲慘的一天,今天我們失去了一些英雄。」4名已故員警英勇奮戰,才讓這場血戰沒造成任何平民傷亡,當地人到附近公園獻花致意,感謝人民保母犧牲奉獻。

***由“多個執法部門人員”到民宅逮捕“持槍重罪通緝犯”...但協調過程中出現甚麼問題,搞到4名警員受傷(有防彈衣?),4人殉職(冇防彈衣?)…需要進一步調查以便還原真相。R.I.P.

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

美國的普通市民更加危險,因為罪犯同警察的槍頭隨時都會對住佢地

男爵府

鬼地方

侯爵府

回覆樓主:

美國大學嘅師生仲危險,手無寸鐵喺校園紮下營都俾人又拉又鎖。

寶貝樂樂    發表於 24-5-2 15:02
esmehouse    發表於 24-5-1 15:01
羅繞睛    發表於 24-5-1 08:33

水晶宮

2024勳章

以後美國警察為自保更易先下手為強

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

rebeccalin 發表於 24-5-1 07:54
美國的普通市民更加危險,因為罪犯同警察的槍頭隨時都會對住佢地
...

同感

男爵府

+3金熱血

果4位不是警察,是U S Marshal. 最常做的工作是追尋fugitives. 很危險的工作。

翡翠宮

onebadfish 發表於 24-5-1 11:13
果4位不是警察,是U S Marshal. 最常做的工作是追尋fugitives. 很危險的工作。

唔知以下兩位係唔係你所講嘅U S Marshal

按此

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

不愧為槍擊之國時時刻刻都聽到呢啲槍擊案,今次仲要係警察出事

侯爵府

香港警察仲危險,優秀嘅細路會造汽油彈、有組織及計劃殺警

esmehouse    發表於 24-5-1 15:02

公爵府

2024年龍年勳章

alau2021 發表於 24-5-1 13:15

又睇吓今次點判

水晶宮

Lilyforest 發表於 24-5-1 07:57
美國大學嘅師生仲危險,手無寸鐵喺校園紮下營都俾人又拉又鎖。

冇自由

水晶宮

alau2021 發表於 24-5-1 13:15

”家長”話佢哋手無寸鐵,無大台,守護香港

子爵府

櫺囹桼 發表於 24-5-1 07:27
最血腥一天! 美北卡州警匪槍戰 4警殉職擊斃1重犯美國北卡羅萊納州夏洛特市前(29日)發生警匪槍戰。執法人 ...

教師手無吋鐵,都要俾警察強行撳住落地毒打

所以香港乜嘢國安法,先至係最安全

係大陸同香港,唔會有手冇吋鐵嘅市民,無故被警察毒打
attach0/tmp/phps9Y54E

alau2021    發表於 24-5-1 14:46

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

自由角度個個都有持槍權利,自然個個都有食彈權利,無話警察特別慘,反而一般沒有領槍牌的市民更慘,兩邊都有可能不問原因指向他們。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

櫺囹桼 發表於 24-5-1 07:27
最血腥一天! 美北卡州警匪槍戰 4警殉職擊斃1重犯美國北卡羅萊納州夏洛特市前(29日)發生警匪槍戰。執法人 ...

黃人話係報應,因為佢哋入大學對付手無寸鐵嘅學生

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

美國冒險樂園

esmehouse    發表於 24-5-1 15:05

侯爵府

baby668 發表於 24-5-1 14:35
教師手無吋鐵,都要俾警察強行撳住落地毒打

呢啲可能係黃人口中嘅國際標準

侯爵府

414928 發表於 24-5-1 14:53
自由角度個個都有持槍權利,自然個個都有食彈權利,無話警察特別慘,反而一般沒有領槍牌的市民更慘,兩邊都 ...

鬼國只有更癲嘅槍械政策,如果個教師發起癲上嚟,啲學生就自求多福。

田納西州准教師帶槍返學

https://www.stheadline.com/國際/3338582/

子爵府

alau2021 發表於 24-5-1 15:00
呢啲可能係黃人口中嘅國際標準

雙重標準囉,黃色屍體隻字不提

https://www.theguardian.com/us-news/2024/apr/30/new-york-police-columbia-university-student-protests

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊