自由講場

跳至

首頁
34567...27

尾頁

大宅

owla 發表於 24-5-3 14:39
一齊左18年, 女人最青春既時間比晒佢, 仲生左2個做ftm照顧小朋友,
只係讀左個學士學位, 居然都比人話佢只 ...

18年係結婚咋,之前仲拍咗7年拖先結婚㗎,total 25年。由19到44歲。

公爵府

tell-me-y 發表於 24-5-2 21:53
感覺係讀得書多, 唔甘心唔想被困, 有毛有翼要飛了。
呢幾年睇個女的樣子經常都神采飛揚, 春風滿面。 有 ...

好多女人都係4x離婚,因為吾想佢個男人過人世,我係佢都會咁撰

伯爵府

agnesmama 發表於 24-5-3 14:43
回覆 Phewong 的帖子

睇過一次佢既訪問, 佢仲話自己係營養學家, 笑死人

營養學家聽個名好似好勁
但其實營養學家係廢過註冊營養師
營養學家求其讀d course就做倒
註冊營養師要臨床實習

營養學家=google吹水佬
只係一般xx學家、yy學家平時好似係好勁先叫學家, 勁過d師先有咁既印象

伯爵府

蜜蜂糖 發表於 24-5-3 13:13
老婆仔眼角好高脾氣大,就算一齊一定嘈交

得古天樂先震得住老婆仔架咋

阿旺實受唔倒佢臭脾氣, 好掘好硬頸, 決定左d野就要做, 同埋覺得自己好有想法

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

老實說18年先讀位個營養學學位有幾叻?識人為興趣,part time 幾年搞掂。而且讀咗歐有冇practice? 讀咗就等於可以做營養師,甚至靠做這份工生活?會不會只係美麗的誤會?
識人家庭主婦冇嘢做都周圍去讀書,但唔等於可以靠張沙紙搵食,仲要有同老公供養嘅同一生活質素。
當然我唔認為老公養咗咁多年就唔離得婚,不過正如另一post都有講過老夫少妻對女人嚟講係先甜後苦,咁女嘅享完甜見到苦要斬纜啫。

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 24-5-3 14:21
現在讀書進修途徑,真係廣泛左…
遙距又得,上堂都未必要日日上…有心去讀,去學習,其實真係唔係好困難嘅 ...

D人仲覺得FTM一定要跟仔囡功課,唔可以請私教
歐就係覺得個老公對自己唔好無時間陪佢,而且子女都大,先會自我增值,而唔系永遠停留,被社會淘汰

伯爵府

Jnam 發表於 24-5-3 15:21
老實說18年先讀位個營養學學位有幾叻?識人為興趣,part time 幾年搞掂。而且讀咗歐有冇practice? 讀咗就等 ...

其實呢d工九成都係吹水佬, 搵下減肥師奶錢,
100個都無一個真係熟生化、藥物互動, 可以睇/寫得出醫療水平既飲食計劃

呢d都係冧下肥師奶, 計下BMI, 講D阿媽係女人野, 再整個卡路里list 餐單
GPT都可以100%做倒

只係GPT唔識冧客、氹客姐,
佢明星仔, 4十幾外表唔錯, 識social, 收兩千一個consult, 大把中產同有錢女人排隊比錢佢賺

伯爵府

營養學,
最適合細個讀書唔成洗底轉專業人士既路黎

易讀, 成本唔高, 入門門檻底
吹水叻就得, 最重要, 都係吹水叻

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

stopmebye666 發表於 24-5-3 08:51
枉郭晉安養左佢咁耐,初初見安仔呢個好碼頭,20歲就死痴難癦,而家就日日化晒妝出去擴闊社交圈子。
...

我都覺佢好自私,郭 搵錢養家 等佢安心讀書 宜家佢有毛有亦就飛走

佢原生家庭可唔可以比佢咁大個人,乜都唔做完佢個夢

伯爵府

kwokdicken 發表於 24-5-3 15:28
營養學,
最適合細個讀書唔成洗底轉專業人士既路黎

另外一個係心理輔導

心理輔導同臨床心理學家兩個層次既野
個難度同讀小學 : 大學畢業差唔多

但係大部份一般人唔識分

複式洋房

男爵府

alicelaukl 發表於 24-5-3 13:59
這單CASE 令我諗返起魏駿傑都佢湖南老婆,兩者又係年齡相差大,男嘅想安穩過埋下半生 & 照顧女兒,女嘅就 ...

阿旺事業好過魏好多,冇停落嚟。但係呢幾年究竟發生咩事,佢外表太老太膠了,好難接受!話唔定,佢老婆都係頂唔順呢樣野

子爵府

回覆 redhot 的帖子

我都覺得佢啲學位是郭生比到佢有$有時間讀返嚟,並唔係佢幾叻。女人太細結婚未識諗,過多10年唔知會唔會係鄭生鄭太

男爵府

MC媽 發表於 24-5-3 14:35
水泡就應該唔會嘅, 感情應該係有嘅, 但唔係愛囉!
老夫少妻/ 老妻少夫去到某一個年紀, 步伐唔一致,可能 ...

呢啲又唔一定老妻少夫,少妻老夫先發生既,差唔多年紀既都大把因為呢啲問題離婚 只可以話人係現實既

伯爵府

老公俾$老婆讀書,讀完等同欠左老公,要回報老公嗎?

大家唔係當俾個少少$讀書,個老公就係慈善大恩人呀?然後就要跟老公思維,乖乖留在家中?

什麼年代?我相信人大左,自然要求唔同左,兩夫妻離婚,無話邊個一定錯晒喎!

子爵府

Pigpigzhu 發表於 24-5-3 15:36
回覆 redhot 的帖子

我都覺得佢啲學位是郭生比到佢有$有時間讀返嚟,並唔係佢幾叻。女人太細結婚未識諗, ...

呢對有啲危,男嘅越嚟越深閨,女嘅多姿多彩。

公爵府

yaumuimui 發表於 24-5-3 09:11
其實讀個學位用得幾多錢?點解講得咁難聽泊碼頭為左讀書,讀完書就飛起頭家。 女人將青春美麗的25年和郭晋 ...

女人對女人真係可以好mean……
同埋有啲諗法都幾有趣,我差啲以為自己時光倒流回到清朝⋯⋯

hungng    發表於 24-5-3 18:48
crazypaper    發表於 24-5-3 16:30

水晶宮

回覆 leopak 的帖子

道德綁架。迫死好多女人!

大宅

moma1023 發表於 24-5-3 15:49
女人對女人真係可以好mean……
同埋有啲諗法都幾有趣,我差啲以為自己時光倒流回到清朝⋯⋯
...

咩,女子無才便是德呀
官人~你畀錢我讀書
大恩大德無以為報?

大宅

leopak 發表於 24-5-3 15:44
老公俾$老婆讀書,讀完等同欠左老公,要回報老公嗎?

咪係!
好人好姐讀咩書!
結咗婚
就應該一直留喺大宅門裏面
唔出嚟
唔可以拋頭露面架
以前啲女人都唔讀書㗎啦
乖乖地相夫教子
老公返屋企就要殷勤服侍

首頁
34567...27

尾頁