自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問要幾耐對方先收到? 已經十日,我呢邊銀行已有statement 證明匯左,筆錢亦過左,但對方一直話未收到。對過所有資料都無錯,除左一樣,佢在銀行個名係siu ming chan, 我地呢邊寫左chan siu ming, 會有影響嗎? 但就算因為咁匯唔到,我呢邊銀行都應該有通知或原路送返啲錢先啱。
因為係幫老人家匯,佢日日問住,攪到我都好驚佢會無左啲錢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

mrsjacky 發表於 24-5-9 00:50
請問要幾耐對方先收到? 已經十日,我呢邊銀行已有statement 證明匯左,筆錢亦過左,但對方一直話未收到。 ...

電匯用SWIFT系統,2-3個工作日入帳.
不要期望外國的銀行
辦事效率有香港的銀行咁高.Hae 做.

叫對方銀行查下筆匯款在那兒.
就算錯名要調查,
要向匯款銀行查詢及確認真名,
都唔可以hold 咁多日未做/未做完.

假如是HSBC HK滙去HSBC Canada户口,
大家係自己友,
請HSBC HK 分行打電話 / send email去CA分行, 叫佢快d搞掂佢.

下次寫: Chan, Siu Ming ( 姓氏之後加"撇", 後面先係名字

子爵府

請問要幾耐對方先收到? 已經十日,我呢邊銀行已有statement 證明匯左,筆錢亦過左,但對方一直話未收到。 ...

你先check豐,再叫對方check自己銀行,如果更改名稱或退回要填表申請,有收費,我公司用豐試得多,問左銀行筆錢有無hold住中間,對方銀行有無信息先,叫豐比資料你方便比朋友銀行查詢,代號!

大宅

2024勳章

我自己(emoji)每次都系2日半,有時今日中午做,明日下午4點就有,妳要問返(emoji)款行銀,咁多日好唔正常!
至於戶口名一定要一樣format, 戶口資料一定要和收款人戶口相同的!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔會咁耐,小心對家可能入錯戶口,邊間匯去邊間?
我匯過好多次,星期一匯對方星期三就收到,電匯唔會十日。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 24-5-9 01:32
電匯用SWIFT系統,2-3個工作日入帳.
不要期望外國的銀行
辦事效率有香港的銀行咁高.Hae 做.

HSBC Canada 已經賣咗俾Royal Bank Canada, 已經唔係自己友啦

子爵府

HSBC 匯去RBC Royal Bank.好的,我請對方打去問
謝謝大家指教,感激感激

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mrsjacky 發表於 24-5-9 10:33
HSBC 匯去RBC Royal Bank.好的,我請對方打去問
謝謝大家指教,感激感激

如果無寫錯嘢 RBC 其實好快,我響香港中銀匯去加拿大RBC, 兩日RBC 已經入咗戶口。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mrsjacky 發表於 24-5-9 10:33
謝謝大家指教,感激感激

你都問吓 HSBC d 錢嘅去向,HSBC 會答到你

子爵府

pauline_c 發表於 24-5-9 11:42
你都買吓 HSBC d 錢嘅去向,HSBC 會答到你
好呀,唔該晒

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-9 11:40
如果無寫錯嘢 RBC 其實好快,我響香港中銀匯去加拿大RBC, 兩日RBC 已經入咗戶口。

...
咁多數係因為姓名次序倒轉,所以咁耐都未過到,謝謝你。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊