自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今朝同個仔響某個商場食完早餐,見到有佛教推廣,好奇下坐低聽了個叫“木碗的故事”,希望大家都能愛錫家中老人,有時間多探望,祝大家母親節快樂
attach0/tmp/phpvOq8na
attach1/tmp/phpCiooNm

瑪瑙宮

lukelukeu 發表於 24-5-12 18:56
今朝同個仔響某個商場食完早餐,見到有佛教推廣,好奇下坐低聽了個叫“木碗的故事”,希望大家都能愛錫家中 ...

咁关木碗咩事

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我記得嗰個木碗故事,講個衰仔唔知點樣俾個木碗個阿媽,之後佢見到個仔拎住嚿木頭,唔知做乜,佢個仔話我整定個木碗將來比你用咁上下。意思即係自己對父母好差,兒女看在眼裏,將來都會一樣對你咁衰。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

木碗既故事,好似出自星雲大師說。

個衰仔立心係唔好,話媽媽因病手震打爛碗而嫌棄媽媽,嫌媽媽令佢破費買碗。但若個仔用體恤言語

同媽媽講,

認為用木碗盛飯就可解決跌碗落地而爛既問題,咁可能又唔同講法喇。

總之,你點對自己父母,仔女點對你。 值得深思。

喎。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

lukelukeu 發表於 24-5-12 18:56
今朝同個仔響某個商場食完早餐,見到有佛教推廣,好奇下坐低聽了個叫“木碗的故事”,希望大家都能愛錫家中 ...

我以為關於環保既故事

侯爵府

my005 發表於 24-5-12 19:20

個衰仔立心係唔好,話媽媽因病手震打爛碗而嫌棄媽媽,嫌媽媽令佢破費買 ...

換木碗盛著食好過無吖. 問題唔喺隻碗度, 而係兒子嘅態度. 心腸唔係壞, 但對父母犯口孽, 都係衰仔啦.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jyjy1684825 發表於 24-5-12 19:39
換木碗盛著食好過無吖. 問題唔喺隻碗度, 而係兒子嘅態度. 心腸唔係壞, 但對父母犯口孽, 都係衰仔啦.
...

係呀,個衰仔本心唔好。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

my005 發表於 24-5-12 19:20

個衰仔立心係唔好,話媽媽因病手震打爛碗而嫌棄媽媽,嫌媽媽令佢破費買 ...

tvb 有個短片節目叫一念之間 (用砂畫嚟講故事 ,Dodo 旁述)有講過呢個故事 ,除咗嫌佢打爛隻碗比個木碗佢用之外,仲要佢坐埋一邊食飯。

珊瑚宮

docomo 發表於 24-5-12 19:43
tvb 有個短片節目叫一念之間 (用砂畫嚟講故事 ,Dodo 旁述)有講過呢個故事 ,除咗嫌佢打爛隻碗比個木碗 ...

咁真係好衰仔喇。

子爵府

docomo 發表於 24-5-12 19:43
tvb 有個短片節目叫一念之間 (用砂畫嚟講故事 ,Dodo 旁述)有講過呢個故事 ,除咗嫌佢打爛隻碗比個木碗 ...

我有睇過

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

老掉牙嘅故事,你點對父母,你仔女係會有樣學樣㗎!我親戚同我講,話佢一直都係小朋友面前比家用媽媽,所以佢嘅小朋友大咗出身之後,都好準時比家用佢!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊