自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大家帶榴槤上交通工具時要小心。。 。。做足安全措施

有網民乘搭九巴58M時,有1名男乘客在轉車站上車返屯門,不一會就向車長投訴有人帶榴槤上車,「搞到架車成陣味」,要求車長到站停車報警,全車乘客因此要過轉第2架車離開。樓主則批評,「好心你啦,人哋帶個榴槤雖然係有味,但人哋包到實一實,又無整污糟架車,車長都話公司無規例禁止帶榴槤上巴士。適時繁忙放工時間,架車都就返到屯門,就係因為要滿足你呢位嗅覺大帝,阻住成車放工客返屋企,你咁頂唔順咪坐其他位,上樓上坐囉,係要為難車長同乘客,你好唔好意思呀?」

也有人體諒男乘客要求,認同榴槤味難忍,「對唔鍾意榴槤嘅人嚟講,聞到係會想嘔同頭痛,忍咗成程車,好辛苦」

突然,車長疑出現講述真相

有自稱涉事車長的網民,留言講述事發經過及男乘客不報警原因。他表示,當時被男乘客指摘「你有冇搞錯呀,你點解畀個客帶榴槤上車呀?咁臭。咁小弟呢,就戴住口罩,打開咗隻窗,同埋該名乘客並非帶原隻榴槤,係斬件(拆肉)嗰隻,根本就睇唔到」。

該網民表示之後處理訴求,男乘客卻說要報警,於是他讓其他乘客轉車,但準備打電話時,男乘客又鬧他「做咩唔截住當事人?鬧我唔係1個稱職嘅車長」。他無奈承認自己不稱職,「我好少處理呢啲事情」,惟反問男乘客,「但係人都走咗,成部車都吉咗,我問佢,滿意未?」,最終男乘客決定不報警,「多謝呢位先生,遲咗收工……真係好無奈,做咁耐58M咩西人都遇過,呢個真係刷新我三觀」

原文網址: 有人帶榴槤上巴士!男客投訴逼報警累停駛:好臭 車長1招KO絕了 | 香港01

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

BKFinder 發表於 24-5-15 02:50

雖然明白佢頂唔順啲榴槤味,但係咁都要報警,算唔算浪費警力?

複式洋房

公爵府

回覆樓主:

我食榴槤,但如果响街買,我係從來唔會拎住佢撘公共交通,一定撘的士,仲要上車前問司機有榴槤怕唔怕?佢話ok先上車。

其實我都覺得拎住榴槤撘公交嘅人幾自私,車又焗,人又多,唔聞得嘅人真係會又暈又嘔。但報警又係做多咗,咪自己落車囉

KanHeiBB    發表於 24-5-15 16:19

伯爵府

痴線,大把人有臭狐搭車,唔通我頂唔順又話要報警咩。臭狐仲惡頂啦!

珍珠宮

落車咯

珍珠宮

個男乘客又系多鬼餘,報咩警者,有人犯法咩

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

佢都痴線,香港交通工具無條例禁止榴槤帶上車,就算車長見到人帶上車,都無權叫人落返車。

如果知道有人放屁,係咪又要逼人落車呢

利申:我都唔食榴槤。

珍珠宮

angiehouse 發表於 24-5-15 07:09
個男乘客又系多鬼餘,報咩警者,有人犯法咩

可能他認為自己生命受榴槤味威脅無法下要向警方求助

侯爵府

2024年龍年勳章

佢都痴線

男爵府

BGCOME08 發表於 24-5-15 05:59
我食榴槤,但如果响街買,我係從來唔會拎住佢撘公共交通,一定撘的士,仲要上車前問司機有榴槤怕唔怕?佢話 ...
街市菜海鮮d臭味 我係咪又要報警同坐的士?

公爵府

榴槤成個上車都冇咁大味拆咗肉真係零舍大陣味。

公爵府

Become 發表於 24-5-15 07:27
街市菜海鮮d臭味 我係咪又要報警同坐的士?

你要咁講就冇得好講啦,我只係想帶出,做人要有公德心,多為他人着想,榴槤呢D極端氣味,同腥味唔同,如果唔係,酒店都唔會禁人拎榴槤上房啦。而且,我有話佢報警做得啱嗎?

大宅

2023年兔年勳章

咁又真係好兩難,佢唔出聲就要忍,唔知佢頂唔頂到

侯爵府

2024年龍年勳章

我好鍾意食榴連但唔會買榴連搭交通工具,因為係咁細空間焗住個榴連個味道真係好難頂,試過搭巴士有個乘客買咗個榴連坐我前面,我聞到有啲暈好唔舒服,我驚嘔所以早落車行番屋企,所以我都同情嗰個乘客,屯門轉車站上咗車唔係話落車就落車,不過唔應該鬧個車長啦,人地都係打份工啫,真係無辜。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

法例有規定唔可以帶榴連上巴士咩? 又無犯法,巴士車長應該話:我唔想報假案,要報你自己報

申利,我唔會帶榴連搭車,極少買榴連,要買都係屋企附近買

伯爵府

2023年兔年勳章

Cankk 發表於 24-5-15 06:56
痴線,大把人有臭狐搭車,唔通我頂唔順又話要報警咩。臭狐仲惡頂啦!

我都正想講呢樣!

男爵府

買榴槤唔可以搭公共交通工具?咁即係要即刻食咗佢?定要揸私家車先可以買?

男爵府

回覆樓主:

我都中意食榴連…但唔會需要搭公車既去地方買..都會係附近超市買可行路返屋企..
如果唔係附買就一定就老公收工車埋我返屋企先會買….

男爵府

Cankk 發表於 24-5-15 06:56

真係…有d仲要好刺鼻…仲有就係「香水」 有部份係另人有抖唔到氣既感覺

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊