自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

值得嗎?

其實我住屯門
北上是車費單程是15蚊以下,快則30分鐘過埋關
無講車費或時間都好過我喺港島區,同出九龍就差唔多或更快
所以我好熱充於去深圳

但如果九龍區去深圳,東鐵來回約90元,港島是100元
如果一家四口去,交通已經用咗幾百蚊?!

其實唔會覺得好貴咩?
如果我唔係住大西北,我諗我唔會咁常北上

子爵府

會,所以唔會成日去。

男爵府

會。時間同車錢係其中一個原因令我唔會經常北上原因

瑪瑙宮

大廚勳章

147741 發表於 24-5-19 17:31
值得嗎?

其實我住屯門

我九龍去其實都怪怪地㗎,不過我都鍾意就會照去

因為放假喺香港實在太悶。。。平日已經喺香港食嘢,所以放過假期希望個深圳試吓多啲唔同嘅口味。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

值得嗎?

其實我住屯門

我~我覺得交通費好費,一家幾口去車費都幾百又要時間

珍珠宮

我住西九龍, 通常都係搭高鐵來往福田, 來回車費約$150,車費雖貴, 但的確係快捷方便舒適

伯爵府

回覆樓主:

上得去玩既人係有旅遊心態,車費係貴但值得,玩一日,計埋車費,吃喝買嘢,性價比高過喺香港玩好多,喺香港好悶,消費唔起。如果有假期,一係在家,一係北上

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

真係貴㗎!所以如非必要,真係唔會去

大宅

食物性價比高,車費已經唔覺算係乜。

大宅

將香港畫一條橫線 , 北上消費, 沙田以上算係有性價比, 沙田以下冇性價比

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

值得嗎?

其實我住屯門

九巴有優惠,港島去都只係單程廿幾蚊

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幸福花海 發表於 24-5-19 17:57
上得去玩既人係有旅遊心態,車費係貴但值得,玩一日,計埋車費,吃喝買嘢,性價比高過喺香港玩好多,喺香港 ...

喺香港,我連街都唔太想落,最高峰連續6日無出過門口,但都無乜太大感覺。
但我都唔係成日上深圳,大概2個月先1次,有時1個月1次,有時1個月2次,睇下有無野做。

伯爵府

回覆樓主:

會,住九龍東2個人要近$180,加上交通時間來回差唔多3個鐘, 所以唔常去。
如果住大西北就唔同講法

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我認識嘅人北上,全部都唔係淨係因為一個平字!係服務同埋消費體驗好好多!
唔好再賴香港人北上消費影響香港經濟, 澳門人經常北上消費,車都唔使搭!人哋從來都冇怨言。
因為澳門會發展其他產業例如演唱會!
香港做衰曬個名!好多外國人仍然覺得好危險,唔想嚟香港開演唱會 !
另外有啲紅嘅就因為愛國而唔歡迎人!
唔好再賴人,自己香港人檢討下先啦

伯爵府

awless 發表於 24-5-19 18:04
將香港畫一條橫線 , 北上消費, 沙田以上算係有性價比, 沙田以下冇性價比

又唔係,我住港島都心思思成日想上,雖然話車費貴,但港島物價貴,上去食一餐已經可以抵銷哂車費

別墅

又要返工又要返學
都唔會成日去啦
間唔中放假先去
就唔會計較車費

男爵府

車費貴,去過幾次食野都麻麻地,近排放棄返去消費了。

男爵府

我減少北上原因:車費貴;個人原因只可假期上,過關食飯度度排隊;搭地鐵咩都要過機⋯⋯

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

值得嗎?

其實我住屯門

所以唔會成日去,最多1個月去1次 啲嘢係好食 ,但其實好重味精

子爵府

我唔係經常去。上兩星期由香港去高鐵的士$200 再搭高鐵一等座$120 去福田。返來搭中港車,$1000 (因為飲酒)應該一年一兩次夠啦

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊