跳至

首頁

尾頁

別墅

各位媽咪,

我個仔近排成日都不停自己同自己講外星話 (即無人明既音), 仲要係指手畫腳, 一輪咀咁講, 講好耐..教佢講野佢又唔理我哋...你哋既bb係咪咁架??

佢e家間中會同自己講英文字母, 某幾個英文字, 同baba, 白白, 哎吔, 唔得, 飽飽...唔係好識講野

子爵府

你阿b識講英文字母,baba...等咪算好!我o個個只係識講mum mum(食物)咋!
我阿b都成日講外星話....佢就來15個月啦!

男爵府

me too, 我個仔剛滿15個月, 仲未識講嘢, 淨係講外星話, 連爸爸, 媽媽, mum mum 都冇意識講, 教佢又唔肯聽。

複式洋房

但係佢好似好想講嘢,勁搞笑 !

雖然佢表達唔到,但好認真望住你講,有時見無人明佢,佢又MUG憎,好搞笑 !!
有次佢無端端講:DOG DOG,我望一望電視,原來有隻狗 !! 但係:佢未識望住我叫MA MA !! 激死咗 !!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呀囡一排冇叫媽, 呀媽, 呀爸啦 ! 其他野都唔講, 連"打打"都唔講 ! 淨係指住本書仔 (藍色個頁) 講 blue ! 好似退步咗咁 ! 只係成日講 bb 話 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

原帖由 sandra28 於 09-8-12 00:36 發表
呀囡一排冇叫媽, 呀媽, 呀爸啦 ! 其他野都唔講, 連"打打"都唔講 ! 淨係指住本書仔 (藍色個頁) 講 blue ! 好似退步咗咁 ! 只係成日講 bb 話 !

我個女又係咁, 早排識講幾多野, 呢排就好似番轉頭咁淨係識講外星期話, 但佢每次講都係一輪咀不停咁講仲講到好激動, 好似好想學我地講野但又唔識講, 唔知佢幾時先會講番 D 有意識既野.

複式洋房

我個仔近排都係好鍾意講外星話+指手劃腳, 每句都好長, 仲要講好耐, 有時講講會走埋個柜或者玩具箱度打一打, 笑一笑又講過, 通常我會喺佢身邊望住佢, 一路點頭一路話"係呀...係呀...", 咁佢就會好開心拍拍手哈哈笑. 好過癮架.

唔怪之得老人家同小朋友咁好傾啦.

複式洋房

我bb都係禁呀....有時拖我去, 佢想去的地方, 少少知佢想點呀.....快d肯學講野就好啦, 我同佢講, 佢仲未肯學。有d人話如佢肯學講野就好快架啦, 到時仲好煩添.....哈哈哈

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

原帖由 靖雪.柏翹 於 09-8-14 10:10 發表
我bb都係禁呀....有時拖我去, 佢想去的地方, 少少知佢想點呀.....快d肯學講野就好啦, 我同佢講, 佢仲未肯學。有d人話如佢肯學講野就好快架啦, 到時仲好煩添.....哈哈哈 ...

一方面係好想佢地快 D 學識講野咁我地唔駛成日估估下佢地想點, 但另一方面佢地識講野之後就會識駁咀駁事, 到時仲煩.

大宅

我覺得佢地講外星話很有趣, 我囝囝一邊行一邊搖頭,一邊說外星話,我特別為他拍短片,他長大後會跟我們一樣, BB話會消失

別墅

我個仔又係咁, 早排識講多D野, 呢排就好似番轉頭咁淨係識講外星太空話, 每次講都係一輪咀不停咁講仲講到好有文有路....
最近成日講某幾個英文字母, 某幾個英文字但睇心情講

民房

我個仔都係呀!! 成日講d太空話; 不過好鬼得意. 呢個時候就更要和他說多一點話!!

子爵府

呢兩個week,仔仔既說話能力好似進步左好多。

呢期好like捉住kitty公仔狂叫kitty;
又鍾意表哥既mickey貼紙,指住叫Mickey;
食包時不停咁嗌「包包」;
去bb衫專門店買衫時會拎住自己鍾意既衫,係咁同人講「靚靚呀」,直到人地都話靚先收手;
俾嘢佢會識得講「謝謝」;
見到車會好開心話我知「媽媽,車車」;
見到人會主動講「hi」,人地走/落車,又會主動講「byebye」;
問佢好唔好/要唔要,佢都會答「好」/「唔好」/「要」/「唔要」;

對比起之前果d波波、花花、車車、貓貓,好似生活化左好多,睇黎呢期要多d同佢講嘢先得,等佢再學多d。

bb話仍然講好多,每日都會有好多嘢要講俾我知,我多數都會應下佢,例如:「係呀?」「哦,原來你激親婆婆呀?」「我知呀,d湯好好味呀,睇你飲咁多就知啦。」haha,其實都係估估下佢講乜,再答幾句,不過見佢講bb話都好認真,唔答佢好似唔係咁好。

首頁

尾頁

跳至