跳至

首頁

尾頁

男爵府

但你估hk政府會唔會通知馬來西亞政府呢?

原帖由 Semall 於 10-1-8 15:29 發表
馬來西亞政府應該唔會知.. 因為你仔仔都唔係用香港passport出香港境.. 如果你仔仔要入黎馬來西亞.. 用番馬來西亞passport都得啦.. 都唔駛show 香港id..
再加上你仔仔用hkid .. 佢地check 鬼到咩???

...

大宅

畀面勳章

咁我就唔知香港政府會唔會通知馬來西亞政府喎.. 不過我老公大佬攞左澳洲PASSPORT 幾年.. 每一次番黎都無問題.. 你可以去入境處問下佢地會唔會通知馬來西亞政府...

原帖由 KimB 於 10-1-8 17:47 發表
但你估hk政府會唔會通知馬來西亞政府呢?

大宅

畀面勳章

死啦.. 又多單掉通渠水喇.. 旺角重災區.. 一定唔可以去.. 去邊到都要有頂先好行呀.. 幾時捉左條變態佬呀.. 搞到個個都人心惶惶

男爵府

要捉到個變態佬都幾難, 都係自己小心d啦! 我試過舊年9-10月期間行經旺角, 只係差15步左右, 係我面前一個花盤由高空擲下, 差d中招!!

原帖由 Semall 於 10-1-11 11:31 發表
死啦.. 又多單掉通渠水喇.. 旺角重災區.. 一定唔可以去.. 去邊到都要有頂先好行呀.. 幾時捉左條變態佬呀.. 搞到個個都人心惶惶

大宅

畀面勳章

尋日同我細妹講開.. 原來柯士甸站係西鐡站.. 我今次又住係佐敦.. 真係好方便呀..

我舊年5月先返過黎hk之嘛.. 做乜好似有好多野又唔同左o既.... 今次返到黎.. 一定唔識路喇

原帖由 KimB 於 10-1-11 16:05 發表
要捉到個變態佬都幾難, 都係自己小心d啦! 我試過舊年9-10月期間行經旺角, 只係差15步左右, 係我面前一個花盤由高空擲下, 差d中招!!

男爵府

唔好話hk, penang都變左好多啦, 不斷有好多新樓。某次食飯經過唔知咩名既swimming club隔離, 我6299同我講個座新樓每個單位都有私人swimming pool, 要成4.5 million馬幣, d樓價同hk有得揮...

原帖由 Semall 於 10-1-12 14:16 發表
尋日同我細妹講開.. 原來柯士甸站係西鐡站.. 我今次又住係佐敦.. 真係好方便呀..

我舊年5月先返過黎hk之嘛.. 做乜好似有好多野又唔同左o既.... 今次返到黎.. 一定唔識路喇

...

大宅

畀面勳章

係呀.. 如果有錢.. 可以諗下黎檳城買樓.. 因為真係升得好快.. 不過檳城都有好多有錢人.. 好多樓一起好就好快賣哂..

你6299講個度.. 我每星期都經過.. 原來咁值錢o架..

原帖由 KimB 於 10-1-12 16:02 發表
唔好話hk, penang都變左好多啦, 不斷有好多新樓。某次食飯經過唔知咩名既swimming club隔離, 我6299同我講個座新樓每個單位都有私人swimming pool, 要成4.5 million馬幣, d樓價同hk有得揮...

...

男爵府

我c6成日都好想係penang再買多層樓, 不過我話e+個層都未供完, 遲d再算啦! 我62話penang既樓好多唔係本地人買, 好多人買黎投資
你e+長住係penang, 你應該快d買番層先啱

原帖由 Semall 於 10-1-13 10:24 發表
係呀.. 如果有錢.. 可以諗下黎檳城買樓.. 因為真係升得好快.. 不過檳城都有好多有錢人.. 好多樓一起好就好快賣哂..

你6299講個度.. 我每星期都經過.. 原來咁值錢o架..

...

大宅

畀面勳章

呢到d 樓價同人工都唔成比例o既.. 好難買得落手喎
如果好似你咁.. 係香港做野.. 就可以諗下

原帖由 KimB 於 10-1-13 11:44 發表
我c6成日都好想係penang再買多層樓, 不過我話e+個層都未供完, 遲d再算啦! 我62話penang既樓好多唔係本地人買, 好多人買黎投資
你e+長住係penang, 你應該快d買番層先啱

...

男爵府

雖然係hk做野, 賺錢好似多過馬來西亞好多, 但hk生活指數高, 每月saving都唔係好多, 正如hk人想係hk買樓一樣, d樓價同人工一樣唔成比例

我今日先同個同事講, 阿仔每月課外活動既學費比佢幼稚園學費仲要多, 你就知我有幾大開支.....

原帖由 Semall 於 10-1-13 16:34 發表
呢到d 樓價同人工都唔成比例o既.. 好難買得落手喎
如果好似你咁.. 係香港做野.. 就可以諗下

大宅

畀面勳章

所以係香港養個小朋友要二百萬囉..

我估係呢邊會無咁貴啩.. 宜家我比個女上唱遊堂.. 四個月total 都要成RM200幾蚊..不過我估係香港會梗貴

原帖由 KimB 於 10-1-14 10:13 發表
雖然係hk做野, 賺錢好似多過馬來西亞好多, 但hk生活指數高, 每月saving都唔係好多, 正如hk人想係hk買樓一樣, d樓價同人工一樣唔成比例

我今日先同個同事講, 阿仔每月課外活動既學費比佢幼稚園學費仲要多, 你就知我 ...

男爵府

分分鐘唔止二百萬....我昨日先同c6講阿仔讀P1, 如果選私校, 學費、校車、膳食、課外活動學費....etc, 最少都要8k -10k, 真係樣樣都係

原帖由 Semall 於 10-1-15 18:49 發表
所以係香港養個小朋友要二百萬囉..

我估係呢邊會無咁貴啩.. 宜家我比個女上唱遊堂.. 四個月total 都要成RM200幾蚊..不過我估係香港會梗貴

大宅

畀面勳章

呢幾日係淘寶搞緊個大PROJECT ... 買左d冬天衫比個女.. 番香港有新衫著.. 六間鋪o既野集運到香港.. 宜家等緊收齊貨就可以寄番香港

男爵府

如果係買衫, 其實hk都唔係好貴, e+係淘寶買野, 好似要俾service charge, 計埋運費可能都差唔多

原帖由 Semall 於 10-1-23 14:45 發表
呢幾日係淘寶搞緊個大PROJECT ... 買左d冬天衫比個女.. 番香港有新衫著.. 六間鋪o既野集運到香港.. 宜家等緊收齊貨就可以寄番香港

大宅

畀面勳章

我怕到時我無咁多時間去逐間睇.. 慢慢買.. 帶住小朋友好難行街買衫.

係淘寶可以一次過買哂我細妹.. 我O既.. 同我個女O既野.. 我係搵人幫我充值.. 唔駛比SERVICE CHARGE..

如果買得多.. 真係好抵O架

原帖由 KimB 於 10-1-25 17:56 發表
如果係買衫, 其實hk都唔係好貴, e+係淘寶買野, 好似要俾service charge, 計埋運費可能都差唔多

男爵府

嘩! 好耐冇上黎say hi! Carol & Daisy, 你地幾好嗎?

大宅

畀面勳章

嘩... 我都好耐無黎呢版喇.. KIM B.你好嗎??

原帖由 KimB 於 10-4-8 14:07 發表
嘩! 好耐冇上黎say hi! Carol & Daisy, 你地幾好嗎?

民房

Hi Elefant老婆

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-5 12:55 發表
你地咁快就講緊聖誕聚會,依家仲有成差唔多兩個月喎。 太早plan喇你地。

Semall,恭喜你揾到新工呀,如果你返咗新工嘅話,下年會唔會好忙呢?

你地講緊嘅malay文教學用具,gurney嘅大眾有好多,真係有排你睇。

...

民房

Hi Elefant, thank you for remembering me. However, I haven't been logged in to this forum for ages. I just noticed you ladies had a xmas gathering, it was pity that I missed it. Maybe next time.

Hi to other Hk mommies in penang, I haven't meet Kimb and Diasy before, How do you do?

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-5 12:55 發表
你地咁快就講緊聖誕聚會,依家仲有成差唔多兩個月喎。 太早plan喇你地。

Semall,恭喜你揾到新工呀,如果你返咗新工嘅話,下年會唔會好忙呢?

你地講緊嘅malay文教學用具,gurney嘅大眾有好多,真係有排你睇。

...

男爵府

Hi, 真係好耐冇同你地chat喇 ! 我都係咁上吓, 日日返工放工, 呢排就忙幫阿囝報暑期班及小一報名囉! 好想放假, 返penang行一轉

原帖由 Semall 於 10-5-11 11:04 發表
嘩... 我都好耐無黎呢版喇.. KIM B.你好嗎??

首頁

尾頁

跳至