嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

民房

我對孖b已經3個月, 我湊得佢地好辛苦(得我一個人湊, 老公好多昤不在香港), 想將其中一個放育嬰園or 寄養家庭, 但育嬰園要等...唔知等到幾時, 寄養又擔心人地對佢唔好同埋怕佢唔認得我...

你地有無試過???可否教下我點做好?我又請不起工人, 婆婆年紀又大...好苦惱~~~~

別墅

育嬰園是指早上帶去黃昏帶回家那一種嗎?
而寄養是完全放在另一個家庭長大嗎. 我不太分清楚.
我都知一個人湊2個B好辛苦, 但真係要將他們分開嗎?

原帖由 pigpig0123 於 09-8-31 23:39 發表
我對孖b已經3個月, 我湊得佢地好辛苦(得我一個人湊, 老公好多昤不在香港), 想將其中一個放育嬰園or 寄養家庭, 但育嬰園要等...唔知等到幾時, 寄養又擔心人地對佢唔好同埋怕佢唔認得我...

你地有無試過???可否教下我 ...
:P歡迎各界好友交流意見, 多多指教:kiss:

民房

回覆 2# moniking 的文章

對ar, 育嬰園是指早上帶去黃昏帶回家那一種,而寄養是放在另一個家庭, 但不一定是很長時間的, 每星期可湊佢回家, 可能歲半就放去育兒院。

因為育嬰園的名額好少, 每間只有3個, 我個區得一間, 已經full左, 排期都唔知幾時, 我抱佢地已經抱到d骨有問題, 所以不能不這樣做ar, 有$$我都想請個人湊, 我都唔想同佢地分開, 但真係無$$, 無辦法。

民房

請問你住邊區,如果係沙田區,我可以介紹一間好好的給你知

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我係你一定會擇育嬰院,住在人HOME始終日對夜對一定大家都會有D感情,一但要分散時大家都難過,你試左育嬰院先,我都知你辛苦因為我都有3個.2個自己照顧,一個自己人照顧.二個細只是2 年之格.

大宅

我唔明點解你要咁選擇,你會選邊一個去呀,我都辛苦,我以前都做個手術,所以隻腳同腰有時都痛到行唔旭,咁咪食止痛藥law,為咗對仔女,我幾痛都要忍,當日你都預咗先生佢地,咁細個已經要分開佢地,再唔係,你搵家人幫手law,呢個原因不足以分開他們,你好好諗下啦:;pppp:

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

之前我見bk有啲媽咪都係一個人湊孖b 你可以同佢哋傾下計 講下你一個人湊孖b既困難 問下佢哋關於一個人湊孖b既方法或者意見 作為參考呀

我之前都詢問過佢哋不少意見 得益不少 好大幫助呀 :)

你唔好唔開心呀 有孖b係一個福份 雖然我明白真係會湊得好辛苦

洋房

你試吓揾社工, 我哋曾經試過育嬰園, 都ok.

在荃灣個間, 當時我兩個bb 得三個月大, 個次因為給工人玩, 我太太捱到入院, 經社工介紹, 不過d費用好貴, (二千多元 一個), 除非你d收入可以符合伸請減免

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

嘩 乜個工人咁架 我哋呢啲湊孖b已經好辛苦 如果個工人唔聽話 即係又要湊多一個人 你太太現在身體如何? 要多些休息呀

原帖由 孖女夫婦 於 09-9-11 13:17 發表
你試吓揾社工, 我哋曾經試過育嬰園, 都ok.

在荃灣個間, 當時我兩個bb 得三個月大, 個次因為給工人玩, 我太太捱到入院, 經社工介紹, 不過d費用好貴, (二千多元 一個), 除非你d收入可以符合伸請減免 ...

男爵府

原帖由 pigpig0123 於 09-8-31 23:39 發表

你地有無試過???可否教下我 ...

我對孖囡都係三個月大開始响育嬰院湊大架,當時我一個人湊,老公一個人做嘢,後來99話幫我一個,但我後選擇出嚟做嘢,我唔想孖囡大個問我點解媽咪你唔要我,我要去嫲嫲呀,或另一個問點解嫲嫲唔湊我呀?? 所以我揀嬰院,三個月大佢地開始放落嬰院,我覺得咁樣會公平d,唔經唔覺而家佢地揀小學la,其實兩者我揀我都會放在嬰院,申請資助la,你可以上學資處網頁了解吓,再唔係你初初以暫託形式試吓先囉...希望幫到你la。

別墅

pigpig0123

我當時都捱得好辛苦,我係冇人幫,bb仲要日日去睇醫生 ,睇伕住佢長大你 會好開心,你都捱左3個月點解你會 舍得

大宅

頭三個月真係辛苦d,過左四個月會好好多啦,如果冇工人可以考慮下請個鐘點幫手做家務丫,因為我覺得湊得b真係冇咩時間做家務,但自己湊番睇住佢地成長真係好好多。

首頁

尾頁

跳至