嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有對19個月大的孖仔, 其實好多時都想同佢地出多D街, 就算落樓下公園玩一陣都好, 但帶住兩個B, 心理負擔很大, 況且我要等工人攪掂D家務先可以幫手帶佢地出去. 見D人湊一個, 可以日日帶亞B周圍去, 真係好好多. 我想問吓其他孖B媽咪多唔多帶亞B出街, 我對B有時一個星期先出一次街, 我覺得有D對佢地唔住.

珍珠宮

其實我對b已經比哥哥細個果陣出少咗好多啦... 我都有少少唔開心架, 但冇法啦宜家d病咁緊要, 佢地多數一病就一
整病添...所以真係出少咗街街, 但係佢地都一定日日會去吓公園,成日係間屋到真係好慘架.

原帖由 Miracle2007 於 09-9-21 14:50 發表
我有對19個月大的孖仔, 其實好多時都想同佢地出多D街, 就算落樓下公園玩一陣都好, 但帶住兩個B, 心理負擔很大, 況且我要等工人攪掂D家務先可以幫手帶佢地出去. 見D人湊一個, 可以日日帶亞B周圍去, 真係好好多. 我想 ...

大宅

我對B都好少出街,都係因為一個人好難帶兩個,所以我地一夠2歲就返學,等她們日日都有得出去,唔使wut係屋企甘無聊.

現在已經2.5歲,我現在勉強可以帶她們到平台,因為平台無咩設施,只係散散步就可以.
Twins 媽咪

大宅

我情況同你差唔多. 我對孖B 18個月多.
1歲前佢地好少去街, 因為一出街就好大動作(準備很多野), 同埋出完之後好攰. 我都係見朋友湊1個B, 話出就出, 兩公婆帶1個B真係容易得多.
現在同你一樣....想帶佢地落街行下, 但係工人大把野等住佢做. weekend...想2對2, 即係同埋老公4人行, 唉...都唔方便...此終都要同埋工人一齊.
最近, 開始tue/thur/sat同佢地返playgroup, 多數都係婆婆+我一齊去, 工人留係屋企清潔+煮lunch比佢地返去食. 但係婆婆有時都頂唔順, 同佢地上完playgroup後太攰, 此終佢都係老人家啦.

你係咪都係全職湊孖b呢?

原帖由 Miracle2007 於 09-9-21 14:50 發表
我有對19個月大的孖仔, 其實好多時都想同佢地出多D街, 就算落樓下公園玩一陣都好, 但帶住兩個B, 心理負擔很大, 況且我要等工人攪掂D家務先可以幫手帶佢地出去. 見D人湊一個, 可以日日帶亞B周圍去, 真係好好多. 我想 ...

別墅

可唔可以輪住出去呀, 例如今日帶大b, 聽日帶細b囉.

原帖由 marbomama 於 09-9-22 01:26 發表
我情況同你差唔多. 我對孖B 18個月多.
1歲前佢地好少去街, 因為一出街就好大動作(準備很多野), 同埋出完之後好攰. 我都係見朋友湊1個B, 話出就出, 兩公婆帶1個B真係容易得多.
現在同你一樣....想帶佢地落街行下, ...
喜樂的心, 乃是良藥 :-P

別墅

我又唔覺得心理負擔大喎, 以前細个未識行我都係自已推孖車出街, 同老公食lunch, 去公園咁, 到大啲2歺就連車仔都唔推, 比佢地走吓..當然佢地得18个月, 你可以唔好去咁遠, 自己帶佢地去吓公園會所之類, 等工人姐姐做吓家務

去公園一个小時, 唔需要帶好多嘢架.

複式洋房

我係全職湊, 可能我對係孖仔, 仲要係好活潑嗰隻, 所以真係無可能一拖二出去, 佢地成日都要自己周圍走, 唔多受控. 去到公園, 真係睇少眼都唔得.

mingger, 你好犀利, 我真係無你咁叻, 可能我個人比較多顧慮.

sarahlin, 其實我有想過一日帶一個, 但我一走, 另一個一定喊到拆天, 因為佢地兩個都好黐我, 我唔忍心.

marbomama, 星期日工人放假, 我就會同老公二拖二返教會, 跟住去買餸, 一返到屋企就要煮嘢比兩隻馬騮食, 都真係攰到想死, 工人星期日有得free, 我就一至日都係working days, 唉, 無計, being a twins mother, 真係有辣有唔辣.

大宅

我對孖依家3個月大, 我老公同我每個星期都有同佢地返教會, 而星期六就有時返下playgroup (我+老公+工人), 平日就我自己帶其中一個去下買餸 / 去平台公園!

大宅

miracle 2007,

我好同意妳講話 "工人星期日有得free, 我就一至日都係working days, 唉, 無計, being a twins mother, 真係有辣有唔辣." 簡直係我的心底話! 真係好辛苦, 想自己有DD私人時間都唔得!

別墅

你地就好啦, 我對b依家都係三個月大. 我都好想同佢地返教會. 但係工人仲未到, 所以個個星期日都只可以睇權能時間!

原帖由 Miracle2007 於 09-9-22 14:34 發表
我係全職湊, 可能我對係孖仔, 仲要係好活潑嗰隻, 所以真係無可能一拖二出去, 佢地成日都要自己周圍走, 唔多受控. 去到公園, 真係睇少眼都唔得.

mingger, 你好犀利, 我真係無你咁叻, 可能我個人比較多顧慮.

sara ...

大宅

Sarahlin,

我星期日都係自己+老公帶佢地返教會, 因為工人要放假! 妳試下同老公傾下叫佢幫下手!

我覺得BB多去教會會好D, 因為好多人同佢地玩, 會無咁怕生!

別墅

castersuger,
其實最大問題係佢地食奶食得慢. 一枝奶要食成個鐘, 通常餵完兩個到下一餐, 中間只有1小時倒空檔. 如果返崇拜掛住餵奶, 根本就聽唔倒道. 所以工人到咗我會要佢放星期六, 咁佢就可以同我地一齊返教會, 幫手照顧呀b.

migger,
你一個人同兩個b落街真係勁!

原帖由 castersugar 於 09-9-22 18:55 發表
Sarahlin,

我星期日都係自己+老公帶佢地返教會, 因為工人要放假! 妳試下同老公傾下叫佢幫下手!

我覺得BB多去教會會好D, 因為好多人同佢地玩, 會無咁怕生! ...

大宅

me 2!

原帖由 castersugar 於 09-9-22 14:41 發表
miracle 2007,

我好同意妳講話 "工人星期日有得free, 我就一至日都係working days, 唉, 無計, being a twins mother, 真係有辣有唔辣." 簡直係我的心底話! 真係好辛苦, 想自己有DD私人時間都唔得! ...
Twins 媽咪

大宅

sarahlin,
輪住帶大B細B...唔得囉, 因為佢地而家大個左, 識野架. 佢地一定喊死. 而且一齊開心D嘛.
星期日我都係去mass, 我試過同佢地一齊去, 想佢地自少成習慣, 但佢地有時要企又要座, 又想行去第二邊, 一個多小時內我都唔能夠專心去聽. 希望佢地大多少少好d.
mingger,
我同miracle2007對b一樣, 佢地一落到街開心到死....一個走東一個走西, 又怕佢地走出有車出入既地方...搆唔掂. 有時, 佢地突然一個要抱, 另一個見到...又唔輸蝕, 又要摟抱...咁就難搆囉.
所以我很佩服1個人湊孖b既媽媽or工人.
miracle2007,
我工人放weekday架, 好少少囉. 所以由一開始我請印印, 因為佢地唔洗一定要放sunday.

珍珠宮

我依家星期日就冇帶佢返教會..只係帶哥哥咋. 因為我2個工人唔放假所以以前都會帶埋佢地返架, 但佢地只可以係個房到行嚟行去都冇人理, 其實都冇乜意思,所以2個細b依家反而冇去, 到佢地2yr 可以返幼兒主教日學先再去囉.

原帖由 castersugar 於 09-9-22 18:55 發表
Sarahlin,

我覺得BB多去教會會好D, 因為好多人同佢地玩, 會無咁怕生! ...

大宅

其實返到教會崇拜都唔係太聽到講道ga, 因為亞b有時喊, 有時又要食奶! 雖然聽唔到全部, 不過每次都GET到小小野, 有時都有D提醒, 所以有KEEP住帶亞B返, 而且佢地可以係教會見到好多人, 唔使係屋企咁悶! 上次我仲帶埋佢地返團契, 都OK, 不過係瞓唔到, 係返喊, 而且食奶食得好小!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都係全職媽媽 自己湊(之前有工人 家陣冇lu) 我都好少同bbs去街 >_< 係星期日同老公帶bbs返教會 等老公放假 我哋就放監

我返緊個間教會有育嬰室 放咗bbs去育嬰室 我哋就可以專心聽道 我都覺得佢哋返教會有好處

我大孖出世個陣唔識透氣 出咗院之後日日哭 不停哭(百日哭)同埋嘔奶嘔得好勁 餵完2個都差不多到下一餐 唔好話佢哋 我自己行路都冇力 哈哈...我都等到佢哋穩定啲先返到教會呢

其實湊孖b真係幾辛苦呀 我都唔理得咁多 有陣時夜晚交個波俾我老公 我出下去同朋友食下囉 始終都要搵啲時間抖下呢.............

別墅

以前孖B細,我同孖B去公園/出街其實最好坐孖B車, 去到公園or會所先放住地出黎, 我亦有用過安全手帶, 左右手一人一條, 不過用咗幾次佢地已經無再周圍走,其實只要同佢地講清楚, 多啲出街就會習慣..

可能我住東涌地方大,公園又多, 車又少,一人帶2-3个小朋友真係唔大問題架喎

原帖由 marbomama 於 09-9-23 12:33 AM 發表
sarahlin,
輪住帶大B細B...唔得囉, 因為佢地而家大個左, 識野架. 佢地一定喊死. 而且一齊開心D嘛.
星期日我都係去mass, 我試過同佢地一齊去, 想佢地自少成習慣, 但佢地有時要企又要座, 又想行去第二邊, 一個多小 ...

別墅

會唔會你又高大d, 力氣好d呢? 我試過推孖b, 有時上d壆位, 真係推唔郁. 加上出入屋苑要經幾度門, 一個人真係搞唔掂!

原帖由 mingger 於 09-9-23 15:37 發表
以前孖B細,我同孖B去公園/出街其實最好坐孖B車, 去到公園or會所先放住地出黎, 我亦有用過安全手帶, 左右手一人一條, 不過用咗幾次佢地已經無再周圍走,其實只要同佢地講清楚, 多啲出街就會習慣..

可能我住東涌地方大 ...

別墅

pinkdoll,

無工人, 自己湊, 真係超辛苦! 你對b依家幾大呀?

你教會的育嬰室係咪有人睇住d b呀? 咁你唔駛餵奶咩? 你教會响邊區呀?

原帖由 pinkdoll 於 09-9-23 14:13 發表
我都係全職媽媽 自己湊(之前有工人 家陣冇lu) 我都好少同bbs去街 >_< 係星期日同老公帶bbs返教會 等老公放假 我哋就放監

我返緊個間教會有育嬰室 放咗bbs去育嬰室 我哋就可以專心聽道 我都覺得佢哋返教會有好處

...

首頁

尾頁

跳至