嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

同計劃既 完全唔同晒 如果一個b, 搵99湊,經濟上可以應付到 ,而家兩個b ,大失預算,搵工人湊 ,奶粉尿片錢又double 左 ,又要租樓, 兩公婆唔夠3萬蚊人工 ,可以應付到嗎? 計黎計去 根本入不敷支,三年後讀 幼稚園 洗費仲驚人。
有人有同樣情況嗎? 可以分享下嗎 打算過幾日去搵醫生 睇下點打算

別墅

原帖由 twins_l 於 09-10-4 11:05 發表
同計劃既 完全唔同晒 如果一個b, 搵99湊,經濟上可以應付到 ,而家兩個b ,大失預算,搵工人湊 ,奶粉尿片錢又double 左 ,又要租樓, 兩公婆唔夠3萬蚊人工 ,可以應付到嗎? 計黎計去 根本入不敷支,三年後讀 幼稚園 洗費仲驚人。
有 ...

有BB係一件幸福既事, 我同老公(身體健康正常)等左3年先有, 點知一黎係孖胎, 都用左好耐好耐時間去接受, 不過係天賜既野, 你忍心唔要佢嗎, 佢係個肚時已經有生命... 其實我覺得冇咩錢咪唔好俾咁多野佢囉, ONLY俾D必須品囉, 仲可以去買2手既, 慳好多架, 實有辦法既, 尿片咪用布片囉, 奶粉就冇得慳, 不過到佢地6個月開始食糊同粥又食番少d奶架喇~~到幼稚園時咪唔讀nursery囉, 讀k1有學卷ma! 唔好諗到咁灰, 以前d人咪又係咁養大我地, 仲要一個人搵錢, 一個湊幾個啦, 冇野係唔得既, 最多辛苦d囉!! 當你見到佢地時, 你就會覺得自己係好幸福架!!

複式洋房

回覆 1# twins_l 的文章

我最初都好似妳這麼難以接受, 都好想減一胎,甚至想兩個都不要, 因為本身已有一個囡囡, 本來只是最多想要多一個, 點知一來便有兩個, 知道後成日哭, 但先生同朋友都反對我的做法, 又驚減一胎會影響第二個, 所以好茅盾, 最終我都係順其自然, 現在仲有兩個月就生了, 開資一定會大的, 但並實當妳有一個BB後妳就會驚佢寂寞, 想生多一個陪佢的, 現在一次有兩個都也不是太壞, 遲些可能妳會覺得好好彩呢!! 順其自然啦!

伯爵府

twins 1
我同你差唔多,兩公婆加埋唔夠$28000,而家又要請工人,又要比兩家嘅家用,真係唔夠錢用,每个月要用自已嘅saving$5000,孖b怕熱開冷氣,今期电費$3000.嘩!救命.不過,我覺得会過嘅,下年唔会曰日開冷氣.兩年後唔要工人,自已揍番,因為而家番part time唔夠請工人連食.坦白講係好辛苦but係你嘅福氣,恨到恨唔到,當擁有1d嘢,就失去1d嘢包括時間,金錢.but 佢哋会大,唔会停留係bb階段,今日嘅辛苦係会過嘅,所以唔好擔心,天意.

大宅

我媽咪成日都話平有平養, D BB野你唔買有牌子個D, 都平好多啦, 至於幼稚園, 而家又有學卷, 你唔好揀D名校, 屋村幼稚園個D應該平好多.

有孖胎真係好幸運架, 幾多人恨都恨唔到, 你不如同屋企人傾下啦, 我相信佢地都一定唔會贊成你去減胎. 我而家無野做, 我老公一個月收入二萬都唔夠, 不過我地同老爺奶奶住, 老爺開到聲話全力SUPPORT我地, 就算我地搵唔夠佢都一定會俾我地一定四口有飽飯食

大宅

嘩, 三千蚊電費咁嚴重

如果一定要開冷氣, 不如睇下其他方面有無得慳下D電.......加油呀!

原帖由 hellolo 於 09-10-4 15:39 發表
twins 1
我同你差唔多,兩公婆加埋唔夠$28000,而家又要請工人,又要比兩家嘅家用,真係唔夠錢用,每个月要用自已嘅saving$5000,孖b怕熱開冷氣,今期电費$3000.嘩!救命.不過,我覺得会過嘅,下年唔会曰日開冷氣.兩年後唔要工 ...

伯爵府

希望快D冬天就唔使開冷氣啦!哈哈

複式洋房

原帖由 hellolo 於 09-10-4 15:39 發表
twins 1
我同你差唔多,兩公婆加埋唔夠$28000,而家又要請工人,又要比兩家嘅家用,真係唔夠錢用,每个月要用自已嘅saving$5000,孖b怕熱開冷氣,今期电費$3000.嘩!救命.不過,我覺得会過嘅,下年唔会曰日開冷氣.兩年後唔要工 ...

twins 1
我老公一個人做工都唔夠$25000, 好彩我媽幫緊我,
因為唔請工人, 我都本著平有平養的原則去湊, 唔
好同人比較, 只要見到bbs對我笑真係乜辛苦都唔
記得哂, 所以隨遇而安, 上天覺得你做得到先俾孖b
你架, 唔好放棄呀!

大宅

多有多洗,少有少洗啦,我養三個,三個都著二手衫,食人奶,大仔著尿布添,bb野好多都係用二手既,反正bb野用幾個月就唔岩用。
有時雖然真係好辛苦,不過用開心既心去面對,又有另一番體會,唔係人人都感受到架,第時個個上左k1,讀書都有資助,果時又會好好多。
加油呀﹗我成日推孖b出去好開心架,個個圍埋黎睇,又話佢地好可愛,有時見到佢地一齊玩,真係覺得好得意。

別墅

好多謝大家既意見同支持, 而家決定嘗試勇敢面對, 需然頭兩年係好辛苦, 但我都深信, 將來bb識對住我地笑既時侯, 一切都值得!

仲想問下咁多位媽媽, twins BB 一個月奶粉, 尿片既費用大約多少? 上網見到日本奶粉仲平過美贊臣, 係唔係架?

唔該晒咁多位呀!

大宅

餵人奶咪可以SAVE返D奶粉錢囉.....係呀, 美贊臣好貴............不過如果我要補奶粉, 我諗我都唔會補日本奶粉, 硬係覺得惠氏美贊臣呢D大牌子可靠D.

複式洋房

有孖b唔易架,上天比得你既,一定有原因既,唔好咁傻減胎呀,我比你慘得多,但係我唔擔心咁多,因為我好鍾意BB,我初初知道係孖既都好煩惱架,我老公直頭唔多接受囉,重比左三個月氣我受tim,應該孕婦先會發脾氣架嘛,比佢激死,三個月後佢先慢慢接受咋,重好開心有兩個tim,我本身已經有兩個小朋友架喇,我地計劃生多個既,點知諗都無諗過係孖b,我聽到勁開心囉,但好快又擔心囉,多左個點養呢,我老公一個搵錢,每個月得萬五蚊,未生已經唔係好夠洗,因為要供車租屋,正係呢兩樣都要每個月用$7800,重有好多野未計喎,其實生多一個都唔係好掂,而家重多左個tim,所以我老公接受唔到囉,個個問我點湊四個,無錢唔係點丫,又無人幫到我,自已話要生既,未自已湊囉,辛苦都係自已揀既,雖然真係湊得幾辛苦架,但望住佢地慢慢大,真係直得個囉,你而家可能覺得好大壓力,遲下會接受到架喇!.......加油呀^^
原帖由 twins_l 於 09-10-4 11:05 發表
有 ...

複式洋房

你識咁諗咁就好喇,咁先係偉大既媽媽,加油努力,到你生左你見到佢地,你一定覺得係直的得既!

我孖b未滿月,今日先得廿幾日,暫時開左第四罐奶粉,我無餵人奶,所以d奶粉飲得好快呀,我對b飲緊惠氏,我諗一個月暫時四罐到啦,差不多九百蚊到,尿片就未計住,因為用緊初生,等用細碼先計到,日本奶粉平d架,我好多fd既bb都係飲日本奶粉架!
原帖由 twins_l 於 09-10-5 00:14 發表
好多謝大家既意見同支持, 而家決定嘗試勇敢面對, 需然頭兩年係好辛苦, 但我都深信, 將來bb識對住我地笑既時侯, 一切都值得!

仲想問下咁多位媽媽, twins BB 一個月奶粉, 尿片既費用大約多少? 上網見到日本奶粉仲平 ...

大宅

吓??好犀利呀!!四個自己湊,又咁睇得開,俾老公發老脾,受佢氣???C6冇野呀??知知你辛苦呢?你湊四個仲有時間上網
原帖由 yukiyuki2w 於 09-10-5 01:10 發表
有孖b唔易架,上天比得你既,一定有原因既,唔好咁傻減胎呀,我比你慘得多,但係我唔擔心咁多,因為我好鍾意BB,我初初知道係孖既都好煩惱架,我老公直頭唔多接受囉,重比左三個月氣我受tim,應該孕婦先會發脾氣架嘛,比佢激死, ...

複式洋房

無辦法啦,得老公一個搵錢,所以未要自已湊囉,佢發脾氣都應該既,係我死都話要生多個,佢唔想再有bb架,佢話兩個夠哂數,咁又係既,佢搵錢真係好辛苦,但我都堅持要生,所以一知道係孖既,佢未難接受囉,而家更係接受哂啦,佢重好開心tim,重成日幫我做家務,算係咁架喇,佢而家知道我辛苦喇,我對b係夜晚先扭計既,飲包奶都喊,兩個幾中又要食一次奶,所以我夜晚都無得訓既,未上到網囉! ^^
原帖由 gigamindbb 於 09-10-5 01:50 發表
吓??好犀利呀!!四個自己湊,又咁睇得開,俾老公發老脾,受佢氣???C6冇野呀??知知你辛苦呢?你湊四個仲有時間上網

大宅

千祈吾好呀, 樓主! 他們巳是有生命的人。   船到橋頭自然直, bb出生后, 你的思想一定會改變的。  隨遇而安吧, 請不要做毀滅生命的事, 會節福的。  到bb出生后, 你的快樂會更多。錢財身外物,這裡有很多媽咪倍你一起渡過呢。

別墅

Yuki, 你好叻呀, 自己一個人take care晒4個, 仲要咁開心去面對, 我真係要學下!

昨天計多次條數, 其實都cover到既, 享受少o的物質生活囉!我都期待孖b出世, 見到佢地, 應該所有辛苦都值得的!

而家我考慮緊請印印定賓賓好呀, 你地有無意見? 仲有買床仔方面, 考慮緊買兩張BB床, 定係一張床仔加一張網床!

原帖由 yukiyuki2w 於 09-10-5 03:01 發表
無辦法啦,得老公一個搵錢,所以未要自已湊囉,佢發脾氣都應該既,係我死都話要生多個,佢唔想再有bb架,佢話兩個夠哂數,咁又係既,佢搵錢真係好辛苦,但我都堅持要生,所以一知道係孖既,佢未難接受囉,而家更係接受哂啦,佢重 ...

複式洋房

原帖由 twins_l 於 09-10-5 11:06 發表
Yuki, 你好叻呀, 自己一個人take care晒4個, 仲要咁開心去面對, 我真係要學下!

好高興見到你的決定, 我bbs而家3個月左右,
2個月時要分床因唔夠位一齊瞓, 2張床都係
二手, 車仔同衫都係, 我問朋友攞到嘅都無買.

全奶粉(friso 1) 大約6罐/月共$1100, 尿片
(妮飄s-54片) 8-10包/月共$520-650, 而
家差不多可以轉日頭用尿布晚上用尿片, 咁就
會慳d尿片.

你要加油呀!

等待驗證會員

我無打算要BB, 開頭知道有左已經好唔開心, 之後發現係 Twins的時候, 簡直晴天霹靂, 好像坐過山車 !! 曾經決定不要. 但是後來身邊親人/朋友知道我有左而且係 Twins的 時候都祝福 我. 我同老公收入不多. 現在因為有 BB 要租樓, 之後要請工人. 每個月開支大左好多. 去旅行, 養車, shopping或提早退休全部要無世..... 但是如果可以看見他們一天一天成長, 開始叫爸爸, 媽媽的時候, 那種快樂, 成功感應該比得到物質上的開心多. 怎樣說, 這些都是金錢買不到的, 對吧 ! 何況一次生兩個BB不是每個媽媽有機會感受到/做到. 我現在已經差不多有6個月了. 努力 ! 加油. 大家祝福大家辛苦日子一定過去的.

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

有 ...
我C6 一人工作得1萬元人工,我1人揍TWINS , 開頭辛苦些.我twins 著二手衫and 用二手用品,平有平養,twins 一日一日大辛苦都忘記.上天比左twins u 要努力加油

首頁

尾頁

跳至