心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果癌症到第3同第4期......你會吾會?

唉!我媽媽是癌症死,經過電療、開刀再電療、吃中藥吃西藥,又嘔又食吾落野又辛苦....最後都要死。我舅母腸癌未期,又電療又化療,一個月開2次刀,唉!講真我自己吾信未期可以醫好,我自己尼願死都吾做電療同化療,死前都要咁辛苦好慘呀!我都希望奇蹟醫好舅母,以上是個人感受。

子爵府

Re: 如果癌症到第3同第4期......你會吾會?

所以梅艷芳咪唔做化療囉!

子爵府

我個姑丈未到末期tim..... 做電療同化療好番, 點知無耐就番發, 仲要已經末期, 又電療又化療又開刀, 好辛苦咁死左..... 所以如果我生癌請不要e我.... 留番d$比我囡囡好過. :cry:

伯爵府

我媽咪都係一樣,佢一樣又電療又化療,睇見佢好辛苦,日日係咁痛,最後都係醫唔到死咗,醫唔醫都係要死,咁就唔醫好過,無謂"sei"錢.

父母過份愛子女,會反射成為子女的煩惱;對子女要放心,他們才能安心.

心願

男爵府

我想問下做電療同化療要用幾多錢 政府冇資助嗎?

男爵府

如果到後期的話, 我會放棄醫治, 因為勉強維持生命下去, 一來沒有意思, 其次只會令自己更吃苦. 吃力不討好的話, 倒不如放過我好吧! :cry: :cry: :cry:

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

CB7678
政府有資助的,覆診住院都係一百幾拾,仲好好tin。通常人到絕望就會物野到試下,物野神醫、中藥、人參粉、果汁.......等等,我妹妹買物買物就用左萬幾元,當中有幾千元是被騙去,我o地個d都係用得少架啦,我記得有人為了醫癌症用左十幾萬,all ma 講ga係呢d,吾係政府醫左幾多錢。

仲有d兒女吾想病人辛苦,又可以24小時探病都會住私家,私家醫院用好多錢架。

侯爵府

到最後, 不係不捨得離去呢個世界, 而係不捨得對仔女.....所以要盡最後一份力, 留在世上......

touch wood, 不敢講得太白.....

大宅

我爸爸都是腸癌死,做過一次化療好辛苦就冇做,
後來去做氣工,身體變好可惜食錯嘢復發,
到尾期好痛家人叫醫生吊針和不要"腸"救,
好等他不要再辛苦.

大宅

我有個朋友, 係 3 年內先後有 淋巴癌, 骨癌, 肺癌, 腦癌, 果陣時, 真係想叫佢唔好 "燦", 但佢唔捨得 2 個 好細既仔女, 臨死前個辛苦樣我都仲好記得.

如果我有 cancer , 個女又大左, 唔駛我照顧, 我會唔醫.

子爵府

如果知道可以醫,當然唔會放棄.
但如你所說,係末期,我都唔醫,太辛苦了.不如,用D時間同錢做自己開心既事好過

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

我爸爸都是腹腔癌死的,一發現已經係末期,醫生都說已無藥可救,腹部已痛到不能進食,只可吊鹽水,情況極差,唯有叫醫生,萬一情況再惡化時,不要搶救,好等他不要去得咁辛苦.尤幸,爸爸去前己陷昏迷,所以去時尚算安祥.

民房

我都寧願唔做好過

首頁

尾頁

跳至