心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 中產心聲

d攞綜媛既, 全職係"度"政府攞著數, 有氣有力唔貢獻社會, 係屋企係咁生金蛋(生仔).
我地呢d"在職貧窮"日日返工怕無得撈, 出晒命黎貢獻社會, 唸過度過都唔敢生多隻蛋, 怕無錢無力養...

享受? 我地永遠同食店, 戲院...的優惠時間無緣, 食就係正價, 買個生果都要等收工去買羅底橙.

曾特首仲話最好生3個, 我相信有好多喜歡小朋友的媽媽絕不介意多生, 但生左要教育孩子成為有用的人, 教育係要時間, 心機, 錢....如果我係全職媽媽又生活穩定, 我都會支持既, 不過而家唔係咁易囉!

大宅

mylulu007,
絕對同意你既講法, 生3個, 一係就好似李嘉誠之類既有錢人, 一係就係d攞綜媛既, 中產想生3個根本冇可能!

子爵府

好媽媽勳章

[quote]
東京mewmew 寫道:
咁我同我老公都算係中上產, 但係我覺得我

別墅

mylulu007 寫道:
d攞綜媛既, 係屋企係咁生金蛋(生仔).我地呢d"在職貧窮"日日返工怕無得撈, 出晒命黎貢獻社會, 唸過度過都唔敢生多隻蛋, 怕無錢無力養...
曾特首仲話最好生3個, 我相信有好多喜歡小朋友的媽媽絕不介意多生, 但生左要教育孩子成為有用的人, 教育係要時間, 心機, 錢....如果我係全職媽媽又生活穩定, 我都會支持既, 不過而家唔係咁易囉!
-------------------------------------------------------
絕對同意 !

等待驗證會員

唉!之前我地係中中產,但過年之後,老公被減一大刀,結果變成草根,仲要供層豆腐甘細既負資產,每個月扣左供樓,間屋雜費同囡囡學費,得返4仟蚊 :-( ,真係兩公婆病左都唔敢去e生,仲衰過羅綜援.

大宅

羅綜援既可以同政府講4仟蚊唔夠使, 但我地唔可以同老細話唔夠, 可唔可以加d人工, 死未?

民房

仲有綜援家庭有大把時間都話照顧唔到啲細路,可憐我地要想請假同細路see doctor 都驚老細鬧。每年大假仲要排晒schedule, 見家長,運動會,牙科保健...,真是諗唔到有自己時間。份人工七除八拆,我有時諗,我个菲傭好過我,起碼我呢个boss 成日都唔係度。

別墅

$25,000係中產???? ?-(
一家三口+工人
屋租$4,500(平平地租間幾百呎新界樓)
水電煤電話費$700(非常非常保守計算)
工人$3800(人工+雜費如保險機票等)
膳食$3,000
兩公婆返工水腳$700(午餐要帶飯,如果新界返香港工,唔該加多$1000)
養父母$5,000(各家$2,500,已經好過意唔去....)
細路學費$1,500(+校車+雜費)
醫療$150(大吉利是雖然唔會個個月要比錢醫生使,但細路通常一病都唔會睇一次就好,好彩既兩公婆公司有得claim)
以上只係粗略計算已經$20,000,都未計交稅、衣衫、過時過節既使費、保險等等..唉....都唔知講咩好

民房

又玩下60,000 既中產吖.
一家三口+工人
供樓$10,000(平平地二百萬700呎新界樓)
水電煤電話費管理費差餉$3000(非常非常保守計算)
膳食$4,000
兩公婆返工水腳$700(午餐要帶飯,如果新界返香港工,唔該加多$1000) 另加1,400久唔久請下屬食飯或tea.
養父母$10,000(各家$5,000,已經好過意唔去....)
細路學費$5,000(+校車+雜費+課外活動)
醫療$150(大吉利是雖然唔會個個月要比錢醫生使,但細路通常一病都唔會睇一次就好,好彩既兩公婆公司有得claim)
儲蓄保險2,000
以上只係粗略計算已經$40,000,都未計交稅、衣衫、過時過節既使費.

男爵府

好似低估左供樓的費用喎,

大宅

今朝睇新聞話市建局會用4千幾蚊一呎既價錢收番大角咀的舊樓重建,我層樓97年買,而家都未升番去4千幾蚊呎呀。就算收入係中產又點?賺幾多唔重要,最緊要係可以剩幾多係自己個袋。我地日做夜做,就係要養仔女、養工人、養政府、養D唔想做工既人,到月尾銀行戶口又去番零。

民房

再玩下120,000 既中產吖.
一家三口+工人
供樓$23,000(5,6百萬800呎九龍塘樓)
養車(車位, 牌費, insurance)$5000
水電煤電話費管理費差餉$4500(非常非常保守計算)
膳食$7,000
兩公婆返工水腳$1000
午餐無得帶飯(你幾時見過高層帶飯?!) $3000
另加3,000久唔久請下屬食飯或tea.
養父母$20,000(各家$10,000,佢地已經覺得比得少....)
細路學費$8,000(+校車+雜費+課外活動)
醫療$500(大吉利是雖然唔會個個月要比錢醫生使,但細路通常一病都唔會睇一次就好,好彩既兩公婆公司有得claim)
儲蓄保險8,000
以上只係粗略計算已經$87,000,都未計交稅、衣衫、過時過節既使費.

kachunma,
係要低估架. 其他無搵咁多o既人會覺得你有得剩架嘛. 下下over, o的人會覺得作大囉.

子爵府

VB
你好犀利呀!
好佩服你既計算!

男爵府

VB
咁又係!
kachunma,
係要低估架. 其他無搵咁多o既人會覺得你有得剩架嘛. 下下over, o的人會覺得作大囉.

大宅

VB
你真係犀利呀! 你係會計師嗎?
總之所謂中產又好, 中下產都好, 要儲吓錢真係唔易架? 退休時mpf又唔夠用, 都唔知點算好!!!

大宅

多口講句,我覺得過咩生活就要付咩代價。做得個賺四五萬的Manager,唔通住公屋,著佐記咩,要維持一個有番咁上下的場面,真係唔係咁容易。

我又玩下數學遊戲。

例如一個月入8萬的四口之家,住千幾尺樓,有架車,有工人,唔算過分卦。

千幾尺樓以樓價$4000尺計,月供約$25000

工人$3800

兩個小朋友學費(幼稚園+興趣班)$4000x2 = $6000

自己煮飯 ,糧油雜費 $5000

一個禮拜出去食兩次,$600x4x2 = $4800

差餉水電煤有線電視電話費管理費$6000

駕車油錢$2000

老公老婆番工,兩人裝身費(衣服鞋袋剪髮化妝)$1700

食飯每人每日$50,$50x2x25 = $2500

預留繳稅$12000

剩下約$11000。未計保險,睇醫生,俾屋企,額外開支例如換電器、旅行、過時過節...

:-(

外表就好似好風光。
laughin' to keep from cryin'

伯爵府

原來唔係得我一個計唔店條數.......

大宅

加咗1萬蚊子女免稅額, 對咁多位來講, 有用嗎? 足夠嗎? :-x

侯爵府

食之無味, 棄之可惜

別墅

搵得多都唔一定捨得使,我識個人,兩公婆收入都唔少,絕對係中產,供得起樓,過d比較好既生活,但佢地選擇同奶奶四個人住三四百呎唐樓,另供樓收租,食都唔捨得食,見親佢都係菜炒菜/貓魚,煲湯都唔會落粒瑤柱,d送隔夜再隔夜都係咁食,每餐四個人食兩個送,屋企d家具洗衣機雪柜全部都最少廿年歷史,試過洗衣機壞左佢地幾年都係用手洗衫,就連開水喉都係好似條線咁,等佢慢慢流可以慳水費,衫褲鞋襪一年都未必買一件,唔好話佐記,佢地就算返工衫都係街市買咋,早幾年都仲係買布自己”車”裙著架,副眼鏡舊到鏡片已經變晒黃都唔換,錢,佢地唔係冇,佢層樓已經供完,上年仲現兜兜用百幾萬又買多層樓收租,可能佢地想退休生活過得好d,但咁既生活,你想唔想,我就唔係好想…

首頁

尾頁

跳至