跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

女女收左下午班,12月細b

男爵府

我個細囡都收了讀下午班, 不過, 我懷疑佢個list 出了問題, 因為有成1xx個下午班名額...我唸, 呢度應該有d係"waiting list"才對.

Anyway, I'll try to call the school tomorrow early morning...hope both our girls are OK la...

原帖由 Emily_fung 於 09-12-10 18:59 發表
女女收左下午班,12月細b

大宅

好媽媽勳章

下?個度60個名額,我當初都奇怪,下午班吾系16個嘎?
你打完電話記得來呢度報告阿

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

9成錯左啦
邊有可能下午班有成百一個位.....

男爵府

over..over...報告..報告..

今朝打了去學校問, 吳主任聽電話, 佢話每年會因應需求而開班, 另外, 佢地亦預計會有一部份媽咪會放棄學位 (due to PM class or cannot be changed to whole-day class in K2), so...there are so many PM 位 lor..

我個囡都係0712細b, 其實我都有報到美善嘅N-class, 依家唸緊好唔好問老師比阿囡自動轉讀N-class, 咁就可以讀AM class lor...

原帖由 gucci_ha 於 09-12-11 02:02 發表
9成錯左啦
邊有可能下午班有成百一個位.....

大宅

好媽媽勳章

你意思轉2010的N1?你個b12月幾號阿,我都系比較想她做大仔,所以PM我都會讀
原帖由 winniepoon 於 09-12-11 08:45 發表
over..over...報告..報告..

今朝打了去學校問, 吳主任聽電話, 佢話每年會因應需求而開班, 另外, 佢地亦預計會有一部份媽咪會放棄學位 (due to PM class or cannot be changed to whole-day class in K2), so...ther ...

男爵府

我個細囡估2007年12月中出生...如果比佢讀2010K1, 咁佢會係班中最細嘅小朋友 lor...如果我比佢讀2010N-class, 咁佢應該係最大B lor...

始終有個情意結想比阿囡讀上午班, 如佢讀K1, 又驚佢比起其他小朋友始終比較細d, 學野冇咁快而會唔開心...anyway, 我老公就prefer 佢讀K1-PM, 但我就想比佢讀N-class-AM....

原帖由 Emily_fung 於 09-12-11 10:02 發表
你意思轉2010的N1?你個b12月幾號阿,我都系比較想她做大仔,所以PM我都會讀

子爵府

即係個百一個都收左ga??

禁止訪問

男爵府

Hi Jennyhui
我有小小問題想問你, 你小朋友係細仔, 你覺得佢讀k1應付得來嗎? 美善程度會深嗎? 因為我仔仔都係細仔

原帖由 Jennyhui 於 09-12-11 13:16 發表
我同你個case一樣, 所以我可以俾d意見你.
我個仔依家讀緊美善K1下午班 (佢係2006/12月, 都係細b), 佢個班依家有17個小朋友.

我起初都好似你咁諗法, 好想個仔讀上午班, 但無奈無位, 所以後來決定俾個仔讀住下午班先, ...

大宅

好媽媽勳章

我數左下午班好似系60個吧?上午班收40個,因為20個系N1上,吾入的20個,吾知我有無數錯
原帖由 gucci_ha 於 09-12-11 12:59 發表
即係個百一個都收左ga??

禁止訪問

男爵府

好多謝你的資料, 我知道應該點選擇

原帖由 Jennyhui 於 09-12-11 16:47 發表
其實美善K1唔係好深, 我個小朋友應付到, 老師只係話佢專注力不足.

學校係用講故事形式教小朋友, 一個星期有20分鐘普通話/英文堂 (好似3日英文堂, 2日普通話堂), 英文係外籍女教師. 10月開始教phonics, 係 ...

男爵府

To Jennyhui, 很很多謝您的寶貴意見, 可唔可以分享一下你個小朋友依家嘅日常時間表呀? 譬如佢幾點起身同埋有冇morning sleep ah? Thanks!!

原帖由 Jennyhui 於 09-12-11 16:47 發表
其實美善K1唔係好深, 我個小朋友應付到, 老師只係話佢專注力不足.

學校係用講故事形式教小朋友, 一個星期有20分鐘普通話/英文堂 (好似3日英文堂, 2日普通話堂), 英文係外籍女教師. 10月開始教phonics, 係 ...

子爵府

原帖由 Emily_fung 於 09-12-11 16:04 發表
我數左下午班好似系60個吧?上午班收40個,因為20個系N1上,吾入的20個,吾知我有無數錯
http://www.mosgraceful.edu.hk/home.php
我睇d度 有個下午都話收 第2個有100up人wo?

大宅

原帖由 gucci_ha 於 09-12-13 02:35 發表
http://www.mosgraceful.edu.hk/home.php
我睇d度 有個下午都話收 第2個有100up人wo?

有個下午都話收 的意思
他們報名時的意願-下午班、即現在ok!

第2個有100up人 的意思
他們報名時的意願-上午班、現在上午班満、
只好比下午班去選、学校預左好多人放棄学位、
因為K2時沒可能轉全日班、如果唔係辺有100人
名単。

子爵府

原帖由 wawa70 於 09-12-13 14:19 發表

有個下午都話收 的意思
他們報名時的意願-下午班、即現在ok!

第2個有100up人 的意思
他們報名時的意願-上午班、現在上午班満、
只好比下午班去選、学校預左好多人放棄学位、
因為K2時沒可能轉全日班、如果唔係辺 ...

咁如果真係有一半都肯讀都成5,60人 咁佢會點安排呢?

男爵府

As I know, there should be two AM classes and two PM classes...so 如果真係有一半唔讀, 咪剛剛好lor...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我case同你差不多,我個女1月4日開始翻n1全日,之後k1就翻美善,聽完你講,我個心都好安樂,希望個女到時ok
原帖由 Jennyhui 於 09-12-14 09:46 發表
我個仔平時都係8點幾就起身, 因為佢未返美善之前, 係返幼兒園全日班, 個時係要早起身, 但係下午有得係學校午睡, 都無問題.
返左美善之後, 佢早上起身時間都無變, 有時甚至7點幾就起身.
個時我都好擔心佢下午返學會 ...

首頁

尾頁

跳至