興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人用梗450D,已有一支canon 50mm f1.8 + sigma 18-50mm f2.8 (2手), 本來一向用支50mm幫bb影相,但佢學識爬行後,每次見我攞起相機,佢就迅速爬到我面前,往往只能影到頭頂. 用sigma又往往outfocus同埋色水偏冷. 所以想請教各位如果我想買一支鏡可以繼續幫我bb影相,應該買咩好... 睇左好多論壇,有以下結果,希望各位可以比d意見

1. canon 17-55mm
2. canon 17-40mm
3. canon 15-85mm
4. canon 28mm f1.8 或
5. canon 24-102
或有其他可供意見可供選擇呢. 謝謝!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 piglet929 於 10-1-1 14:42 發表
本人用梗450D,已有一支canon 50mm f1.8 + sigma 18-50mm f2.8 (2手), 本來一向用支50mm幫bb影相,但佢學識爬行後,每次見我攞起相機,佢就迅速爬到我面前,往往只能影到頭頂. 用sigma又往往outfocus同埋色水偏冷. 所以想 ...

17-55/2.8 最好, 不過價錢會貴少少, 同埋都幾重下

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 piglet929 於 10-1-1 14:42 發表
本人用梗450D,已有一支canon 50mm f1.8 + sigma 18-50mm f2.8 (2手), 本來一向用支50mm幫bb影相,但佢學識爬行後,每次見我攞起相機,佢就迅速爬到我面前,往往只能影到頭頂. 用sigma又往往outfocus同埋色水偏冷. 所以想 ...

如果sigma 支18-50 f2.8 係HSM 的, 而影出來Out-focus, 不如搵出真正原因好d
(色水, 真係可以執)
(我都用過sigma 支18-50 f2.8HSM macro 版, 唔錯架)

別墅

吾該版主
支鏡係我姐夫過比我,所以都知有冇hsm, 見個鏡頭上寫住 15-50 f2.8 ex

原帖由 chloepapa 於 10-1-1 18:16 發表

如果sigma 支18-50 f2.8 係HSM 的, 而影出來Out-focus, 不如搵出真正原因好d
(色水, 真係可以執)
(我都用過sigma 支18-50 f2.8HSM macro 版, 唔錯架)

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 piglet929 於 10-1-1 22:12 發表
吾該版主
支鏡係我姐夫過比我,所以都知有冇hsm, 見個鏡頭上寫住 15-50 f2.8 ex

真係 15-50 ??
sigma 鏡, 唔多覺有 15-50 呢個zoom range 的鏡wow
不如影張相post 出來睇睇
thanks

別墅

sorry sorry, typo... 係18-50mm 1:2.8 ex

原帖由 chloepapa 於 10-1-1 22:15 發表

真係 15-50 ??
sigma 鏡, 唔多覺有 15-50 呢個zoom range 的鏡wow
不如影張相post 出來睇睇
thanks

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

樓主, 你又可以試下將450D, 自訂風格, 我將D數值推高D, 都會SHARP返D.

唔知係唔係. 我就係咁做.

首頁

尾頁

跳至