自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位可否幫個忙, 我代朋友問的!

朋友個租客1月尾死約滿左,
朋友就同租客講要加租,
個租客話加得太多唔接受,
朋友就話會揾新租客比1個月通知佢,
租客話佢有2個月按金係朋友度,
話住埋d按金, 即係住到3月尾,
朋友當然唔想,
雖然話就話1個月通知,
但個租客如果夾硬黎,
住到3月先搬咁點?
會唔會有其他問題?
有咩辦法要個租客早一個月走?

奇實如果個大家鬧翻了,
個租客玩野,
整欄間屋d電器或者其他,
咪仲得不嘗失!!!

我個朋友加租,
一加就加成3乘,
太多啦!
最好大家傾掂數,
就唔會有麻煩!

多謝大家幫忙!!!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

佢住多兩個月要比多兩個月租
本身比果兩個月按金唔係甘扣

係要黎個租客走時檢查有無難野同唔見野
無問題先即比返個客

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

大宅

原帖由 nikinokb 於 10-1-4 11:02 發表
佢住多兩個月要比多兩個月租
本身比果兩個月按金唔係甘扣

係要黎個租客走時檢查有無難野同唔見野
無問題先即比返個客

我知個按金唔係甘扣,
但個租客要咁做,
佢唔交租,
你去告佢?
告得黎可能都要幾個月?

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果係兩年生死約完咗,係有權加租同一個月通知

如果生約未完,只可以係租客一個月通知話唔續約,業主唔可以加租/一個月通知唔續約,生約係保障租客既。

除非租約條文有加"雙方都可係生約期內一個月通知搬出" - 一般租約條文無架,但有地產代理會加,保障埋業主

同按金無關,如果生死約已滿,業主通知咗加租,租客賴c多兩個月,業主係有權追討扣除按金彼既差額,不過好麻煩架,同埋聽好多case個官係偏向租客

所以最好係傾掂數,因為租客如果有心玩嘢,業主一定蝕底,雙輸都係業主蝕多d。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

加三乘係多定少,有時好睇情況,不過如果妳個fd係為$唔係為氣,就順個租客講,兩個月就兩個月啦,因為追數既時間精力金錢,分分鐘多過晒o個三乘,我親戚試過搞咗半年,花咗時間金錢都係得個吉(唔係加租,只係追欠租),玩唔過。

大宅

原帖由 eeb 於 10-1-4 11:09 發表

如果生約未完,只可以係租客一個月通知話唔續約,業主唔可以加租/一個月通知唔續約,生約係保障租客既。

除非租約條文有加"雙方都可係生約期內一個月通知搬出" - 一般租約條 ...

我朋友個租約條文有加"雙方都可係生約期內一個月通知搬出。
我都係咁同我朋友講,
佢個租客都好準時交租,
如果而家轉租客,
化理佣金加埋空租期,
即係半個月租+ 半個至一個月空租期既錢,
再加上換個新租客唔知會唔會仲衰,
佢就算個新租客比多3乘租金,
最後都可能得不償失!

大宅

其實本身份租約有冇寫明係一個月前通知退租,另外份合約應該都有寫按金不可當租金扣,只可在日後租客退租還鎖匙當日,計清水、電、煤,和間屋冇任何損壞下,扣除有關費用當天退回有關按金的,叫你朋友睇下份租約有冇寫這些條文,另外收屋當天最好搵相識的地產代理一齊收樓,避免口同鼻講,重要租客出示過去兩至三個月水、電、煤單,因為退租當天可跟句過往交費收取大約數,另外電費可致電中電或有關用電公司同佢講出現有抄錶度數,十分鐘左右就會知道有關收費,希望以上資料幫到你朋友,不過現在這樣的市度有好多人都冇人工加,你朋友一加就咁多,唔係咁好囉,不如叫你朋友再同租客傾傾啦!

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

你朋友都唔抵幫,見市好就加咁多,如果個市跌,人地要減,你估佢肯唔肯丫
講真如果攪到反面個租客整爛間屋先交番俾你朋友,到時就真係得不償失,好好地傾吓啦!

大宅

原帖由 ka_hei 於 10-1-4 11:20 發表
其實本身份租約有冇寫明係一個月前通知退租,另外份合約應該都有寫按金不可當租金扣,只可在日後租客退租還鎖匙當日,計清水、電、煤,和間屋冇任何損壞下,扣除有關費用當天退回有關按金的,叫你朋友睇下份租約有冇寫這些條文,另 ...

水、電、煤應該無問題,
都係租客名登記,
而家租樓比人,
都會要求租客自己登記水、電、煤,
佢搬走就唔駛煩!

大宅

原帖由 Lovely媽咪 於 10-1-4 11:27 發表
你朋友都唔抵幫,見市好就加咁多,如果個市跌,人地要減,你估佢肯唔肯丫
講真如果攪到反面個租客整爛間屋先交番俾你朋友,到時就真係得不償失,好好地傾吓啦! ...

我都係咁同佢講,
佢而家就同個租客傾到加2乘,
等個租客回覆!

水晶宮

如果有,就可以同個租客傾,(但有d條文係"如果雙方同意,雙方都可係生約期內一個月通知搬出" - 即04年後既約),不過都係o個句,如果個租客係合情理,就唔好搞咁多嘢,兩個月就兩個月啦,人地搵地方搬都要時間,而且萬一真係要搞到上court,業主一定無著數,贏面極細,贏咗都係輸﹗

原帖由 LUON 於 10-1-4 11:19 發表

我朋友個租約條文有加"雙方都可係生約期內一個月通知搬出。
我都係咁同我朋友講,
佢個租客都好準時交租,
如果而家轉租客,
化理佣金加埋空租期,
即係半個月租+ 半個至一個月空租期既錢,
再加上換個新租客唔知會唔 ...

水晶宮

好租客難求

原帖由 LUON 於 10-1-4 11:30 發表

我都係咁同佢講,
佢而家就同個租客傾到加2乘,
等個租客回覆!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

就算有人工加都唔會有3成咁多啦, 加租一加就3成
咁你都要比時間人哋揾屋搬啦, 唔係你要人搬人哋即刻有地方搬架媽, 佢又唔係話唔搬, 比多小小時間人揾屋喇
企到咁硬, 對你朋友都無好處

男爵府

想知道點解會+3成咁犀利,你朋友係咩理據?俾著住邊度,租客角度唔多唔少都會覺得呢個+幅係幾離譜lor好坦白!

大宅

原帖由 vickym 於 10-1-4 11:41 發表
想知道點解會+3成咁犀利,你朋友係咩理據?俾著住邊度,租客角度唔多唔少都會覺得呢個+幅係幾離譜lor好坦白!

我唔敢比佢睇呢度,
原來咁多人鬧佢!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

絕對同意 , 唯有見招拆招 .

原帖由 eeb 於 10-1-4 11:34 發表
好租客難求

侯爵府

醒目開學勳章

加3成租..........真係law命!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 eeb 於 10-1-4 11:09 發表

除非租約條文有加"雙方都可係生約期內一個月通知搬出" - 一般租約條 ...

咁1年死約就完,即係可否1個月前通知佢加租?定係唔可以加佢租,要等佢生約完埋先?

首頁

尾頁

跳至