自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果你係以前無得開刀既年代,
睇怕你都要食穀種啦!!!!

生命由出世開始就偷步,
擇到個好日出世,

不一定不愁衣食,

如果父母教不賢,
將來也不一定成龍,
不過d所謂玄學家就一定不愁衣食先!

楊天命 天命故事第79章 :造命的困難

天命向來贊成父母為準備出生的小生命擇日開刀,尤其當現代不少醫生也鼓勵懷孕媽媽剖腹分娩:一來能減輕女士在過程中所受的痛楚,二來更能免卻突發作動的變數,為生產做足準備 — 反正要開刀 了,何不為小生命選定良辰吉日,先為他/她的未來定好一個基本的保障?
當然,這個牽涉小生命一生命運的「造命工程」絕不能輕率處理,在確定出生時間之前,玄學家必先要克服兩大難關:第一乃是父母的期望,第二則是預產期內八字特性的先天限制。
人,向來也是一種奇怪的動物,當生命沒有選擇時,我們往往能夠爽快安然地接受命運的安排,但當選擇一旦放在面前,卻又會突然變得猶猶豫豫:例如應該為即將誕生的生命選擇生活安穩的賢妻良母命格,還是一生精采豐盛的才女八字呢?父母往往會在這個關口下不了決定,所以作為玄學工作者,我們自當在這方面為他們給予適當的平衡及意見。
以天命處理過的個案為例,我通常在選擇女命之時,也會傾向考慮「夫宮坐財」這個大原則,確保小生命的將來能得賢夫護蔭,不愁衣食,那麼她自然可以有更大的空間,去選擇她到底是精采還是平淡的人生。在了解父母期望後,玄學家接着便要在預產期中,選擇一個最能配合這種命格的出生時間,但由於日子有限,有時確實難以避免一些先天的限制:例如以09年的農曆三月為例,該月的八字便因受到出生年月的天干地支影響,命格無可避免地帶有「土重」的特性,令小生命先天的性格出現較為迷信或固執的性格傾向,而作為玄學工作者,我們也只有盡量利用出生的時、日及八字的各種變化技巧去平衡這種上天注定的偏性。不過,即使父母已選定開刀的時間,世事有時仍會不依安排發生,尤其當一些貪心的父母為小生命選擇了一個難以承受的命格時,各種意料之外,更幾乎是例必發生 —下回再談。

楊天命

禁止訪問

大宅

就憑一個好時間????????
人可以勝天????????

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

新一代冇唔好命既人??????????因為大部份都係開刀

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我多年前都學過八字
八字的智慧, 係肯定的
問題係, 要睇師傅的 "功力"
和自己的命數

師傅會唔會一時唔小心, 或眼訓, 或鬼 UM 眼, 計錯數?
(我知有大師真係計錯過)
計了好時辰, 個天又點安排?
(好多人 BOOK 晒醫生都可以早產)

另外, 家運, 國運, 流年....

你係 "好", 唔駛計, 誤打誤撞都會好
你係 "唔好", 點計都唔好

總之, 無論點計, 都唔會計贏個天

個個師傅都明這道理
不過有 D 人要靠算命為生

伯爵府

乜宜家醫生鼓勵開刀架咩, 我又冇聽聞喎

侯爵府

好媽媽勳章

我冇擇時神, 亦唔信呢d野, but2胎都係開刀, 第1個就生唔到, 第2個就谷住都係開,
原帖由 siusum 於 10-1-19 12:09 發表

大宅

原帖由 siusum 於 10-1-19 12:09 發表

私家醫生, 10 個有 8 個係叫人開刀
因為方便自己安排時間

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 ShinTeresa 於 10-1-19 12:11 發表
我冇擇時神, 亦唔信呢d野, but2胎都係開刀, 第1個就生唔到, 第2個就谷住都係開,

same here

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 juicypig 於 10-1-19 12:03 發表
新一代冇唔好命既人??????????因為大部份都係開刀

係law, 果d 90後呀 2千後呀....個個都好命,個世界咪冇窮人law???!!!!
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

禁止訪問

大宅

我2個都開刀,叫師傅擇左日子因某原因都係用唔到,呢d真係命運啦, 其實擇日開刀都係心理上覺得好, 命運當然係靠自己啦.

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 Darth 於 10-1-19 12:14 發表

私家醫生, 10 個有 8 個係叫人開刀
因為方便自己安排時間

係真, 但我生兩個都係睇同一醫生, 佢好鼓勵自己生.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 EVA222 於 10-1-19 12:01 發表
擇時辰開刀,根本就是違抗天意,信命理更加要認命.
人生有起有跌,古代生在帝王家,理應一生無憂,當遇上亡國運,一樣無下場,做父母前,最好細想,不是擇時辰或改好名,就能福蔭兒女一生幸福,應有充份心理準備,人生的好運厄運 ...

咪係囉... 諗極都唔明,點解啲人要擇日、擇時辰開刀呢??? 究竟佢哋係想 BB 好,定係想擇個日子自己好呢??? 擇個好日生個旺番自己嘅 BB 呢??? 哩啲簡直係自私呀~~~

禁止訪問

水晶宮

我選開刀...醫生問幾時...我地話唔使揀啦就你方便啦...醫生話你地返去問老人家吧...搞笑...
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

子爵府

我好迷信~不過我相信一切都係命中注定~!我並唔信人定勝天~如果呢個世界真係有玄學呢樣野~其實學既人都知道,佢只係一隻琪子~~人幾時出世都唔係自己決定或任何人~如果無注定~無緣份~佢地都唔會遇到個師父~為佢地決定個時辰,咁又何來佢出世既日子呢..同埋將來既野都無人知喇~哂氣~!我去睇~都只係為左個希望或者係對呢樣野有興趣而已~

珍珠宮

好媽媽勳章

風水佬呃你十年八年耶.......最恐怖幾多人寧願迷信,信個陌生人,搵自己骨肉黎較飛
我從來都覺得生仔要順其自然,生仔每個過程都應該係必經既,作動,穿水,經過擠壓先產出,都係對bb好既過程,除非真係生唔出/唔係頭向下/缺痒等要開刀就話無計,點可以因為唔想痛,要個好時辰,而開刀生,太自私同遺反自然定律....too bad

首頁

尾頁

跳至