跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有咩方法去處理呢?或者搽咩膏?

大宅

唔知 Beast feed Mom 需唔需要介飲 鮮奶?
我 BB 塊面好唔掂。

原帖由 bebe190 於 10-2-5 09:16 發表
有咩方法去處理呢?或者搽咩膏?

禁止訪問

男爵府

原帖由 celiasy 於 10-2-8 13:29 發表
我bb都有~醫生話係濕疹...奶癬都係濕疹既一種...結果佢俾左類固醇cream我用, 一用就即好!但係我唔係太想用咁多呢d 藥膏..

所以依家洗面就用金銀花洗, 再同佢保濕用mustela cream, mustela 有隻cream for 濕疹bb既, ...

我都係用mustela
幾好
我個女出生無幾日就出好多紅疹
轉過幾支都無用

大宅

原帖由 fishchow 於 10-2-7 23:01 發表
我 BB 塊面好唔掂。

我都係餵人奶.. 而我自己唔飲鮮奶.. 我飲媽媽奶粉..
你bb如果係濕疹... 好多野媽媽都要介口...

如果係因為奶癬... 用d菊花水抹下好快無事

男爵府

原帖由 celiasy 於 10-2-8 13:29 發表
我bb都有~醫生話係濕疹...奶癬都係濕疹既一種...結果佢俾左類固醇cream我用, 一用就即好!但係我唔係太想用咁多呢d 藥膏..

所以依家洗面就用金銀花洗, 再同佢保濕用mustela cream, mustela 有隻cream for 濕疹bb既, ...

我bb出世2個星期已經有,最嚴重到膿頭出水,睇左醫生,搽左d類固醇藥膏就好d,但一唔搽隔幾日又黎返,我已經餐餐飲奶後清潔,但都係唔得,醫生話要大約到6個月先會慢慢轉好.

我之前用過金銀花唔得,宜家用qv cream咋,奶癬真係好煩,我之前仲以為bb d皮膚又白又滑,冇諗過會爛面

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

我個b塊面最初一個月都爛到暈, 不過d姑娘醫生又真係講得岩, 過一排就自然無事, 而家佢兩個半月, 白淨番好多喇, 係間中仲有d紅疹, 不過好快都退....
我而家幫佢揸physiogel既cream, 都幾好丫. 同埋醫生講過唔好同bb洗太多面 (污糟左就當然要洗啦), 因為會抹晒佢d油脂, 咁就更乾燥喇!

民房

You need to see a doctor to get some prescribed cream, it really works. Some babies are also allergic to milk (not breastmilk, but cow milk), so try to avoid drinking too much milk.

原帖由 fishchow 於 10-2-7 23:01 發表
我 BB 塊面好唔掂。

首頁

尾頁

跳至