心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

請大家比d意見我...

有個問題想問問大家, 請大家比d意見我.
我而家夜晚返緊學, 返三晚, 黎緊的九月我老公想報個課程, 個課程都係要返三至四晚. 我老公覺得如果兩個都要返學的話, 屋企會無人理, 唔係噤好, 所以我就係度諗不如我讀完這個課程(因我這個課程在6月讀完), 就唔繼續讀, 比我老公讀左先, 但佢就話佢一讀就要四年, 所以我唔好唔讀. 但因為如果我要讀的話, 大大話話都要讀多六七年先得, 又好耐. 都唔知點好....
另一方面自己其實都唔係噤想讀書, 因為始終都要顧著個家庭(可能尼個都係我想偷懶的籍口), 但奈何自己學歷唔好, 唔讀書的話, 到時比人炒魷魚就弊家伙, 而家出邊個景始終都唔係噤好. 我到底應該點做好呢?

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 請大家比d意見我...

火火山,

家裡有小朋友或年老長者要照顧嗎? 有沒有工人?

catnapper

大宅

catnapper

家裡沒有小朋友也沒有長者需要照顧, 只有我和老公兩人. 謝謝!!

火火山

大宅

catnapper

漏左未答妳添...我地無工人架, 都未有打算請工人!

火火山

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

其實我覺得又無小朋友, 又無長者照顧, 可以讀落去.

大宅

我都覺得你地而家無小朋友, 又無其他野牽掛, 好趁呢個時候去進修啦, 屋企既家務, 咪等得閒既時候先做囉, 又唔係有人督促你日日間屋都要咁清潔

第日有左小朋友, 你就唔會讀得咁舒服架喇

子爵府

一起讀啦, 做埋同學仔, 增進感情tim
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

子爵府

好媽媽勳章

一齊讀啦...而家未有小朋友...有咁多時間可以進修下...屋企既家務可以等放假先做...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

Dear all,

好多謝大家的回應!! 我都覺得無問題, 可以兩個一齊讀, 但係我老公佢就覺得唔好, 因為佢係好鍾意"乾淨"的人, 佢會覺得到時間屋會變到好"辣撻". 有咩辦法可以說服到佢丫?? 十萬個謝謝!

火火山

洋房

有無可能讀distance learning ? 可以flexible分配多d時間兼顧家務..

公爵府

唔需要停學, 倆老婆一齊進修, 其實兩個大人住, 間屋不會太亂也不會太辣撞. 第時生左小朋友更加難抽時間進修.
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

我認為有以下問題要考慮:
1,你們結婚多久?因為大家咁忙,會否沒有時間拍拍拖?
2,會否planing生bb?
如果以上都沒有問題就應該一齊讀,至於屋企家務,可以請parttime.但如果一定要只可其中一個讀,你應會考慮讀書是會對他或自己的發展會好d,始終男人的事業是很重要的.
我就和老公協議,家務唔做係唔會死,等得閑先做,有時我都覺得屋企好亂,但係我又要讀書,無法啦.

伯爵府

好媽媽勳章

我都係讀緊書, 之前一個星期要返3日學又要返工真係好忙, 屋企d家務都係等我放假或者佢放假先做. 問題都唔係好大, 一個星期都洗到1-2次地同廁所. 越快讀完越好, 拖得耐仲煩. 忙既咪出街食, 唔煮飯已經可以做少好多.

子爵府

好媽媽勳章

一係請鐘點...一係辛苦d...放工或者放學執下屋企...劉青雲個個家務助理都有講啦...xxxx好助理...4567幫到你嘛...唔記得左個電話...

[url=http://lilypie.com][img]

首頁

尾頁

跳至