想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

goodperson2021 發表於 24-3-25 18:31
回覆 cutecutetown 的帖子

明白,所以問左你意見先。。。

Dear goodperson2021,
你說的白帶是自然周期排卵時才有喎,你在網上究竟看什麼來著?! 首先,根本唔應該睇咁多所謂姊妹間分享嘅「心得」,胚胎有否著床都唔應該有白帶,佢哋可能只見到自己啲分泌同藥渣溝埋一齊,因為白色所以稱之為白帶⋯⋯實在匪夷所思!
生食瘡是?痔瘡?
也差不多要驗孕吧?祝好運!

複式洋房

係眼瘡。。。。
我尋晚同今日都不停有啲淡色血流左出來,無停過。。。。我已confirm個啲係m,鮮紅仲有m痛。。。。我已打算下個月再做,問梗個邊。。。。個邊知我急想有龍BB, 叫我今晚打MENUPOR, 如果係咁, 我過多兩星期又飛過去抽卵放胎, 你覺得好無? 但我想睇下中醫針灸個啲養好個子宫先, 唔係又掉錢落海....我宜家已經洗左三十萬, 結果得個吉, 諗起就想喊...

其實你之前曾經講過叫我睇下其他國家,係咪因為無pgt既原因?我屋企人都見我兩次失敗,都叫我轉第二間,但我覺得間間做法都一樣,其實我去邊做都無分別,你認同嗎?

上次又係到第9-10日就來m,今次又係。。。點解?

男爵府

goodperson2021 發表於 24-3-26 09:10

係眼瘡。。。。

都替你難過,不過如果你要繼續試,我都明白,只係你要龍B就好「泯水」。
都係嗰句,你要龍B基本上係唔夠時間做太多額外嘢,仲要一擊即中至得;你可以去針灸、養宮,但時間唔夠,唔會有效,除非你唔使趕今年,否則我會建議抽一兩次卵先,儲三四個胚胎之後先放,抽卵後先用啲時間養宮,養好了才放胎。
去邊度做點會冇分別?! 你嘅情況東南亞冇得做,要去歐美澳。我哋較早前嘅post已討論過。
來M就即係冇著床。以高齡來說,這是常見的。

複式洋房

cutecutetown 發表於 24-3-28 03:49
都替你難過,不過如果你要繼續試,我都明白,只係你要龍B就好「泯水」。
都係嗰句, ...

係,我就係咁諗,所以尋晚無打到針,因為我唔想又嘥錢,我都想馬上抽卵抽到咁上下先放,但咁樣個成本又比較高。。。我宜家唯有放棄生龍bb,唯有係要蛇bb

宜家唯有用最平既方法,養宫養到咁下,先飛過去抽卵同放鮮胎,仲要同公司買假期。。。

放雪胎好貴,貴過放鮮始幾萬

男爵府

goodperson2021 發表於 24-3-28 13:49
係,我就係咁諗,所以尋晚無打到針,因為我唔想又嘥錢,我都想馬上抽卵抽到咁上下先放,但咁樣個成本又比 ...

既然你放棄龍B咁就冇咁多限制。但係始終都要奉勸你,成功非必然,如果為咗少少錢而退而求其次,不如不做。
我愚見是,你這個月、甚至兩個月/周期可以先做你認為有用嘅中醫處理,期間亦即管看看澳洲嘅ivf. 因為澳洲係你能接受嘅國家之中最近,單身也可做IVF之餘,亦有PGS, 加上地點如Sydney應該有廣東話醫護,機票同機位唔難book,亦有直航。歐美始終較遠,旅費點都會貴咗。計番條數其實一樣响番度?!
至於做療程,我仍建議你先抽兩次卵然後才放雪胎,可以就做埋PGS,因為你年紀同放過兩次唔得都顯示到應該係胚胎染色體數目異常所致。做完兩次假若有多過兩個胎咪儲住先囉,萬一唔得都仲有得再放,唔使再抽卵,因為年紀越大,卵子質素只會越差,造成嘅胚胎有染色體問題就越高。其實由現在去到抽完第二次卵都至少有兩三個月,期間可繼續「養宮」,甚至再加多兩三個月都唔係問題,因為胚胎雪住可以等,唔會隨時間變老。

複式洋房

回覆樓主:

Hello Cutecutetown 你點睇做試管期間食血清素減低緊張情緒?工作好大壓力,精神科醫生建議我預期壓力,亦都影響懷孕,不如就一次過處理壓力同埋抑鬱的情緒,說不定會更容易懷孕,你的睇法如何?
同事
同時,懷孕期間有那些安眠藥可以食?

複式洋房

cutecutetown 發表於 24-4-1 14:37
既然你放棄龍B咁就冇咁多限制。但係始終都要奉勸你,成功非必然,如果為咗少少錢而 ...

Hi cutecutetown,呢幾日我已經睇左4個不同中醫,佢地話我唔似有寒宫,睇埋我FSH, AMH, LH個啲報告話我無多囊,而且數字唔錯,但建議我起碼三個月後先做,叫我呢3個月養下卵,養下宫,只係話我血氣唔順,個肝燥,話我個人比較燥或緊張,但點解呢兩次都唔著床,無人解釋到,有個中醫叫我驗下血睇下有無凝血或免疫問題,唔知呢啲檢查係香港係咪好貴?你覺得我有冇需要做?我公司有得資助身體檢查二千大元,你覺得我攞黎做咩檢查好?

其實歐洲機票同住宿同澳洲差唔多,反而匯率澳洲貴啲,同埋歐洲個邊有有我想要既精子,佢唔可以運去澳洲,而且個個我睇中既男仔佢啲精子特別貴,如果我去澳洲做又用唔到佢啲精。。。呢啲又係我考慮因素之一

我記得放胎個陣,有個醫生話就咁睇個胚胎個樣就知係靚,唔知係咪想氹我,其實係咪真係可以睇到?

男爵府

KW2013 發表於 24-4-1 23:51
Hello Cutecutetown 你點睇做試管期間食血清素減低緊張情緒?工作好大壓力,精神科醫生建議我預期壓力,亦 ...

Dear KW2013,
既然醫生都建議你處理壓力問題,應該先處理、再懷孕。至於血清素都幾普遍,藥理上我不懂,你主要係壓力,未去到抑鬱病,所以劑量都可能好輕,可以一試。
一步一步來,你現在未懷孕吧?到bingo咗先再諗瞓唔倒時是否需要安眠藥。

男爵府

goodperson2021 發表於 24-4-2 00:23
Hi cutecutetown,呢幾日我已經睇左4個不同中醫,佢地話我唔似有寒宫,睇埋我FSH, AMH, LH個啲報告話我無多 ...

FSH AMH LH都唔係睇多囊嘅指標。其實過咗40歲,是否多囊已冇乜關係,因為卵子質素一定就係差過後生。
可能我冇好斬釘截鐵咁講,你胚胎唔著床,最大原因係胚胎染色體數目異常,胚胎個樣可以好靚但染色體不正常,所以就算懷孕,都要做產前檢查看有沒有唐氏綜合症之類,唐氏綜合症就係其中一種染色體數目異常引致,每個細胞多咗一條21號染色體。所以你最需要做嘅係爭取時間取卵,而唔係養卵養宮。上次已提過,可先儲些胚胎,才養宮,之後再放胎。
全世界咁多大嘅精子庫,冇可能找不到你啱用嘅。

複式洋房

cutecutetown 發表於 24-4-3 10:05
FSH AMH LH都唔係睇多囊嘅指標。其實過咗40歲,是否多囊已冇乜關係,因為卵子質素一 ...
點解你咁肯定係染色體問題既?如果係就好,我起碼知唔係其他問題。。。我都想快啲再抽卵,但我又想草下錢先。。。唉,呢啲真係好磨心,仲要係屋企人陪我磨

男爵府

goodperson2021 發表於 24-4-3 13:38
點解你咁肯定係染色體問題既?如果係就好,我起碼知唔係其他問題。。。我都想快啲再抽卵,但我又想草下錢先 ...

我做好多PGS㗎,亦有好多40歲以上病人做,這個組別固然本身已不太多卵子,受精的又不一定長到囊胚,有囊胚亦大部分有染色體數目異常的問題。雖然概率會因人而異,但基本上唔正常比例都在8、9成或更多。所以,你做兩次才有3個胚胎,佢哋唔著床都算係意料之內。至於有冇其他方面嘅問題,唔係冇機會,但其實唔common

複式洋房

多謝回覆,另外pm左你,謝謝你

複式洋房

發表於 7 天前 |只看該作者
我呢半年經血量少左, 你覺得我好唔好再CHECK下AMH,FSH, E2, LH個啲野? 我對上一次驗係去年9月。。。。

民房

發表於 5 天前 |只看該作者
Dear cutecutetown,

請問近期中了Covid 會影響卵子質素嗎?
原本計劃5月尾再進行ivf 的,因為高齡唔想再拖,對上一次於也因為胚胎質素差而未能成功。

男爵府

發表於 4 天前 |只看該作者
goodperson2021 發表於 24-4-21 12:49
我呢半年經血量少左, 你覺得我好唔好再CHECK下AMH,FSH, E2, LH個啲野? 我對上一次驗係去年9月。。。。 ...

經血少咗應該同你做過IVF或放過胎有關,因為打針都是賀爾蒙,對正常生理周期總有影響。
至於需唔需要再驗AMH FSH etc, 可以、但沒必要,你或可等再開始IVF時才一次過驗。

男爵府

發表於 4 天前 |只看該作者
BkatieB 發表於 24-4-23 11:34
Dear cutecutetown,

請問近期中了Covid 會影響卵子質素嗎?

Dear BkatieB,
Covid係一個頗新嘅傳染病,所以沒有很多研究能去確認它對生育方面嘅影響和怎樣影響;但從文獻上收集嘅數據和實驗室觀察到的,中了Covid而又康復過來,卵子精子都似乎沒受太大影響。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊