自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

KEEP 住一年多都有人裝修,日日都轉野, 一日轉都黑.....
又湊住BB,心情一路一路咁差,
依家一聽到又開始轉野,我就會手振,好想喊,好想大叫,好想抱埋個仔去死!!!

我係唔係應該去睇下醫生?

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

帶BB出去行下啦!!

睇下東西,又唔使畀佢嘈住哂。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

會唔會產後仰鬱呀?去睇下医生啦!唔好做傻事!可唔可以搬去娘家暫住,等人哋裝修完先搬番嚟!
原帖由 zola 於 10-3-1 14:22 發表
KEEP 住一年多都有人裝修,日日都轉野, 一日轉都黑.....
依家一聽到又開始轉野,我就會手振,好想喊,好想大叫,好想抱埋個仔去死!!!

我係唔係應該去睇下醫生? ...

大宅

畀面勳章

有無同管理處投訴過? 工程吾可以係黃昏六點後進行! 日頭就無計, 或者聽D柔和既音樂分散下自己既注意力. 吾好咁緊張, 有時太專注一樣野會令自己變得好敏感!

好似裝修既聲, 人地聽起來可能好細聲, 就係因為你太在意同敏感, 一聽到有聲就變得好緊張. 儘量放鬆D, 一聽到佢地開工, 你就開D音樂聽! 真係抵吾住就落樓行下街或者同BB去公園玩, 吾好唸埋一邊!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

去睇下醫生好d呀.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

成年幾都有人裝修? 上下左右輪流裝修? 會唔會有幻聽? 放鬆下心情, 開下音樂, 去下圖書館, 唔好咁唔開心啦! 當然, 如果你覺得有需要, 睇下醫生都無壞!

侯爵府

原帖由 kelly.b.b. 於 10-3-1 14:45 發表
會唔會產後仰鬱呀?去睇下医生啦!唔好做傻事!可唔可以搬去娘家暫住,等人哋裝修完先搬番嚟!

娘家無位俾我暫住呀...我唔想D細佬妹訓地下

日日都只係想喊,同個仔講佢又唔明....

姑娘有講過我有產後仰鬱傾向,要我返去見佢,
我問99可唔可以幫我睇住BB先,我唔想要BB同我一齊去醫院
我99話:咁醜既野你都講得出?咩產後仰鬱呀!!又唔見我會!
佢話唔好丟佢同埋BB既架,唔好返去見姑娘,話如果我夠膽去就同埋BB去,佢唔會幫我睇住....
所以我無見姑娘,一直到依家

侯爵府

原帖由 lyhv 於 10-3-1 15:02 發表
成年幾都有人裝修? 上下左右輪流裝修? 會唔會有幻聽? 放鬆下心情, 開下音樂, 去下圖書館, 唔好咁唔開心啦! 當然, 如果你覺得有需要, 睇下醫生都無壞! ...

係上下左右輪流裝修呀,同埋真係間屋都振埋
可能因為我又有偏頭痛,仔仔又出緊牙,好扭計,所以好辛苦!!!

大宅

<- 你真係要睇下醫生好喎!

不過keep 住一年都仲有人裝修, 你不如考慮下搵樓搬.....

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 zola 於 10-3-1 15:11 發表

可能因為我又有偏頭痛,仔仔又出緊牙,好扭計,所以好辛苦!!!

咁你真係唔好彩! mouth:

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你奶奶都應該去睇心理医生!產後仰鬱有幾醜啫!你揾自己媽咪看一陣囉!去睇下医生,自己放鬆d!
原帖由 zola 於 10-3-1 15:11 發表

大宅

帶埋bb去見姑娘la...有人同你傾下會好d架..唔好上心奶奶既說話,以免增加你既壓力. 放開d,出去公園/商場行下,千萬唔好亂諗嘢.

原帖由 zola 於 10-3-1 15:05 發表

我99話:咁醜既野你都講得出? ...

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

產後仰鬱唔係醜事,妳奶奶可能完全唔明白,唔需要佢幫,帶埋BB去見姑娘/醫生亦無問題架

可以嘗試帶BB去公園行下,識下其他媽媽,見下人,心情會好d。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

畀面勳章

嘩 ~ 你99咩人黎咖, 咁講野都得嘅 ??

咁你老公知唔知你有疑似產後抑鬱呀 ?
或者你叫佢請一日假睇住bb or 直情帶埋bb
陪你一齊去睇醫生囉, 兩公婆就算有咩樹都
一齊面對嘛, 放鬆d, 唔好咁緊張

.....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我果時都有產前抑鬱,生左之後變產後抑鬱,我去到健康院不停喊,d姑娘會幫我睇住bb,轉介社工比我,又幫我搵暫託,果時我同叔仔唔啱,社工仲安排我入住向晴軒...
你同bb一齊返健康院啦,唔使怕架,唔使理你奶奶,你錫你同bb嘅就一定要返去睇,千其唔好諗傻事呀!

大宅

畀面勳章

如果無人幫手睇bb, 咁咪帶埋bb去見姑娘, 只要做足預防措施(例如你要帶口罩, 幫bb都帶個bb口罩就得), 出入醫院無乜好擔心, 只要見完醫生洗乾淨雙手就ok.

吾好再拖, 無人幫你, 你要自己幫自己! 要早日康復!

侯爵府

原帖由 BonnieKam 於 10-3-1 15:44 發表
嘩 ~ 你99咩人黎咖, 咁講野都得嘅 ??

咁你老公知唔知你有疑似產後抑鬱呀 ?
或者你叫佢請一日假睇住bb or 直情帶埋bb
陪你一齊去睇醫生囉, 兩公婆就算有咩樹都
一齊面對嘛, 放鬆d, 唔好咁緊張

.. ...

我老公唔知GA,99叫我唔好講俾佢知,因為佢知道如果老公都知既話一定會捉我去睇醫生...
佢話唔想俾人知佢新抱係癲婆

子爵府

你奶奶先至係癲婆呀,唔係人.你一定唔可以做傻事,快D搵人幫你啦!

水晶宮

畀面勳章

你好傻豬呀, 咁大件事點解唔講比老公知呀 ?
同你過人世係你老公唔係你99 嘛, 唔需要理
你99咖, 家陣咩年代呀 ? 產後抑鬱係好普遍
同埋及早醫會好快好返咖, 你99自已唔識野
就講到好似你有精神病咁

唔洗驚咖, 家陣你識得上黎bk問証明你仲未
算好嚴重, 但就真係唔好再拖喇, 今晚你好同
老公講, 跟住聽日就好返健康院見醫生啦,
帶埋bb去都唔緊要咖

原帖由 zola 於 10-3-1 15:58 發表

我老公唔知GA,99叫我唔好講俾佢知,因為佢知道如果老公都知既話一定會捉我去睇醫生...
佢話唔想俾人知佢新抱係癲婆

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 kelly.b.b. 於 10-3-1 15:18 發表
你奶奶都應該去睇心理医生!產後仰鬱有幾醜啫!你揾自己媽咪看一陣囉!去睇下医生,自己放鬆d!

你 99 .... :;pppp: :;pppp:
唔好理 99... 佢唔識野...
依家產後仰鬱好普遍...

首頁

尾頁

跳至