基督家庭

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

複式洋房

我自覺信心唔夠,明知要求神帶領我既生活同工作但始終成日担心,所以成日祈求聖靈充滿我令我有充足既信心,一定唔會求方言、驅鬼等能力或者異像,只求明確指引。

男爵府

原帖由 kkng007 於 10-4-14 11:25 發表
我自覺信心唔夠,明知要求神帶領我既生活同工作但始終成日担心,所以成日祈求聖靈充滿我令我有充足既信心,一定唔會求方言、驅鬼等能力或者異像,只求明確指引。 ...

多讀經靈修, 每日保持與神相交.

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

大宅

回覆 62# kkng007 的文章

恩賜係聖靈隨己意畀人﹐所以我諗概括地求恩賜來榮神益人就最好喇﹐至於聖靈畀乜野恩賜就隨佢啦。

禁止發言

大宅

靈恩運動的錯誤

http://7000men.faithweb.com/Archives/Z-CHARIS.HTM

子爵府

叮鈴,

thanks for your postings. 大致望過, 我估, 呢位陶先生, 係咪香港人呢 ? 佢話華人教會, 對靈恩運動, 普遍係容忍, 接納同持開放態度, 好似唔係講緊香港咁.

咁多年所見, 香港主流教會, 對靈恩教會/運動, 多數都係口誅筆伐, 同呢樹嘅情況差不多. 好似singapore, malaysia 個邊的華人教會就相對比較接納靈恩教會. 唔知係咪咁啱我認識嘅朋友, 都係的相信聖靈工作嘅教會.

至於求神蹟, 我會諗, 我有病, 求神醫治, 係咪算求神蹟 ? 如果神真係醫治咗, 我講見証榮耀神, 係咪高舉神蹟 ? 如果我有邪靈壓制, 求神釋放我, 係咪又係求神蹟 ? 神幫咗我, 我講返出嚟, 係咪都算高舉神蹟 ? 唔係因為, 見到先信, 而係因為 信, 所以先求, 求神讓我係地上, 可以輕省的咁行. 我自己都親身經歷過.

我覺得, 邪靈工作, 其中一樣最見效就係模糊咗人睇神工作嘅焦點, 有的事, 本來係好嘅, 但邪靈利用人嘅軟弱, 有部份人跌倒之後, 再係其中搞分化, 等人睇唔清楚神嘅作為.

至於 按手和同教導要小心, 對我而言, 任何教會, 牧者, 或解經家所講所言, 都要小心引証同緊慎, 因為邪靈工作, 真係可以滲透教會的. 唔單單係某一宗派, 或某一教會.
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

大宅

原帖由 Jade 於 10-4-16 00:50 發表
叮鈴,

thanks for your postings. 大致望過, 我估, 呢位陶先生, 係咪香港人呢 ? 佢話華人教會, 對靈恩運動, 普遍係容忍, 接納同持開放態度, 好似唔係講緊香港咁.

咁多年所見, 香港主流教會, 對靈恩教會/運動, 多 ...

我又認同他的說法,根本好多基督徒都唔清楚靈恩運動係乜,認為只要自稱為基督徒的便一定無問題,是一家人,都一樣。我以前都一樣,唔知頭唔知路...

我以前返過浸信會,有次教會團契就有幾個弟兄就叫左我和老公一起去一個醫治大會(應唔係教會本身的主意)。
一開始唱詩一輪,好大聲好吵,夾雜好多「祈禱」聲,老實說,我當時覺得好心煩,好吵耳,好唔舒服。完左,我真的輕鬆晒。

後來,外地來的牧師祈禱,當然有翻譯,我不知為什麼,雖然聽不清楚祈禱內容(因為翻譯的通常會翻得比較急,而且我覺得還是很煩擾),但卻奇怪地不停流淚,我根本唔係因為有任何感動,一d都無感動,而係不知所以無情白事淚水不停湧出,當時我是覺得莫名其妙的,只係想一定係神讓我流淚吧?

當然,之後的「醫治」場面就不再說了,因為是十多年前,片段並不完整。

以前也返過靈糧堂,唔係香港,之前都分享過,我為什麼由浸信會轉去靈糧堂啦﹗所以,香港有乜出奇呢?

認識有些信徒聽過靈恩派好像有點問題,但只是以訛傳訛,不太知道實際情況,所以也不以為然,覺得都一樣,只是派別不同罷了。

大宅

Jade,
我知道你應是屬靈恩派,但真的很欣賞你的修養,和願意參看這些「反方」的資料,並作出針對事情的個人看法。

如果有任何疑惑,我們就切實的真誠的奉主穌基督的名向「真神」禱告問祂。因為敲門就給他開門,尋找的就尋見。 :loveliness:

大宅

回覆 68# 叮鈴 的文章

我太太就係因為中學時曾經有次有同學帶佢去某間教會﹐佢點到D人"lee lee lur lur"講一大堆方言﹐又手舞足蹈﹐又叫又喊﹐佢覺得好恐怖﹐所以曾經有好多年都唔肯接受基督教信仰。

子爵府

叮鈴,

我很欣賞你可以開放嘅態度, base on bible 去探究很多問題. 其實冇咩反唔反方, 於"信", 我哋係同心同信一個神, 只因為人人經歷不同, 有一的唔同嘅睇法, 我從來都冇覺得你, 或任何主流教會嘅同伴係反方.

我很細就信神, 但真正回轉交托回應神, 係在大家所謂嘅靈恩教會內. 但而家唔係返緊靈恩教會. 我相信聖靈工作, 因為我自己曾於呢方面蒙恩, 因為我少時學過"神打", 明白被邪靈壓制嘅弟兄姊妹, 信主後生命嘅掙扎, 嚐過主恩嘅滋味, 對於神嘅恩典, 不能閉口不言.

有關屬靈恩賜, 全部都係個人經歷, 亦曾懇切求問神, 正如我之前所講, 我只希望多講一的意見, 叫有機會睇到, 又有需要嘅弟兄姊妹, 能夠自己切切嘅求問神.
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

子爵府

原帖由 叮鈴 於 10-4-16 11:36 發表

我又認同他的說法,根本好多基督徒都唔清楚靈恩運動係乜,認為只要自稱為基督徒的便一定無問題,是一家人,都一樣。我以前都一樣,唔知頭唔知路...

我以前返過浸信會,有次教會團契就有幾個弟兄就叫左我和老公一起去一個醫治 ...

靈恩運動....其實靈恩教會, 係香港教會中, 都係比較少眾, 所以好多基督徒都唔清楚, 但當佢哋向執事, 或牧者一問, 牧者嘅回應又會係咩呢? 係咪都係負面的多 ?

屬靈恩賜, 係要嚟堅固聖徒的, 我相信, 有的主內覺得冇需要恩賜都可得堅固, 呢個都係個人選擇, 但對於好似我咁, 有一的唔同需要嘅人, 呢的都係主嘅恩典. 好似我之前所講, 救恩, 神都俾我哋選擇, 恩賜點會冇得揀.

首頁

尾頁

跳至