在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位第2任媽咪, 我想問下你地生第2個有咩感受, 如果比你地再choice會唔會再生第2個呢?
我個仔今年5歲, 呢排成日都叫我生細老仔陪佢, 攪到我心肉肉想生第2個 但我又怕我自己攪唔掂, 都唔知生唔生好, 請大家比d意見我, tks.

別墅

我也是, 但我仔仔今年4歲, 之前他也是想, 但現在問他, 他又說不想, 但好多人也是說 2個好一點, 將來有商有量, 但我又怕自己攪唔掂

複式洋房

就係啦, 我就係怕我自己攪唔掂, 但真係話兩個會好d, 大個左會有商有量, 都唔知點好....><

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我自己睇法係,
小朋友可以有佢地既意見,
但係佢地係單純諗法,
生唔生最終梗係夫婦2人詳細考慮下既決定.

獨生子女,對佢地成長一定冇咁好,
妳睇大陸只可生一個而帶出既問題就知,
成長一定有伴係最好,
學會與人相處.
將來有咩事都可互相扶持.

樓主可train大囝做小幫手,
到時生幾多個都有人幫手,
安排好daily schedule,
唔會湊唔掂.

複式洋房

其實我同我老公都15,16 都決定唔到, 我都想教到我個仔做小幫手, 但佢既性格係3分鐘熱度, 都唔知可以keep都幾耐!

睇怕都要順其自然, 個天比我既就要, 唔比就算啦!

原帖由 LilianLegend 於 10-3-18 11:31 發表
我自己睇法係,
小朋友可以有佢地既意見,
但係佢地係單純諗法,
生唔生最終梗係夫婦2人詳細考慮下既決定.

獨生子女,對佢地成長一定冇咁好,
妳睇大陸只可生一個而帶出既問題就知,
成長一定有伴係最好,
學會與人相處.
...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我覺得唔好諗住要個大b 做小幫手, 小朋友性格唔同, 佢肯幫手真係個bonus.

生唔生多個, 亦唔好話大b 話想要就生. 大b 今日話想要多個. 第日佢改變主意話唔想要, 咁你又有左, 咁點算? 如果大b 見人地媽媽都有做野, 咁佢叫你出去搵野做, 咁你係咪即刻出去做野? LilianLegend媽媽講得o岩, 小朋友可以有意見, 但生仔呢d 野係你公婆自己有共識同埋自己諗.

我陀緊第二個, 個心態都係將來佢兩個可以有伴同埋有扶持. 之不過現實咁講丫, 想仔女有個伴又可以有商有量呢d 只係我地為人父母一廂情願既樂觀想法, 將來佢地大個左, 夾唔夾甚至有冇聯絡係佢地既事, 我地今日係預計唔到, 但至少響成長過程中, 我認為大家有個伴會開心d, 如果佢地獨立左又感情好, 對我黎講係極大既 bonus.

至於湊唔湊得掂, 我覺得係迫出黎, 由古至今都見唔少成功成子. 以前講得太多, 唔重覆了, 你睇番人地d 舊post 參考一下.

諗得越多越耐, 就越易徧向唔生.

複式洋房

我都係陀緊第二個bb, 今年出世, 我都覺得生唔生第二個係你地大人既決定, 因為湊二個小朋友係宜幾辛苦架, 到時冇得後悔架, 所以你真係要諗清楚生唔生, 如果你真係生, 你唔洗驚湊唔掂, 我覺得一定掂, 因為你係佢地既媽咪, 冇話唔得, 只要你肯俾心機你一定得囉, 我都係持住咁既諗法架^^

大宅

諗得越多越耐, 就越易徧向唔生
全職媽媽技超流(水皮)家務一般(ok)為了亞仔頂硬上!

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我會不斷畀佢知個家係人人都有份,
就人人都有責任,
一定要幫手做野,
係要佢在家也學到做個有責任感既人,
咁叫佢攞下野,掉下垃圾,
一般小家務佢都做到,
不過係要多鼓勵佢,
持之以恆,
佢做到都會令佢自豪係好幫手,
建立自信,對佢將來係好重要,
自理能力都會高d.

原帖由 LokLokMon 於 10-3-18 17:40 發表
其實我同我老公都15,16 都決定唔到, 我都想教到我個仔做小幫手, 但佢既性格係3分鐘熱度, 都唔知可以keep都幾耐!

睇怕都要順其自然, 個天比我既就要, 唔比就算啦!

...

民房

我認同LilianLegend的看法!
如果做到LilianLegend所講的,他們毎個人對屋企都有歸屬感,也覺得自己在屋企有貢獻同加強自信心添!
我都好努力trian緊阿仔(佢能力可以)要自動自覺去做,如吃完橙後的橙皮就自己掉入垃圾桶等。
我地做教的,真係要好有耐性先得!

複式洋房

我都考慮緊生唔生第二個 (而家大B女得半歲), 暫時冇做F/T, 但係想問下你地生第二個係咪更加唔諗住做番F/T 工?

原帖由 chuchu1207 於 10-3-21 22:53 發表
如果做到LilianLegend所講的,他們毎個人對屋企都有歸屬感,也覺得自己在屋企有貢獻同加強自信心添!
我都好努力trian緊阿仔(佢能力可以)要自動自覺去做,如吃完橙後的橙皮就 ...

複式洋房

1個都無返工, 生第2個點返工? 我估一定busy 死, 而且你第1個都係得半歲, 都好細喎, 不過我見好多人都好快生第2個,好似我禁, 真係好似 hee20060114 所講, 越想得耐就越唔想生, 都唔知點算好, 我估我係信心不足所致!

原帖由 edithwongys 於 10-3-22 13:40 發表
我都考慮緊生唔生第二個 (而家大B女得半歲), 暫時冇做F/T, 但係想問下你地生第二個係咪更加唔諗住做番F/T 工?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我會生呀...我就黎生多個..到時亞女差唔多3歲....

我自己係獨生女...我好堅持要生多個,我覺得兩個比一個好..幾窮都好(而家環境,我估唔會窮到食樹皮掛?)我都要生多個...

珍珠宮

好媽媽勳章

生多個,兄弟姐妹相親相愛,都只係我地大人一相情願既諗法,大個係咪真係有商有量,定係你有你生活我有我忙碌?我身邊好多親戚/朋友,同d兄弟姐妹毫無親情可言,有d仲仇敵對方,為錢反目成仇......所以我都無為左令啊仔將來有人同佢有商有量呢個point去生多個,陪佢玩,番學校,落樓下都有好多小朋友陪佢玩,都可以學習到分享同相處,我仔係呢方面都無問題,仲好大方tim,啊仔都5歲半喇,我已經收工唔生喇

民房

我會生第二個,希望你也考慮啦!你還時間考慮!
我有幾個兄弟姐妹,雖然不算話十分好好,但有事起來也可以傾吓!在世上都叫做有屋企人痳!

我現在是FT MA,到第二個我都會自己湊!
雖然做FT MA有很多很多的感受,但仔女的童年,一生只得一次。而且我相信三歲定八十,仔女各方面怎樣,現在還可以敎,到長大了就只好在旁提點!
賺錢任何時間都可以,但小朋友得個幾年,如果還可以的話,可到他們能獨立才返工!
原帖由 edithwongys 於 10-3-22 13:40 發表

洋房

我都系撚緊呢個問題,我老公好想生,但我覺得好辛苦.不過如果唔生第二個,以後我地兩公婆有咩事阿仔就自己一個人照顧我地兩個,又冇人幫距分擔!

伯爵府

我囝囝而家好有手尾,
仲做埋管家仔,
咁"冇手尾果個"就要改善下自己,
因為有個管家仔成日話住佢....

原帖由 chuchu1207 於 10-3-21 22:53 發表
我都好努力trian緊阿仔(佢能力可以)要自動自覺去做,如吃完橙後的橙皮就 ...

大宅

陪月勳章

我仔仔E家8個月大,等BB歲半就要多個BB。我有好多同學係獨生的,有個就常常找我地陪佢,佢爸媽都返工好怕一個人在家,佢怕寂寞18歲就結婚生仔,不過可能太早結婚22/23歲就離婚個仔跟老公。我自己有幾姐妹感情不是最好,不過一有事發生我地都會比意見傾下大家討論安排所有事。

複式洋房

係呀, 我都覺得係, 我地老左, 佢得1個, 佢真係會好辛苦, 所以呢個都係想生第2個既原因, 但係又唔代表生第2個, 佢地會理你喎?

原帖由 Vania 於 10-3-23 18:34 發表
我都系撚緊呢個問題,我老公好想生,但我覺得好辛苦.不過如果唔生第二個,以後我地兩公婆有咩事阿仔就自己一個人照顧我地兩個,又冇人幫距分擔!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 LokLokMon 於 10-3-25 23:44 發表
係呀, 我都覺得係, 我地老左, 佢得1個, 佢真係會好辛苦, 所以呢個都係想生第2個既原因, 但係又唔代表生第2個, 佢地會理你喎?

相信你都知, 將來既事真係諗唔到... 竟然係咁, 點解你初初會生第一個呢?

好彩既話, 佢地搵到個好老婆, 有咩事都會有個伴一齊分擔. 始終人大左, 重心會徧向自己既家庭, 如果可以同兄弟姊妹維繫得好好, 真係一個bonus.

我預左我個仔上大學時可能會自己搬出去住, 只要佢得閒番下黎睇我就夠啦. 當然我都想佢會成日搵我啦, 但將來d 文會文化, d 人既思想觀念係點都唔知, 諗唔到咁多, 總之佢生性唔駛我擔心就ok.

首頁

尾頁

跳至