跳至

首頁

尾頁

大宅

想問問各位媽媽會幾時同BB戒片呢???
會點樣戒??

男爵府

個個BB都唔同性格, 我大仔由佢1歲4個月開始戒片, 戒左差唔多2年呀陰公, 佢剛剛戒左2個月到咋, 但瞓覺條片仲要著囉.....開大開細都會同我地講去廁所攪掂

大宅

原帖由 JHsbb 於 10-3-25 14:32 發表
個個BB都唔同性格, 我大仔由佢1歲4個月開始戒片, 戒左差唔多2年呀陰公, 佢剛剛戒左2個月到咋, 但瞓覺條片仲要著囉.....開大開細都會同我地講去廁所攪掂 ...

你仔仔好叻識同你講去55同VV
2年都好慘....

咁你半夜有冇叫佢去VV呢? 我姑姐幫D小朋友戎片夜既唔著片訓..1個晚上起3次身同佢去VV 3個月戎左片了
自問我做唔到晚上起3次身...好辛苦呢!!
我都係等佢識表達既時候同佢戎片

男爵府

我依傢已經忙到死, 仲叫我半夜叫佢VV, 朝早又要一早起身同佢返學, 之後返屋企又要陪亞女, 瞓覺都唔夠時間, 暫時真係做唔到

大宅

我個女1歲5個月喇~~但都仲未識同我講呀...我見佢其他playgroupd同學仔都已經識喇...咁點算呀?我應該點做呀???

大宅

叻叻勳章

我都未開始幫囡囡戒呀~

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個仔都未識同我地表示佢想去vv同poo poo, 我未諗住同佢戒, 遲少少先啦

不過我老公就想囉, 佢話最好返pn前戒到

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我個仔都未正式開始戒呀.
但POO POO就多數都可以同到佢去. 一見佢想痾就即刻同佢去廁所, 叫佢唔好痾住, 佢好多時都可以去到廁所先痾. 另外有時就時不時同佢去下廁所. 不過我仔係水怪, 佢一日飲勁多水, 所以VV, 有排都未可以戒到片呀!

原帖由 kiki.kiki 於 10-3-29 23:15 發表
我個仔都未識同我地表示佢想去vv同poo poo, 我未諗住同佢戒, 遲少少先啦

不過我老公就想囉, 佢話最好返pn前戒到

大宅

我都知我個女疴poo poo~但抱佢去廁所佢就不停喊唔肯疴~一著返片就即刻疴~~ 我都唔知點做好~~

男爵府

我個仔以前都係咁, 話比佢知無片片囉, 佢懶過係褲仔幾次, 次後就係廁所痾喇...

原帖由 moon_in_sky 於 10-3-31 02:41 發表
我都知我個女疴poo poo~但抱佢去廁所佢就不停喊唔肯疴~一著返片就即刻疴~~ 我都唔知點做好~~

複式洋房

哎呀,我個仔同你個女一樣呀,同佢去廁所坐一陣就喊住要起身,一包返片一陣就賴,我都唔知點教佢好!!

原帖由 moon_in_sky 於 10-3-31 02:41 發表

複式洋房

我細b 日頭係屋企已經唔著片, 但佢唔係好肯去vv, 帶佢去厠所唔係好鐘意, 轉頭就lai...

大仔就好細個識叫vv & poopoo, 佢10點前瞓覺, 到我地瞓時 (around 12:00), 就抱起佢去多1次vv, 佢瞓緊但叫佢vv都v 架

大宅

我未開始跟小b介片, 想他大點先

複式洋房

我都未開始,不過佢要開大大時會油油下條片

大宅

我想問係TRAIN POO POO 先定WEE WEE先?

大宅

我個女都係今年剛開始熱的時候就決心同她戒片.因為戒片係夏天戒會好D, 冬天驚凍襯.
初初我女女好唔鍾意個porty, 唔肯坐, 一坐就喊到飛起, 當然都係唔肯柯啦...., 我都無晒辦法 :(

後來我奶奶日頭唔比亞女著片, 任她賴, 開始的時候, 亞女一賴尿就大叫, 奶奶同姐姐工人就同她講:"賴左尿濕濕係未好唔舒服呢?下次柯尿要去痰罐仔柯啦...", 同埋女女賴左尿之後, 我地會即刻同她坐痰罐仔再柯(因為多數賴左尿都唔會清晒, 會仲有d未柯清). 就係0甘樣大約訓練左亞女兩星期, 依家日頭係屋企都無著片, 奶奶&工人姐姐每隔個幾鍾就要她坐痰罐, 她已經肯坐係痰罐柯尿(有時都會柯大便), 甚至她要vv時,都會行去痰罐度, 因她未識自己除褲, 我地幫她除褲後就自己坐痰罐柯.

依家亞女淨係晚上訓覺先著片, 如果要晚上都戒片, 就真係仲要一段好長時間. 每個bb都唔同, 我地都唔使心急, 如果bb太反抗坐痰罐, 都唔好迫, 可能要停下, 慢慢再黎過.

大宅

原帖由 PIG1031 於 10-6-20 17:45 發表
我個女都係今年剛開始熱的時候就決心同她戒片.因為戒片係夏天戒會好D, 冬天驚凍襯.
初初我女女好唔鍾意個porty, 唔肯坐, 一坐就喊到飛起, 當然都係唔肯柯啦...., 我都無晒辦法 :(

後來我奶奶日頭唔比亞女著片, 任她 ...

等我聽日試下先,等我好消息呀

大宅

男仔好難禁樣train啊!

原帖由 PIG1031 於 10-6-20 17:45 發表

後來我奶奶日頭唔比亞女著片, 任她 ...

大宅

原帖由 kwai_nam 於 10-6-20 23:17 發表
男仔好難禁樣train啊!

但好多人都話男仔戒片比女仔易呀。。。

大宅

我個仔就算去左'大'或'細'都唔care,一樣照玩,都唔知點同佢戒!

原帖由 PIG1031 於 10-6-21 12:51 發表

但好多人都話男仔戒片比女仔易呀。。。

首頁

尾頁

跳至