心聲留言

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 坐月時奶奶有沒幫過你煲水沖涼

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

奶奶冇幫我煲過水沖涼,但佢係嚟陪我坐月,真係大家一起坐,佢只係煮晚上果餐飯,平日一起身就立刻開電視睇下佢d估票升或跌,跟住就落公園好似新聞報告敢打電話比佢d女講我自己點樣揍個仔,又話我點樣唔聽佢講,所以我到現在都好憎佢哋,個人一路都好似愛登士家庭所講唔開懷. 我都想有人教我![/quote]

小芊

我阿奶奶同你奶奶一樣

大宅

無 ~
佢住 '鴨利洲' 我住 '大埔' 山長水遠囉 !

別墅

坐月唔係病﹐煲水沖涼都要奶奶幫﹖做得奶奶都一把年紀﹐怎可要個老人家服侍﹖我有老公幫我買飯盒已好足夠。

大宅

我想我的說話不大受歡迎.

我上bk好一段日子,常常看到婆媳問題.當中當然有奶奶不對的,但我覺得,為甚麼一定要奶奶照顧呢?為甚麼她一定要幫你呢?我想,他日bb長大了,他有自己的生活,我已養育了他們成人,無理由還要照顧他的妻兒,這是他及她的工作.我當然可以照顧,但也絕對有權過我自己的生活,不照顧他及她.老實說,反而是我有權要他照顧我.畢竟,我生他育他.當然我也不會有此奢想.

想想看,即使你對奶奶好,也不應期望她要回報.我覺得,無論誰,如果對我好是希望我有回報的,那麼,我寧願你別對我好,那太大壓力了.

要老人照顧後生,太有點兒那個了.不要說bb是她的孫,bb是你的孩子!坐月有甚麼大不了?以前我媽常說,她一生完無耐就要開工.

我生完住了差不多一個月院,不要說補,初頭一星期,完全不能吃喝,之後也是吃醫院食物,我倒不覺身題有甚麼問題.外國人也沒甚麼補身,還不是一樣?要照顧bb,眠幹睡濕,身體當然無以前fit,運動也做少了,年紀也大了,總不能和以前比.不要怪其他了,想想bb大了,到自己做人奶奶,大家就會寬容點.

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

無~~~同埋唔使佢老人家做呢d野~~
我有老公呀ma~
叫老公煲咪得law~
再唔係叫呀媽煲,我唔使佢咁做.
佢始終係長輩,唔同自己啊媽.

記住.....
奶奶係老公既啊媽,我都有自己啊媽,
叫佢媽咪已經係過左位,
我只媽媽鍚我,老公錫就ok啦.
老爺奶奶你唔好咁大期望.
做係人情,唔做係道理.
唔使記住,有老公錫錫盲夠啦
我家有個跆拳小子,仲有影后妹妹

男爵府

我99很好!!!!
會陪我坐月, 煲d補品比我, 日日照顧我,
仲會幫我煲薑水沖涼 (當然有工人幫手)
但沒有她我便不會這些了。

我們感情都好好!!!
常一同打麻雀, 買六合彩,
飲茶,講是非(她的女&另一新抱), 講她的舊事,
有時互寸(都好好玩).
可惜她今年年頭不在了。 :cry:

複式洋房

冇,佢只是當著我面吩咐我媽咪"湊"我坐月,佢話自己咩都唔識喎.
我家有兩個小寶貝,願小寶貝健康快樂 only 2months & 4 days until Long's birthday

男爵府

Maggie3493,

你的說話的確唔係幾好聽. 但你的分享仍會接納,都多謝你的見解,或者可能人往往都係要求別人,唔要求自己了吧.
:-D

伯爵府

我奶奶唔止日日煲水比我沖涼, 仲會照顧我5餐, 又幫我睇囡囡, 佢對我仲好過我阿媽呀! 我諗我真係好好好好彩

複式洋房

我係奶奶度坐月,佢重對我好好tim! 當時我都以為佢好好人,所以我一直都好尊重佢. 但原來背後佢一直都係度四圍唱你, 人前人後簡直是兩個人, 咁樣我寧願佢唔好對我咁好. 重有係呢件事上令我反省明白到,好多野都是靠自己好,人

大宅

人就是這樣, 要求他人為自己做事, 為自己著想, 但就好少要求自己為他人付出, 即使為自己親人付出, 也要計住計住, 到頭來唔開心的, 原來是自己.

在BK瀏覽了一段時間, 真的好有同感.就連到夫家吃飯後洗碗, 都那麼介意, 還搬出好多理由, 唉….. 而且好多人都鍾意將自己媽媽和奶奶比較, 那有得比! 自己對待她們都不會一樣, 點可以要求奶奶對自己好似媽媽甘呢! 我相信有些婆媳的關係是很好的, 但一定不是好彩, 雙方都一定有付出過, 相反, 婆媳關係很差的, 其實雙方都要檢討.

唔好意思, 有感而發, 說了許多題外話. 如果唔同意, 就當我亂UP算了.

Maggie3493 寫道:
我想我的說話不大受歡迎.

我上bk好一段日子,常常看到婆媳問題.當中當然有奶奶不對的,但我覺得,為甚麼一定要奶奶照顧呢?為甚麼她一定要幫你呢?我想,他日bb長大了,他有自己的生活,我已養育了他們成人,無理由還要照顧他的妻兒,這是他及她的工作.我當然可以照顧,但也絕對有權過我自己的生活,不照顧他及她.老實說,反而是我有權要他照顧我.畢竟,我生他育他.當然我也不會有此奢想.

想想看,即使你對奶奶好,也不應期望她要回報.我覺得,無論誰,如果對我好是希望我有回報的,那麼,我寧願你別對我好,那太大壓力了.

要老人照顧後生,太有點兒那個了.不要說bb是她的孫,bb是你的孩子!坐月有甚麼大不了?以前我媽常說,她一生完無耐就要開工.

我生完住了差不多一個月院,不要說補,初頭一星期,完全不能吃喝,之後也是吃醫院食物,我倒不覺身題有甚麼問題.外國人也沒甚麼補身,還不是一樣?要照顧bb,眠幹睡濕,身體當然無以前fit,運動也做少了,年紀也大了,總不能和以前比.不要怪其他了,想想bb大了,到自己做人奶奶,大家就會寬容點.

大宅

我當時生完BB出院,本身一開始就諗住返阿媽度(元朗)坐月,因為我奶奶自己都有盤生意仔,平時屋企(馬鞍山)得個印印,都唔慌曉照顧我同BB...點知我出院後阿B都未出院,我唯有等BB出院先過去住。
o係o個幾日,我奶奶有煲水比我沖涼(雖然我趁佢唔o係屋企時連頭都洗埋),亦有晨咁早五點幾起身煲五更飯比我食(雖然唔係咁好食),直到宜家,我地關係都幾好。
其實...我好似都幾好彩喇~!

複式洋房

多謝各位意見,這件事我都學識求人不如求己,只不過自己有時放唔開!

男爵府

MARS 寫道:
我奶奶唔止日日煲水比我沖涼, 仲會照顧我5餐, 又幫我睇囡囡, 佢對我仲好過我阿媽呀! 我諗我真係好好好好彩

me too

別墅

我有..... :mrgreen:

別墅

2016畫展勳章

無煲過, 因為1)我覺得唔需要, 只要沖得快唔好凍親就得, 2)佢又無主動提出, 隻字不提.話乜都唔知都唔識

大宅

啦! 如果唔同意, 當我亂UP算. 唔好罵我呀!

開始時自己拿100%的心出來, 記住唔好要求人地都同樣甘樣付出.
咩都亞Q & 豁達一D, 一切都以平常心對面對, 就乜事都無啦!

例如面對奶奶講自己的事非時.
我會諗下呢句說話 <雖人背後無人說> 自己都會講人事非.
所以我唔會為左呢D事唔會開心羅, 夠亞Q未.

例如話奶奶扁心大伯小叔等,
真係十隻手指有長短, 當時人老公都唔計較罹, 自己都唔好計較甘多,
來多一句<一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少>
生活上多一些包容, 就會多一些笑容, 大家HAPPY

座月時奶奶叫我唔好洗頭, 我會乖乖聽佢話, 因為我會諗奶奶好關心我
我自己持著的心態, 奶奶幫你唔係應份, 如果佢肯幫你, 係額外的花紅, 要懷有感激之心.

可能我份人思想比較老式人, 我認為老人家係要尊重.& 敬老.
嘻!嘻! 我同奶奶關係好似都唔錯, 我自己諗咋, 係咪更加亞Q呢!

喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

複式洋房

愛登士家庭 寫道:
PEGGYHOHO,
你奶奶對你都算係咁la.
雖然過左兩年,有時我諗起大肚時, 奶奶同姑仔點樣蝦我,,我都會好嬲,好恨佢地. 呢D冤屈氣一直都係心裡面, 所以個人一路都唔開懷. 有沒人可以教下我???

人夾人緣吧!
或者是之前她們應承了為你做某些事而無做到, 令你想起就覺得受傷害了. 懷孕生子的確是人生一大轉機. 有人如魚得水, 生完還壯過以前, 又有人如墮深淵, 整個世界變了. 所以產婦坐月時真是要親人加倍愛護. 但的確有好多人對產婦無什愛心. 幾難過都過左去啦, 你已不再需要她們幫忙, 是嗎?
我想是你的身體差過以前所以才時常不開心. 放鬆精神, 健康會好起來的.
我奶奶很有福氣, 因以前受過不少苦, 所以佢好堅持幫媳婦坐月. 最好連洗手都俾佢幫你. 我對她很感恩.
這樣說好似係我好福氣. 但我覺得是她有福氣, 因一個這麼善良的人當然好福氣. 她有好多孫, 個個精靈可愛. 家中各人對她很尊重關心.
所以你現在唔開心, 放唔開都係一時, 向前看!

大宅

我都係自己媽咪到坐月的﹐佢一個電話都無打過比我﹐就算我係醫院住咗7日佢都係睇過我一次感多﹐仲要第一句同我講好在bb唔係清明節出世﹐因為佢好鬼迷信﹐我呀媽不知幾 呀﹐都無法架。
但係近依一二年佢有對我幾好喎! ?-(

首頁

尾頁

跳至