論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人要求俾cash 佢話佢之前份工都係出cash. 佢做野都ok, 我唔想為左小小野同佢有咩衝突啦, 但出cash 又好似對我無咩保障

伯爵府

原帖由 snow228 於 10-4-19 12:28 發表
我工人要求俾cash 佢話佢之前份工都係出cash. 佢做野都ok, 我唔想為左小小野同佢有咩衝突啦, 但出cash 又好似對我無咩保障

現金支票 (咁會有提款記錄在你戶口內),記得要佢簽收。

不過最好都係叫工人開番個戶口。

我地唔係唔出糧俾佢,只係大家均真d唔想有手尾跟。

佢癲起上黎告你無俾人工,你估佢會唔會念在你"唔想為左小小野同佢有咩衝突啦"丫嗱~

複式洋房

yes, i paid cash too. i always paid by cash / atm transfer. just prepare a piece of paper / a record book and ask the helper to sign (signature + date of receipt) to acknowledge receipt of her salary each time. you should keep this piece of paper / record book in a safe place.

if pay by atm transfer, i would show her the atm transaction record note & then ask her to check her account & then sign.

原帖由 snow228 於 10-4-19 12:28 發表

大宅

我比cash, 叫佢簽收.

男爵府

對上個工人pay cash
而家呢個新的, 我會叫佢去開個a/c
bank in 比佢
then 叫佢簽收

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 mylulu007 於 10-4-19 12:32 發表

現金支票 (咁會有提款記錄在你戶口內),記得要佢簽收。

不過最好都係叫工人開番個戶口。

我地唔係唔出糧俾佢,只係大家均真d唔想有手尾跟。

佢癲起上黎告你無俾人工,你估佢會唔會念在你"唔想為左小小野同佢有咩衝突啦"丫 ...

我係過數入工人戶口既, 之前個賓都係咁同我講, 佢係舊僱主樹做咗10年都係出cash喎, 我彩佢都儍啦, 一嚟唔知佢講真定講假, 二嚟我淨係知道乜野叫...反轉豬肚就係屎....

自己唔好好保障自己, 他朝被人屈個時, 真係喊都無用嫁....

大宅

我都係俾cash,叫佢簽收,不過佢岩岩還晒錢,會開戶口,到時我都會入番落佢戶口..

大宅

查實我可唔可以同佢去銀行(!)開户口, 幫佢存入3581, 然後(2)叫佢係counter 用簿仔取錢自 那間銀行不收最低存款額 可埋counter 攞錢? 因為就出糧, 提款卡應該攞唔切

侯爵府

我都係出CASH,有時吾得閒攞CASH就出票。

大宅

可以的. 我帶工人係中銀開左個戶口, 冇bank statement的, 但有atm咭攞$. 每次我過完$3,580俾佢, 我就叫佢盡快check下, 跟住返黎簽番張payroll record俾我.

原帖由 snow228 於 10-4-19 15:19 發表
查實我可唔可以同佢去銀行(!)開户口, 幫佢存入3581, 然後(2)叫佢係counter 用簿仔取錢自 那間銀行不收最低存款額 可埋counter 攞錢? 因為就出糧, 提款卡應該攞唔切 ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Giving cash is unsafe, though I may give cash in teh first time payment when the maid first come without a bank account.

Bank of China offers bank account service to maids with just passport (or ID) , and they offer free ATM card as well.

大宅

我打左去問啦,
1.恆生可以即時取提款卡, 但無簿仔, 有statment, 問題係我唔想佢收statment俾佢用左我地址証明出去借錢or 唔知咩用途, 如果我收起佢d 信 (statment) 係咪犯法

2. 中銀要4個工作天先寄個提款卡來, 有簿仔, 因為我過幾日要出糧俾佢, 應該做唔切.

我諗我會選出糧個日帶佢去開中銀戶口,然後俾20元手續費銀行, 即時係courter 取現金 - one off, then 以後可以叫佢直接去atm 取錢

洋房

工人自己去戶口,需要僱主的住址證明嗎?
如果工人開了戶口,我就可以用支票or轉帳出糧給她,
就可以保障自己啦!

原帖由 kingkingmui 於 10-4-19 15:50 發表
可以的. 我帶工人係中銀開左個戶口, 冇bank statement的, 但有atm咭攞$. 每次我過完$3,580俾佢, 我就叫佢盡快check下, 跟住返黎簽番張payroll record俾我.

大宅

好媽媽勳章

千其唔好出 cash ar, 我 fd 一直都俾出 cash 俾個賤精, 上年新年完約, 賤精話返歸生 bb wo, 佢臨走前告我 fd underpaid 同埋 claim 我 fd d 假期錢, 我 fd 攞哂佢 d 收據簽名都冇用, 我 fd 就係毫無防範之下賠左3萬幾蚊俾個賤精...
瓜瓜哇哇哇

大宅

點解簽收左都唔得?

別墅

ebutterfly323
點解簽收左都唔得?

我都想知
因為我都係出現金

大宅

好媽媽勳章

好老吐 ge 藉口: 話我 fd 迫佢簽 ar, 個'勞資'人又好無知咁信 wo...
我未話 lor, 個賤精要還錢俾 agent ga ma, 如果我 fd underpaid, 佢邊有錢還俾 agent 啫, 仲有ar, 佢個個月寄 d 錢邊個俾 ar, 唔通個賤精做援交咩!
因為我賤精係我 fd 第一個印印, 兼第一次俾人咁老屈, 所以佢乜都唔識...
我 fd 嬲到話想係個賤精登機前打佢一wok!
瓜瓜哇哇哇

水晶宮

原帖由 clt_linda 於 10-4-19 12:37 發表
我比cash, 叫佢簽收.

我都係比 cash 叫工人簽收
不過我工人已幫我打工多時,
大家有共識.

子爵府

唉!我咪就係曾經出cash,之後變咗苦主之一 (我最錫依個走佬印)

又係claimed 我 underpaid、無放假......
total 成 6 萬!
雖然最後我只比番千令蚊打發個工人走
但個官、警察、律師朋友都同我講
簽收係唔夠力嘅証據
因為個工人同佢D同黨會向個官哭訴:
我唔識字、
我被迫簽、
老板話幫我儲錢、
老板話幫我還錢比agent、
老板話一筆過比番我........

所以,唔好話我唔信D工人
係佢哋D姊妹 (+工會) 做成

我同令bun 同上任大少奶開戶口出糧
都係照直講
保障大家、均真D好

別墅

ebutterfly323

你個friend幫agent幫出禍

首頁

尾頁

跳至