跳至

首頁

尾頁

複式洋房

奧福音樂班(2歲起-啟蒙班), 你地又有無人參加?
想問下有無家長可以分享下小朋友是否喜愛上音樂班

管弦樂團的家長覺得小朋友參加後, 是否熱愛返樂團?

由馬鞍山去銅鑼灣上課, 是否非常遠呢?

子爵府

好媽媽勳章

我都諗住比個女玩下架,但一見到CWB就即刻唔想去喇,搭車搭成個鐘頭,番黎又一個鐘,玩又玩得果9個字,所以決定放棄

複式洋房

好老實講, 咁細個, 上吓音樂班, 都係聽下音樂, 拍下手, 最多touch 下個琴, drum之類咋, 管弦樂喎, 天才咩?

我自己有7級琴, 6級oboe (雙簧管), 由中一唱choir 唱到大學畢業, 又有玩過口琴, 牧童笛... (係冇玩過弦樂)

我啲老師們講, 琴呢, 3歲可以俾佢試下, violin 起碼4-5歲, 管樂如flute呢, 8-9歲 (oboe要11-12歲)

所以, 小朋友咁細, 俾佢上音樂班只係等佢接觸音樂, 唔好dream 佢地一年後會彈 symphony #5 囉! 其實你唔駛山長水遠去cwb, 咁遠小朋友會辛苦嫁, 響local 搵music playgroup 咪得囉!!

除非你小朋友試完, 佢真係好有天份, 先再搵好啲嘅老師train.

我之前聽朋友講tomlee 啲課程點好點好, 我衰跟風, 俾囡囡上咗4堂, 上完咪不外如是, 由美孚去cwb, 大人小朋友都辛苦, 而家試樓下果間琴行嘅music 班算.....

複式洋房

我本身返工都係响銅鑼灣既, 所以我都接受到

想睇下多唔多馬鞍山家長會出到咁遠比小朋友返興趣班囉, 不過樂團又好似幾吸引咁, 所以想聽多少少意見啫

複式洋房

原帖由 eocyiu 於 10-5-5 14:13 發表
好老實講, 咁細個, 上吓音樂班, 都係聽下音樂, 拍下手, 最多touch 下個琴, drum之類咋, 管弦樂喎, 天才咩?

我自己有7級琴, 6級oboe (雙簧管), 由中一唱choir 唱到大學畢業, 又有玩過口琴, 牧童笛... (係冇玩過弦樂) ...

其實因為係自己小朋友今年將會讀k1幼稚園攪既, 佢地既校友會管弦樂團於1994年1月成立架啦
初開始音樂班我諗同其他playgroup差唔多, 不過我見佢一級級上, 可以發掘埋你小朋友對邊樣樂器/合唱團.....有興趣, 好似有人跟好好多, 唔使自己諗嘛

複式洋房

你鐘意啦, 你post 得上嚟, 其實心裡都有去嘅念頭, 只希望有其他媽咪附和你o姐!

一個樂團成立咁耐, 一定師資唔錯, 我唔係針對邊一間, 出發點係以一個音樂愛好者&媽咪身份

由馬鞍山去cwb, 真係幾遠嫁, 你小朋友得果2歲幾3歲, 佢會辛苦嫁!

如果你話樂團響沙田, 我會叫你去試下, 冇壞. 我怕小朋友試過咁辛苦上music堂, 以為上親都要咁辛苦, 唔鍾意返咋!!

當然, 我明白, 如果小朋友係吹french horn, 好似勁啲, 入小一, 可能會加分.

不過有樣嘢真係要提醒你, 唔好因為身邊朋友嘅小朋友學乜就逼自己果個學乜, 你可以乜都俾佢試下, 有興趣就繼續, 冇就唔好逼, 有時呢啲課外嘢好睇有冇天份o架! (我自己細個果時深受此害, 好明白, 阿陳auntie 個仔仔學畫畫, 成日貼堂, 我俾阿媽逼咗學畫2年, 真係好辛苦o架!!)

複式洋房

原帖由 eocyiu 於 10-5-5 14:46 發表
你鐘意啦, 你post 得上嚟, 其實心裡都有去嘅念頭, 只希望有其他媽咪附和你o姐!

一個樂團成立咁耐, 一定師資唔錯, 我唔係針對邊一間, 出發點係以一個音樂愛好者&媽咪身份

由馬鞍山去cwb, 真係幾遠嫁, 你小朋友得果2 ...

我好明白你講嘜, 好多謝你既意見

我唔會迫我囡囡學野, 同埋我都明白太遠會影響既學習既情緒, 所以而家只係問下其他人既意見, 未決定既.......15/16中...........

珍珠宮

原帖由 angelsuen 於 10-5-5 14:14 發表
我本身返工都係响銅鑼灣既, 所以我都接受到

想睇下多唔多馬鞍山家長會出到咁遠比小朋友返興趣班囉, 不過樂團又好似幾吸引咁, 所以想聽多少少意見啫 ...

我2個女都係靈糧讀
不過我都冇比佢CWB咁遠學WOR
開學時會仲有其他活動班係學校上, 到時再睇下啦

民房

what music class & centre at 美孚 your kids study?
Is it good? what is the age group ??

原帖由 eocyiu 於 10-5-5 14:13 發表

我自己有7級琴, 6級oboe (雙簧管), 由中一唱choir 唱到大學畢業, 又有玩過口琴, 牧童笛... (係冇玩過弦樂) ...

複式洋房

原帖由 phibow 於 10-5-6 10:29 發表

我2個女都係靈糧讀
不過我都冇比佢CWB咁遠學WOR
開學時會仲有其他活動班係學校上, 到時再睇下啦

同老公傾過, 佢都唔讚承去咁遠.......
唯有睇下開學有咩活動報喇~
thanks

複式洋房

我個囡今個禮拜六開始響5期賽意琴行上music class, 一期8堂, 30mins, $100 一堂

未知好唔好, 俾佢試下囉! 唔鍾意8堂後唔續, 改1對1學琴.... (學任何樂器, 如果有琴底都有著數嘅!)

呢堂好似要3歲以上o架!

你打去問下啦!

複式洋房

原帖由 eocyiu 於 10-5-6 20:05 發表
我個囡今個禮拜六開始響5期賽意琴行上music class, 一期8堂, 30mins, $100 一堂

未知好唔好, 俾佢試下囉! 唔鍾意8堂後唔續, 改1對1學琴.... (學任何樂器, 如果有琴底都有著數嘅!)

你打 ...

謝謝
遲下睇下你囡囡學成點, 同我分享下丫?
我囡囡要今年8月先夠3歲, 所以都要遲下先報得

大宅

我個仔後補入到pm班, 我都唔去cwb, 因太遠, 都係8月出生, 我都想等其他學校有後備位比我再考慮, 有奇蹟出現, 但我阿仔已星期六晚在馬鞍山學跆拳(哈哈,佢完全唔跟指示, 35元一堂, 所以比佢玩下), 星期日都有去學琴, 只是分高低音, 用拳頭打下keyboard, 同學音符, 聽下歌. 都係hk$100一堂(1對1), 老師十分好, 佢識用拳頭彈個琴比我聽得(佢自已作個d)哈哈.

原帖由 angelsuen 於 10-5-7 11:20 發表

謝謝
遲下睇下你囡囡學成點, 同我分享下丫?
我囡囡要今年8月先夠3歲, 所以都要遲下先報得

複式洋房

我囡囡琴日上咗第一堂, 感覺幾好.

4個小朋友1個老師, 響大房一齊玩 (唔駛大人陪)

我問囡囡好唔好玩, 佢話好, 問佢下禮拜仲嚟唔嚟, 佢話嚟, 但問佢老師教乜, 佢話piano 囉! 再詳細就唔識答!

更正, 係1個鐘1堂!

原帖由 eocyiu 於 10-5-6 20:05 發表

你打 ...

複式洋房

但係你馬鞍山嚟美孚, 都遠喎!!

複式洋房

原帖由 eocyiu 於 10-5-9 19:54 發表
但係你馬鞍山嚟美孚, 都遠喎!!

真係太遠
我唯有遲下先睇下有咩岩阿囡先再報啦

複式洋房

原帖由 rubyrubylau 於 10-5-7 15:39 發表
我個仔後補入到pm班, 我都唔去cwb, 因太遠, 都係8月出生, 我都想等其他學校有後備位比我再考慮, 有奇蹟出現, 但我阿仔已星期六晚在馬鞍山學跆拳(哈哈,佢完全唔跟指示, 35元一堂, 所以比佢玩下), 星期日都有去學琴, ...

你學琴係邊度搵架?

大宅

我到去好遠, 荃灣, 不過MISS好好, 好有心機, 次次都同我講要回家溫什麼, 最重要係我個仔好LIKE MISS, 次次都在課室門外聽到佢哈哈大笑, 佢現在第六堂, 老師已教懂他4個拍子音名, 琴邊面高同低, 2BLACK KEY & 3BLACK KEY, 今堂要回家認ABC3個音位置, 有D難度, 真係要 日日同佢拿個琴溫.

原帖由 angelsuen 於 10-5-10 11:30 發表

你學琴係邊度搵架?

複式洋房

原帖由 rubyrubylau 於 10-5-10 14:47 發表
我到去好遠, 荃灣, 不過MISS好好, 好有心機, 次次都同我講要回家溫什麼, 最重要係我個仔好LIKE MISS, 次次都在課室門外聽到佢哈哈大笑, 佢現在第六堂, 老師已教懂他4個拍子音名, 琴邊面高同低, 2BLACK KEY & 3BLACK ...

進度好似幾好啵
加油........
如果有需要先再問你詳情

首頁

尾頁

跳至