嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb 3日冇大便...點算?

bb 而家3星期大, 已經3日冇大便, 小便尚算正常, 間中會放屁, 問醫生, 醫生話叫我唔好緊張, 但係私真係好擔心. 請問有冇人可以指點吓我呀? 謝謝!

等待驗證會員

Re: bb 3日冇大便...點算?

你BB食奶粉定人奶呀?如果食奶粉,試下兩餐之間俾水佢飲。另外可以幫佢按摩肛門,方法係周邊打圈按摩,然後輕輕按一下肛門位置,咁樣可以教佢晌果度用力。

複式洋房

醫生教可以用探熱針同bb肛探, 以剌激肛門.
若果仍然無效, 醫生應可開一些塞肛的gel, 幫助bb排便.

複式洋房

thank you, rosa and mom-to be..
我bb有食人奶, 間中食奶粉... 會唔會奶粉唔ngam ne?

子爵府

pcjai,

Please check pm.
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

pcjai,

my baby 's case same with you, 佢有食人奶, 間中食奶粉... 2日1次大便,呢幾日重第4日先柯, 擔心死我,會唔會奶粉問題OR 我自己問題呢? ?-(

大宅

各位媽咪, 唔好咁擔心, 我個b都係2-3日先有大大, 佢都係食人奶&奶粉嘅! 若然佢照玩照食 活潑 無事, 咪由得佢law, 若果慣性用藥幫佢大大, 仲會令佢d腸依賴藥物! 反而不妙!

若bb表現呆滯, 咁就睇醫生好d!

複式洋房

你可以順時針按摩bb的肚, 或者搽d vaseline 係佢"屎勿隆"到, 我亞b次次冇大便, 我都會這樣做, 好work :lol:

民房

我囡囡都試過四日冇便便。我問過醫生及醫護朋友,他們說三至十天都仍ok。若bb吃人奶加奶粉的話,就不需太緊張,因為水份多。試摸摸bb肚仔,如果係"林"的就沒有問題,相反若果是"硬硬地"就有事。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

MYHO 寫道:
你可以順時針按摩bb的肚,

係呀!我哥做醫護佢都係咁教,即按摩腸令腸孺動
我女2001年1月8日QE出世  

子爵府

我個女都便秘呀﹐佢上星期剛滿月﹐一直吃人奶混合安嬰兒﹐大小便正常﹐點知一打完乙型肝炎第二針,個日即刻無大便﹐翌日晚上才有,第日又無,昨日已煲開奶茶開奶俾佢﹐又參考了大家的建議﹐按摩肚仔及用凡士林﹐才有兩次小量大便。但到依家﹐又一日了仍無大便,佢個肚好谷。

其實她除大便外,其餘吃睡正常,但我仍擔心,諗緊明日是否要睇醫生,各位媽媽可否提供意見?

大宅

我個仔一個禮拜大概食2餐奶粉﹐食奶粉即有大便。
同常2-3日一次﹐大大督。試過5日才有。醫生話只要便便唔係硬/帶血就無問題﹐有些小朋友肛門比較緊

首頁

尾頁

跳至