跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實我對食冇乜要求, 醫院的食物我都照食.
上一胎我媽咪就有煲湯同飯俾我. 今次得老公陪我坐月, 佢好想o係我住醫院嗰幾日整野俾我食. 但係佢好少入廚房, 亦都唔識煲湯. 所以我一直都話唔洗, 不過佢又好堅持話要.

我唔想佢o係廚房亂攪, 諗咗好耐, 都唔知叫佢帶乜野俾我食好. 最後我諗到叫佢整薑炒飯同酒釀蛋, 唔知依兩樣野生完之後可唔可以即刻食呢?

各位媽咪有冇其他提議? 有冇D簡單食譜幫幫我.
Thx.

大宅

畀面勳章

個人意見: 薑炒飯應該係可以即刻食嘅(驅風呀麻),但酒釀蛋就唔知。
我都係諗住生完食D平時食開嘅嘢,惡露清左先補,因為我都係自己坐月,媽咪 & 99 都唔得閒

子爵府

原帖由 cathy_1281 於 10-7-6 13:02 發表
個人意見: 薑炒飯應該係可以即刻食嘅(驅風呀麻),但酒釀蛋就唔知。
我都係諗住生完食D平時食開嘅嘢,惡露清左先補,因為我都係自己坐月,媽咪 & 99 都唔得閒 ...

我上網搵過D產後食譜, 酒釀蛋簡單又易整, 可以幫助上奶同清惡露. 但係都冇寫係唔係生完即刻可以食.
我都諗住過咗12朝先補, 但係老公係咁話要我整野俾我食, 都唔知點落order好.

大宅

你老公對你禁好,你咪比個機會佢囉
如果係我老公,佢只係識整公仔麵咋
另外,我見過產前產後那邊有D產後餐單,你可以去睇睇,參考一下。

原帖由 Qbear 於 10-7-6 15:02 發表

我上網搵過D產後食譜, 酒釀蛋簡單又易整, 可以幫助上奶同清惡露. 但係都冇寫係唔係生完即刻可以食.
我都諗住過咗12朝先補, 但係老公係咁話要我整野俾我食, 都唔知點落order好. ...

子爵府

原帖由 joyceinhk 於 10-7-6 16:53 發表
你老公對你禁好,你咪比個機會佢囉
如果係我老公,佢只係識整公仔麵咋
另外,我見過產前產後那邊有D產後餐單,你可以去睇睇,參考一下。

佢有依份心意我已經好滿足.
其實佢的程度都係餐蛋公仔麵咁上下, 所以我都唔敢要求太高, 依家唯有搵D簡單的食譜俾佢.

首頁

尾頁

跳至