自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 Kuri 於 10-7-23 17:58 發表
我個日係咁意係奶奶面前講話要佢學做家務咋~~即刻話:咁佢大D又要讀書,你又唔會要佢做架啦~~

我即回佢:讀書讀成日咩,起碼都要執番自己D野啦~~

我心諗,我細個咪又係咁幫阿媽~~

...

99 通常都係咁,我囡不嬲自己食飯,佢好瘦,我 99 就成日話我,個囡咁瘦你都唔餵佢食飯 係佢手,實變港孩
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

都唔完全關工人事卦,我姪仔屋企冇人理佢的,全部長輩都得個"縱"字,因為個個都好忙,唔得閒教佢,教/照顧佢嘅責任係工人身上,工人可以打/鬧佢,隨意發揮,個小朋友而家5歲,好OK,識自己換衫著鞋食飯,好黐個工人,當正工人係呀媽咁款

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 1013angel 於 10-7-23 17:53 發表
又唔一定係工人湊先寵壞喎....我識好多人都自己湊OR婆婆/99湊咪又係寵壞晒?
我始終認為----->寵兒害兒!!!

咁當然唔一定工人先會縱...只不過, 我係話好多工人會縱小朋友而已~

侯爵府

我家姐姐咪又係, 次次叫佢唔好幫囡執玩具, 我一行轉背就幫左囡執, 當我死既, 跟住梗係唔放過姐姐話佢幾句我就出左街, 佢竟然打比我老公話唔做, 事隔咁耐我諗起呢件事都仲好火.

囡而家4歲, 早幾日仲見佢幫囡囡的住個杯餵女飲水, 我即叫住佢你又餵囡, 佢話如果唔餵囡唔肯飲, 我即搶左隻杯, 唔飲唔好飲, 真係想拍枱鬧佢, 你係咪儍架, 你咁大個人被小朋友牽住鼻子走, 成日口口聲聲話想佢完約換新姐姐前, 教好阿囡自理能力等佢走都放心d, 因怕第日新姐姐唔知對囡好唔好, shit!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 wxxyxn 於 10-7-23 18:00 發表
都唔完全關工人事卦,我姪仔屋企冇人理佢的,全部長輩都得個"縱"字,因為個個都好忙,唔得閒教佢,教/照顧佢嘅責任係工人身上,工人可以打/鬧佢,隨意發揮,個小朋友而家5歲,好OK,識自己換衫著鞋食飯,好黐個工人,當正工人係呀媽咁款 ...

所以真係好睇個工人本身係點...
好彩o既, 搵到個工人肯幫你教仔、train小朋友自理, 咪好o羅..不過, 呢o的工人好少有~

子爵府

好媽媽勳章

我都識一個工人姐姐, 好嚴, 食飯唔准餵, 自己事自己做, 做功課/練琴要限時, 教到兩個小朋友好乖, 日日三餸一湯, 過時過節仲包粽, 整蘿蔔糕等...

工人姐姐仲話太太太好人, 乜都幫小朋友, 食飯前唔准比糖食, 放假唔好次次去麥當當等...

最勁o既係... 個細o既返埋學, 就同太太o係附近租塊田, 自己種o野煮食...

不過咁耐以黎, 我都係識得一個...

原帖由 ChristieMing 於 10-7-23 18:08 發表

所以真係好睇個工人本身係點...
好彩o既, 搵到個工人肯幫你教仔、train小朋友自理, 咪好o羅..不過, 呢o的工人好少有~

我想要9999呀...

侯爵府

咁好既工人, 邊度搵呀! 好似我果個, 有小小愛心湊我個囡就以為自己係天上有地下無難得既一個好工人, 成日自吹自擂話自己好. 佢話阿囡同學既媽咪讚佢好喎, 因為拖住囡返學會同囡傾計. 咁先攞命.

原帖由 靖嵐 於 10-7-23 18:15 發表
我都識一個工人姐姐, 好嚴, 食飯唔准餵, 自己事自己做, 做功課/練琴要限時, 教到兩個小朋友好乖, 日日三餸一湯, 過時過節仲包粽, 整蘿蔔糕等...

工人姐姐仲話太太太好人, 乜都幫小朋友, 食飯前唔准比糖食, 放假唔好 ...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 ChristieMing 於 10-7-23 18:04 發表

咁當然唔一定工人先會縱...只不過, 我係話好多工人會縱小朋友而已~
工人又理得妳咁多吖 唔害小朋友已偷笑....
你的人格如何,你的人生亦必如何!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-7-23 16:26 發表
因為我要7点幾才回到家,所以係由姐姐大概6点便開始食,有時食個幾鐘,但最小要一個鐘,可能初初幾啖都肯食,但多一兩啖就開始唔吞,我有時問佢,掂解,佢就話飽,又話唔想吃飯,食通粉就好D.

我試過一次,見佢都大個,不如一起 ...

同佢講只係比半個鐘/九個字佢食...到時間真係收野,整多幾次,佢快快食完啦,不過收完野,真係要到下餐先比野佢食...唔食野一日半日係唔會有事架....唔飲水就唔得啫

子爵府

好媽媽勳章

今日响興趣班中心接仔,一排都係工人等少主,一放學少主陸續出場,唔同班但相同係個個少主一野遞file,遞紙俾工人,而工人又渣住個水壺俾少主飲水,少主淨係遞個口埋去,兩隻手條條fing,飲完唔該無句就鬆口行人,過程一句說話無講但好有默契.我仔出黎,遞個file俾我,唔該媽咪,我遞水壺俾佢,自己渣住飲,飲完自已孭水壺.慶幸做窮人請唔起工人,否則我仔做左港孩
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

伯爵府

如果每個人都肯合作,港孩問題絕對唔會發生,但真係好難避免,所以,我唔請人,我情願自己教。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

水晶宮

好媽媽勳章

"港孩"有三低 -自理能力低、抗逆能力低、EQ低
你地自係講緊自理能力...自理能力高唔代表佢唔係"港孩"

我2個小朋友自理能力都好好,除左會幫手做小量家務,自己食飯,自己沖澡,大仔仲識幫手照顧細妹.

但大仔抗逆能力低、EQ低 小小事就發脾氣
細女學左哥哥,EQ都唔係高

所以佢2個算係半個港孩
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

好似7-11,梗有一個係左近

子爵府

原帖由 patpat234 於 10-7-23 20:20 發表

我2個小朋友自理能力都好好,除左會幫手做小量家務,自己食飯,自己沖澡,大仔仲識幫手照顧細妹.

但大仔抗逆能力低 ...

我家中個二位ABC大少都算係半個港孩,自理能力高,抗逆能力高,同你小朋友一樣EQ低,小小事就發脾氣。

子爵府

原帖由 patpat234 於 10-7-23 20:20 發表

我家中個二位ABC大少都算係半個港孩,自理能力高,抗逆能力高,同你小朋友一樣EQ低,小小事就發脾氣。

子爵府

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

工人姐姐仲話太太太好人, 乜都幫小朋友, 食飯前唔准比糖食, 放假唔好 ...

搵到個咁o既工人, 真係仲好彩過中六合彩呀!!

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 1013angel 於 23/7/2010 17:53 發表
又唔一定係工人湊先寵壞喎....我識好多人都自己湊OR婆婆/99湊咪又係寵壞晒?
我始終認為----->寵兒害兒!!!

咁又係WO
我身邊都有2個呀,佢杜都係媽媽自己湊KA
佢地都話乜咁叻呀仔自己攞番自己D野同做番自己D野
我話佢7歲LA,自己做到點解要幫佢做
每次見到呢2位媽咪好順手見到自己小朋友即接過晒佢地手上既野又喂佢地,我都唔明佢地又唔係得2-3歲,洗唔洗咁

水晶宮

好媽媽勳章

有D似我屋企以前個姐姐,不過我唔乖,細佬妹就乖.
有年佢中左六合彩三獎,佢拎左幾千蚊出黎買禮物比我地

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至