嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有冇mama可以教我點煮爛飯仔呀?
d餸應該點整?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有冇mama可以教吓我呀?

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我自己就用真空杯,之前一晚焗定,如果整爛飯,就落少D水,用岩煲起既滾水焗一晚就ok!
D送,我就分開肉過肉整,瓜、菜還瓜菜整,我自己就會一次過整幾樣唔同既瓜菜,整埋一齊,然後變做冰磚;肉類就只整一款,都會變成冰磚;到食時,我就會拎一盒菜﹙大盒﹚,一盒肉﹙細盒﹚,加埋入飯仔度。
My Two Princess

大宅

唔係好明,可唔可以詳細啲解釋點樣整,啲瓜菜係咪煮熟佐之後放入冰格,啲肉係煮熟佐放定係生放冰格?我都係唔織點樣整爛飯仔 可唔可以蒸水蛋加埋啲飯比bb食呢?咁水蛋可唔可以加小小鹽或鼓油呢?(bb啱啱1歲)
原帖由 pigpig 於 10-8-27 08:46 發表
我自己就用真空杯,之前一晚焗定,如果整爛飯,就落少D水,用岩煲起既滾水焗一晚就ok!
D送,我就分開肉過肉整,瓜、菜還瓜菜整,我自己就會一次過整幾樣唔同既瓜菜,整埋一齊,然後變做冰磚;肉類就只整一款,都會變成冰磚;到食時,我就會拎一 ...

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 nono2010 於 10-8-30 23:33 發表
唔係好明,可唔可以詳細啲解釋點樣整,啲瓜菜係咪煮熟佐之後放入冰格,啲肉係煮熟佐放定係生放冰格?我都係唔織點樣整爛飯仔 可唔可以蒸水蛋加埋啲飯比bb食呢?咁水蛋可唔可以加小小鹽或鼓油呢?(bb啱啱1歲) ...

可能我中文太差,等我再講清楚少少。
飯仔做法:放米入真空杯,加入岩岩煲滾既熱水,焗一晚備用。如想飯仔杰身,就落少D水,相反如果整粥仔就落多D水。

材料~~
肉:將生肉蒸熟,然後攪爛至適合既大細,放涼後,用盒仔裝起,放入冰格,可存放3個月。可預備唔同既肉類,但每盒只放一種肉類。我會用細盒。

菜、瓜:洗淨,蒸熟,攪爛,放涼後,用盒裝起,放入冰格,可存放3個月。可以用幾款瓜、菜加埋一齊。我會用大盒。

每次進食前,拎一盒肉+一盒菜,加熱,然後再加入飯仔,加熱進食。

唔知夠唔夠清楚呢?
我自己就唔會存放3個月,大約一個星期就會食晒所有野。
如果BB夠1歲,對蛋無敏感,我覺得可以食蒸水蛋,但就唔好落salt同鼓油。

大宅

原帖由 pigpig 於 10-8-31 08:29 發表

飯仔做法:放米入真空杯,加入岩岩煲滾既熱水,焗一晚備用。如想飯仔杰身,就落少D水,相反如果整粥仔就落多D水。

材料~~
肉:將生肉蒸熟,然後攪爛至適合既大細,放涼後,用盒仔裝起,放入 ...

你BB最初食粥時, 水&米的份量是怎樣的?

琥珀宮

原帖由 C9Fa 於 10-8-31 13:02 發表

你BB最初食粥時, 水&米的份量是怎樣的?

初初時就用2茶匙+大約2/3杯水。
依家就用3茶匙+1/3多少少水。
我每次會焗2餐粥仔or飯仔。
你初初慢慢試,就會知道要幾多水。

大宅

原帖由 pigpig 於 10-8-31 15:45 發表

初初時就用2茶匙+大約2/3杯水。
依家就用3茶匙+1/3多少少水。
我每次會焗2餐粥仔or飯仔。
你初初慢慢試,就會知道要幾多水。

Thanks for your reply ar!! 茶匙即係食甜品個D, 不昰中式湯匙.

琥珀宮

原帖由 C9Fa 於 10-8-31 17:04 發表

Thanks for your reply ar!! 茶匙即係食甜品個D, 不昰中式湯匙.

我用整蛋糕果D量匙,岩岩睇過,初初我用30ml米,依家佢個左,我用40ml米。

大宅

原帖由 pigpig 於 10-8-31 20:42 發表

我用整蛋糕果D量匙,岩岩睇過,初初我用30ml米,依家佢個左,我用40ml米。

明白晒. 真空壺焗完, 跟住明火煲幾耐? 我會用易潔煲.

你BB有冇食米糊? 我想一開始俾佢食粥仔, 唔知有咩要注意呢?

大宅

好多謝你咁詳細嘅解釋,依家明白晒 不過有多樣嘢想問,1歲bb仔可以用咩嘢瓜同菜加落飯仔,可唔可以詳細咁教埋點配搭

材料~~
肉:將生肉蒸熟,然後攪爛至適合既大細,放涼後,用盒仔裝起,放入 ...

大宅

好多謝你咁詳細嘅解釋,依家明白晒 不過有多樣嘢想問,1歲bb仔可以用咩嘢瓜同菜加落飯仔,可唔可以詳細咁教埋點配搭

材料~~

琥珀宮

原帖由 C9Fa 於 10-8-31 21:24 發表

明白晒. 真空壺焗完, 跟住明火煲幾耐? 我會用易潔煲.

你BB有冇食米糊? 我想一開始俾佢食粥仔, 唔知有咩要注意呢?

你可以焗完後,睇下D粥仔如可?D米多數都已經爛晒,我有時就甘用微波爐加熱﹙加埋D肉同菜﹚;如果用明火,大約煲多10分鐘就已經ok!
我BB第一次係食蘋果蓉,因為屋企有蘋果
不過,BB如果未食紅肉、菠菜之前,即係有豐富鐵質食物前,你整粥仔時,可以加1-2匙米糊粉落去,因為米糊粉加有鐵質,但粥仔入面就無既,同埋BB到大約6個月後,身體入面既鐵質就開始流失,所以就要補充啦!因為鐵質對BB骨骼同牙齒發展好重要!
第一次如果食粥仔,就試3日粥仔,如果無敏感,就係粥仔入面加入2-3匙米糊粉,因為粥仔無鐵質呀.....
我自己就會係BB肚餓時去餵佢,等佢食幾匙,然後先再餵奶,慢慢,就可以越餵越多,代替一餐奶啦....

琥珀宮

原帖由 nono2010 於 10-9-1 00:04 發表

你BB已經1歲,有好多食物都可以食啦.....
我自己會整既食物如下....
肉類:
三文魚、牛肉、豬肉、雞肉、羊肉

瓜菜類:
翠玉瓜、節瓜、青瓜、青豆﹙但我BB敏感﹚、所有菜類﹙西蘭花、小棠菜、菜心、白菜...﹚、薯仔、西芹、洋蔥、紅蘿葡、蕃茄、栗米、豆腐....

我自己會選其中一款肉類,再配瓜菜。
例如:
蕃茄、西芹、洋蔥+三文魚
西蘭花、薯仔+肉類
栗米、紅蘿葡、薯仔+肉類
豆腐、菜+肉類

我自己覺得整瓜蓉會比較水,所以,我會整D飯仔整得杰少少,如果唔係D飯仔會好稀。同埋,如果每餐既飯仔入面,加入少少薯仔,其實都有好處,一來比較飽肚,二來薯仔有豐富既澱粉質,對BB都好好 ga...
另外,有媽咪提過,話菠菜就唔可以配豆腐。
我自己就唔會用菠菜配牛肉,因為2樣都有好重鐵質,所以要分開下;

大宅

原帖由 pigpig 於 10-9-1 08:20 發表

你可以焗完後,睇下D粥仔如可?D米多數都已經爛晒,我有時就甘用微波爐加熱﹙加埋D肉同菜﹚;如果用明火,大約煲多10分鐘就已經ok!
不過,BB如果未食紅肉、菠菜之前,即係有豐富鐵質食物 ...

Dear PigPig,

You are so nice. Thank you so much.

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

原帖由 pigpig 於 10-9-1 08:20 發表

不過,BB如果未食紅肉、菠菜之前,即係有豐富鐵質食物 ...

想問蘋果蓉係連皮整定唔要皮呢??
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

琥珀宮

原帖由 FrankieFUNG 於 10-9-2 23:58 發表

想問蘋果蓉係連皮整定唔要皮呢??

要去皮要芯,切粒,我自己就會蒸5分鐘,然後再攪爛,出黎既口感比較好。

大宅

Hi Pig Pig,

我試左啦, 大致成功, 但有d米只開到少少花, 明火煲後, 入口仍略硬. 不知有咩地方要改善?

1 浸米 2hr 夠未? 係咪入雪櫃浸好d?
2 我用袋鼠米, 係咪其他brand好d?
3 我用thermos真空壺, 即係帶熱水出街沖奶o個個, 係咪其他brand好d?
4 "入真空杯前, 個杯要用滾水預熱(放入粥前才倒掉水)", 要這樣做嗎?
5 我手上未有量匙, 用了兩個中式湯匙米, 加1.5 cup 滾水, 入真空壺, 唔知係咪水多?

Many thanks.

琥珀宮

原帖由 C9Fa 於 10-9-3 11:12 發表
Hi Pig Pig,

我試左啦, 大致成功, 但有d米只開到少少花, 明火煲後, 入口仍略硬. 不知有咩地方要改善?

3 我用thermos真空壺, 即係帶熱水 ...

我無浸米,洗完後,直接放入真空杯。

我用日本珍珠米。

3 我用thermos真空壺, 即係帶熱水出街沖奶o個個, 係咪其他brand好d?
我用Tiger MWE-D350/0.35L型號。

http://www.flickr.com/photos/jetalone/2323097660/

4 "入真空杯前, 個杯要用滾水預熱(放入粥前才倒掉水)", 要這樣做嗎?

我無用熱水預熱,我直接放米入真空杯,然後加熱水。

5 我手上未有量匙, 用了兩個中式湯匙米, 加1.5 cup 滾水, 入真空壺, 唔知係咪水多?

2湯匙米,我覺得都幾多米,你覺得整出黎太水?定係太杰?如果太水,就放少D水,相反,太杰就要加多D水。

我自己個真空杯整出黎,全部米都開晒花,但我就會早一晚預備,即係今晚臨訓前,就焗定BB聽日要食既飯仔。

大宅

原帖由 pigpig 於 10-9-3 17:50 發表

我無浸米,洗完後,直接放入真空杯。

我用日本珍珠米。

我用Tiger MWE ...

e, 好可能係隻米的問題, 你係咪用櫻城牌, 我o係另一條thread見d媽咪推介. 是否要溝其他米?

首頁

尾頁

跳至