夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

-

民房

例如呢?講啲例子嚟睇睇

男爵府

原帖由 OneTwoThree 於 10-8-27 23:47 發表
我發覺, 佢越來越喜歡控制我
我發覺, 佢越來越只顧自己
我發覺, 我唔做佢想我做的事, 佢會擺出一副不悅的表情
我發覺, 原來只有我什麼都順從他, 大家才有和諧的生活
那麼我, 究竟在何時才能做回真正的自己??
難道我 ...

我好明白你的心情,我都有同感!你有小朋友嗎?

男爵府

原帖由 maybaby 於 10-8-28 12:32 發表

我好明白你的心情,我都有同感!你有小朋友嗎?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個人睇法就係自己衡量下值吾值lor
人生本來就無完美,有時要學識妥協.

禁止發言

瑪瑙宮

有得有失. 同佢有時會一致 D, 有時會無咁一致, 有時發生O既係您諗唔到會咁發生, 表面係唔好, 但實際又會帶 D 好處比您, 漫長O既婚姻, 我都覺得好難掌握.

男爵府

原帖由 Nancy20090615 於 10-8-28 18:49 發表
有得有失. 同佢有時會一致 D, 有時會無咁一致, 有時發生O既係您諗唔到會咁發生, 表面係唔好, 但實際又會帶 D 好處比您, 漫長O既婚姻, 我都覺得好難掌握. ...

你講得好啱,有時好似幾好,但有時好似唔輪到自己控制咁,完全冇哂自我,如果想揾返自我既.......會失去更多!

男爵府

原帖由 OneTwoThree 於 10-8-28 13:47 發表

你有冇同另一半講你的想法?

複式洋房

完全明白 ! 小事如我要睇desperate housewife : 唔俾 !
做yoga :唔俾 !
肚餓自己食飯先:唔俾 !
約自己D friend 去tea:唔俾 !

我唔理,堅持去做:面黑、大聲夾惡、惡人先告狀 ! 喺個仔面前鬧我,咆哮:「係 ! 我係啱晒 ! 你錯晒 ! 」

我每天都諗,要離婚,佢去咗出差,唔喺香港,我一身鬆晒,無人大事小事挑挑剔剔,行步路都唔啱佢意思,抖嗒氣都要佢批准,第日個仔大啲,要教的時候,兩公婆咁樣日嗌夜嗌,對BB心理好差,我都就係俾佢搞到痴線 ! 佢關心個工人開唔開心,仲多過關心我 !

大宅

咁似我C6嘅????佢都係D咁嘅死人爛鬼性格架,激嬲左我2日啦,都未哄返我呀,E+仲係冷戰中呀!!!
原帖由 bb515 於 10-8-29 23:07 發表
佢關心個工人開唔開心,仲多過關心我 !

禁止發言

禁止發言

大宅

明白你的感受
因為我也失去了自我

如果失去自我,就能保住個家,
也好,也算值得
總好過失去了自我,卻也保不住個家

大宅

原帖由 bb515 於 10-8-29 23:07 發表
完全明白 ! 小事如我要睇desperate housewife : 唔俾 !
做yoga :唔俾 !
肚餓自己食飯先:唔俾 !
約自己D friend 去tea:唔俾 !

我唔理,堅持去做:面黑、大聲夾惡、惡人先告狀 ! 喺個仔面前鬧我,咆哮:「係 ! 我係啱晒 ! 你錯 ...

我覺得你先生控制慾好強呀,未結婚前是否己是這樣?

我除了擔心樓主遲早會精神崩潰外,更擔心你丈夫會同樣這樣控制你個仔呢

男爵府

-

男爵府

唉~~我老公都係甘~~成日都控制我!!
連我返外家都要控制我~~又吾俾我同果仔成日返去~
因為一d 野令到佢吾俾我返外家~~
今日我買左支野飲俾我果仔但冇買佢果份~~
佢見到垃圾桶~所以知道!
岩岩食完飯就罵我~~點解冇買佢份呀~
有話重視果仔~又話我吾重視佢又吾愛佢~~
成日細路仔脾氣

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

原帖由 wysz 於 10-8-29 23:46 發表
咁似我C6嘅????佢都係D咁嘅死人爛鬼性格架,激嬲左我2日啦,都未哄返我呀,E+仲係冷戰中呀!!!

你就好啦, 會哄番你, 我只有自己吞番曬, 自己嬲完,又好像冇事禁, 正常生活, 絕對冇人會理你,問下你,關心下你。。。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

維持一段婚姻,絕對不能以一方妥協就以為解決問題,佢只會將個問題越滾越大,直至有一日不可收拾。兩個人相處就應該以愛及包容相待,絕不能只是單一方的付出,雖然真的很難,但仍要學習~~

大宅

原帖由 OneTwoThree 於 10-8-30 23:31 發表

我而家係好敏感同埋好少事就會好忟, 有時仲會好憎我老公, 佢對我都尚且係咁, 更何況係個仔呢, 我有寫過呢d野俾佢睇, 佢答案係no comments, 而家仲加多一樣野, 係不信任(金錢上)

平時大家相安無事既時候, 佢會要求 ...

樓主,我覺得真係要諗吓以後條路要點行,不單是為了自己,也是為了囝囝的將來

雖然我不敢肯定,但如果囝囝在你先生的魔掌下長大(原諒我這樣形容你先生),心智發展肯定是負面的,性格只有兩個可能:

1. 胆小,怕事,沒信心,無主見,習慣逆來順受....下刪一百字(最重要是不快樂)

2. 極之反叛

無論是1或2,都不是好事呢

首頁

尾頁

跳至