論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

姐姐新黎報到, 第1支洗頭水係我買比佢, 沖涼液就用我地用緊嗰支, 牙膏佢就自携....

我想問吓其他家庭係點?

而且, 我發覺姐姐黎咗之後, 廁所廁紙用量係平常3倍, 你地姐姐會唔會咁?

水晶宮

好媽媽勳章

我屋企6包衛生巾無曬,個日見特價買左4包,問姐姐使唔使買,佢話唔使,呢d野一開始你要同佢分得清楚d

大宅

所有私人衛生用品佢全部都係用自己野,因為每個人既喜好唔同嘛!同埋佢有潔癖,係唔會同我地共用呢D野的。

男爵府

姐姐所有呢d野都係佢自備
我唔會比佢用我果d
有時見到d特價野, very cheap 果d, or 一d 自己唔用的sample 就會比佢
我接受唔到工人同我用同一支野囉~~~

你提供慣比工人, 他朝一日你唔比佢
佢地覺得就係你刻薄架喇

複式洋房

I buy her a set of everything at first and tell her on day 1 she has to buy when that is finished.

公爵府

一定唔會一齊用, 唔衛生嘛~~

男爵府

好媽媽勳章

我都係第一次請工人, 第一日問佢有咩野冇帶嚟就買比佢, 跟住同佢講用完之後要自己買.
咁當然, 佢用左我果D我可能都唔會覺囉.

複式洋房

唔會,但第一次會買俾佢,不過佢好好,第一次咩都自己帶黎,我俾佢佢都話唔冼喇..

別墅

我果個第一次咩都自己帶黎, 跟住我有支rejxxxe conditioner唔用諗住俾佢, 佢仲嫌三嫌四話唔知自己arm唔arm, thank you都冇句 ... 之後我有咩唔用, 掉左都唔益佢!

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

洗頭水/沖涼液還可以share,, 牙膏點可能share 呀

btw, 佢初黎報到時我都同佢講洗頭水/沖涼液可以用我地果d , 反正我都唔係用貴野.. 同埋怕佢會以為我地果d 係貴野, 用完我地果d 再加水咪死火..
但係佢都唔"恨"用我地果d 呀.. 自己買過一set ,, 話之佢, 慳返

牙膏就分開買比佢既...

大宅

同意

原帖由 sakesakee 於 2010-8-30 10:48 發表
洗頭水/沖涼液還可以share,, 牙膏點可能share 呀

btw, 佢初黎報到時我都同佢講洗頭水/沖涼液可以用我地果d , 反正我都唔係用貴野.. 同埋怕佢會以為我地果d 係貴野, 用完我地果d 再加水咪死火..
但係佢都 ...

珍珠宮

醒目開學勳章

Me 2!
原帖由 jasmine4711 於 10-8-29 23:19 發表
I buy her a set of everything at first and tell her on day 1 she has to buy when that is finished.

大宅

我個姐姐來的時候, 自己帶洗頭水, 番揀, 牙膏, 牙刷

冇帶梳, 問我借, 我比左酒店個d梳佢

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

洗頭水/沐浴液/牙膏 我買給她用

大宅

畀面勳章

所有個人用品都係工人自己買,呢d我覺得唔使提供比佢。不過佢自己用果d仲貴過我用緊果d

大宅

畀面勳章

所有個人用品都係工人自己買,呢d我覺得唔使提供比佢。不過佢自己用果d仲貴過我用緊果d
但係厠紙就真係比起未有工人之前用多左好多,成日都話冇晒要買。mouth:

水晶宮

never:;pppp:

別墅

多謝大家回覆, 我都同佢講咗用完第1支之後佢自己買返, 不過我都有教佢去藥房買會平d...

珍珠宮

畀面勳章

(洗頭水/沖涼液 YES SHARE)/牙膏(NO SHARE)

原帖由 anniekw 於 10-8-29 18:08 發表
姐姐新黎報到, 第1支洗頭水係我買比佢, 沖涼液就用我地用緊嗰支, 牙膏佢就自携....

我想問吓其他家庭係點?

而且, 我發覺姐姐黎咗之後, 廁所廁紙用量係平常3倍, 你地姐姐會唔會咁? ...

別墅

沖涼液,洗頭水,牙膏,牙刷,面巾:全部提供,費事佢攞我d野嚟用仲衰(but係最平既,例如:牙刷&面巾~酒店既,冲涼液~番梘,洗頭水~百佳牌)

首頁

尾頁

跳至