爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

當然,好多時D司機渣車既態度都唔岩,但係我發覺D行人真係唔怕比車車親咁,今日有對情侶直情企係馬路中間咁滯~
對面線有車黎我就撞車嫁啦~佢地仲啤住我~互啤到我開(昌),話你地行到咁,知唔知會搞到人撞車嫁!
個男人仲即刻話你UP乜呀! X你老X!
真係過份!!! 我話好-.-你除褲囉~之後嘈左一輪轉燈就走左,我真係有時覺得D人唔睇車,好多時負責任既又係車主!!谷氣丫!!!

子爵府

好媽媽勳章

正,好好笑!下次又係咁答先
不過我都係咁話,真係好谷氣,行人唔理架車黎緊照沖出馬路,渣車既又唔理,總之佢要cut就cut燈又唔打或之你dup break响安.仲有推住手推車拎去賣果D亞伯亞毛,直頭行馬路中間,要后面D車停晒等佢過.而家D人姓馮

原帖由 思樂冰 於 10-9-18 00:01 發表
當然,好多時D司機渣車既態度都唔岩,但係我發覺D行人真係唔怕比車車親咁,今日有對情侶直情企係馬路中間咁滯~
對面線有車黎我就撞車嫁啦~佢地仲啤住我~互啤到我開(昌),話你地行到咁,知唔知會搞到人撞車嫁!
我話好-.-你除褲囉
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 思樂冰 於 10-9-18 00:01 發表
個男人仲即 ...

香港地真係幾多d咁既人, 行人又有, 司機又有..

子爵府

香港仲有大把人以為自己買起o左條馬路,明明唔睇燈過,衝燈都算,佢要d車由左邊o黎佢只望右邊囉!!!!咇佢,等佢唔使C o係條馬路,仲要惡bear返你,真係咩人都有!!!

珍珠宮

原帖由 renren 於 10-9-18 13:49 發表
正,好好笑!下次又係咁答先
不過我都係咁話,真係好谷氣,行人唔理架車黎緊照沖出馬路,渣車既又唔理,總之佢要cut就cut燈又唔打或之你dup break响安.仲有推住手推車拎去賣果D亞伯亞毛,直頭行馬路中間,要后面D車 ...

係呀~D亞毛好似有金剛不壞又身咁嫁,由開始過馬路既一刻到過完都冇望過D車一眼~如果渣車睇小一眼都唔知撞到幾多個呢D盲毛-.-!

子爵府

原帖由 思樂冰 於 10-9-19 10:00 發表

係呀~D亞毛好似有金剛不壞又身咁嫁,由開始過馬路既一刻到過完都冇望過D車一眼~如果渣車睇小一眼都唔知撞到幾多個呢D盲毛-.-!

你試下咇咇佢呀!!問候到我阿媽9彩呀!!!

水晶宮

最憎果d第一第手就行………
停得切 俾你過又點話姐………
問題係停唔切咁點呀
第手 就行…痴線…

大宅

仲有d工人姐姐, 隻手就得閒揸住個電話係咁講, 但係就唔拖實d小朋友, 由得佢自己行過馬路.

伯爵府

無燈位又多人行口既小路仲麻煩呀!的車向邊一邊來都唔知嫁!真係吹象!

侯爵府

校巴撞死 10歲男童

上午 7時 14分, 1名身穿校服的 10歲男童,於青衣青敬路近宏福花園被 1輛校巴撞倒及捲入車底,男童頭部受傷,送院後證實死亡。

現場消息指,事發時男童使用斑馬線過馬路,校巴女司機遭警方扣留助查。

http://forum.baby-kingdom.com/thread-3419487-1-1.html

我同成日同呀囝講, 過馬路一定要小心同忍讓, 有事起梨(交通意外), 行人始終蝕底.

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 km1357 於 10-9-20 11:59 發表
上午 7時 14分, 1名身穿校服的 10歲男童,於青衣青敬路近宏福花園被 1輛校巴撞倒及捲入車底,男童頭部受傷,送院後證實死亡。

現場消息指,事發時男童使用斑馬線過馬路,校巴女司機遭警方扣留助查。

http://forum.baby-kingd ...

好多斑馬線都形同虛切!
我仔學校附近個條就係有等於冇!
d車完全唔停,向交通投訴組投訴,
個亞sir叫我行前d過,唔好係斑馬線過?!
咁個條斑馬線起黎做咩?

我自己都有渣車,明白有時d行人係好過份,
但如果係斑馬線範圍都唔讓行人,
呢d司機又真係好離譜,
再者,係斑馬線撞到人好大罪架嘛!

無論行人或司機,
都好應該做一個良好o既道路使用者,
咁米平安又愉快囉!

珍珠宮

原帖由 shannnb 於 10-9-19 20:01 發表
最憎果d第一第手就行………
停得切 俾你過又點話姐………
問題係停唔切咁點呀
第手 就行…痴線…

係呀~我都覺得好多人以為自己交通警上身!
害到人又害己!

珍珠宮

原帖由 babyhowie 於 10-9-20 12:18 發表

好多斑馬線都形同虛切!
我仔學校附近個條就係有等於冇!
d車完全唔停,向交通投訴組投訴,
個亞sir叫我行前d過,唔好係斑馬線過?!
咁個條斑馬線起黎做咩?

我自己都有渣車,明白有時d行人係好過份,
但如果係斑馬線範圍都唔讓行人,
...

講真~做司機真係要一眼關七~一唔留神就可以好大件事! 如果大家都可以合作下就唔洗有咁多意外,
我日日都要出入小路,而行人往往望都唔望我部車一眼,
如果我對眼睇小一秒都唔掂~加埋反方向行駛既單車!簡直係一流!(對我技術挑戰訓練)
有D司機仲得意~一條小路~左右泊左一部,佢仲要泊多部平排, 搞到我過唔到~最終又係要開(昌)話佢!
唉!而家咁大雨,陣間收工接仔我都驚呀真係

伯爵府

仲有而家好多貨車拍口路邊上落貨,製造盲點!所以而家駕車要好精靈同小心嫁!因徐時有特發事出現!

珍珠宮

原帖由 pandafong 於 10-9-21 10:12 發表
仲有而家好多貨車拍口路邊上落貨,製造盲點!所以而家駕車要好精靈同小心嫁!因徐時有特發事出現!

係呀~成日都係轉彎位同埋雙黃線停車~
搞到睇唔到有冇車黎緊~自己都渣車嫁啦~製造意外!

別墅

睇開d啦!我都日日用車,日日都遇呢d人,唔通日日都勞氣幾拾次,勞氣傷身架,呢d人遲早比人撞一獲。

複式洋房

揸車是熟能生巧的...

相比在大陸開車,香港的司機已經算是"有品"了
happy YauYau,happy baby

水晶宮

回覆 1# 思樂冰 的文章

我試過車已駛近安全島, 人群企定等我車過, 特然人群中走出一個小學生, 差少少撞到佢, 真係一額汗mouth:

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

侯爵府

警嚴打亂過馬路 首周警告 次周檢控

(明報)2010年9月24日
本港每年因交通意外傷亡的行人數以千計,今年首8個月就有2438人,其中41人死亡。警方今日起將嚴厲打擊亂過馬路,為期兩周,警員會在首周向干犯輕微違例事項的行人發出口頭警告,計劃的第二周將檢控所有不遵守交通規則的行人。

根據警方數字,今年首8個月有2438人因交通意外傷亡,較去年同期增加86人;死亡人數有41人,較去年同期減少13人,死者中有30人為60歲以上。警方指出,行人常犯的規則包括不依照交通燈號指示橫過馬路、攀越路邊圍欄等。

警務處 今日起至10月7日展開全港行人道路安全運動,警方首周會在全港各區派發宣傳單 張,並向干犯輕微違例事項的行人發出口頭警告,第2周會檢控不遵守交通規則的行人,警方強調行動對象將不分年齡。

全力支持

珍珠宮

原帖由 CINDYC 於 10-9-22 11:22 發表
我試過車已駛近安全島, 人群企定等我車過, 特然人群中走出一個小學生, 差少少撞到佢, 真係一額汗mouth:mouth:" />

HAHA~今日又無啦啦比個C奶啤左一下~仲要係佢行出馬路之餘我要停車等佢過~又係小路既常見問題

首頁

尾頁

跳至